Polyesterde SA operasyonu
1 milyar dolarlık cirosuyla Avrupa'nın polyester ve elyaf lideri DuPontSA'nın tamamı artık Sabancı'nın. Grup, şirketin yüzde 50 hissesi için ABD'li ortağına 108 milyon dolar ödeyecek.
Sabancı Holding, ABD'li DuPont ile ortaklaşa kurduğu DuPont Sabancı Polyester Europe (Du- PontSA) şirketinin yüzde 50 hissesini satın aldı. Satın alma işlemi, DuPontSA şirketi tarafından yapıldı. Sabancı Grubu'nun şirketteki payı yüzde 100'e çıkmış oldu. Böylece, DuPont üretimden çekilirken, Sabancı Grubu ortağının polyester iplik, resin, elyaf ve polyester hammaddelerinin üretim teknolojisi, patent ve markalarının Avrupa, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Afrika pazarındaki tek yetkili lisans sahibi olmaya devam edecek. Holding'den borsaya yapılan açıklamada, satın alma operasyonunun Sabancı Holding'e maliyetinin 108 milyon dolar olduğu belirtildi. Bu satın alma kararı ile Sabancı Holding, 1 milyar dolar cirolu kimya devinin tek sahibi oldu. Sabancı Holding, bu operasyonla polyester iplik, elyaf, resin ve polyester hammadde entegre üreticileri arasında Avrupa'nın lideri konumuna yükseldi. İngiltere'de Wilton, Almanya'da Uentrop, Türkiye'de ise Adana, Kurtköy ve İnegöl'deki tesislerinde polyester iplik, elyaf, resin, preform ve türevlerini üreten DuPont- SA'nın yıllık kapasitesi 1.3 milyon tonun üzerinde. Şirketin Adana'da Ar-Ge tesislerinin yanı sıra Paris, Barselona ve Milano'da pazarlama ofisleri var. Sabancı Holding CEO'su Celal Metin, polyesterde Avrupa'nın lideri olan şirketin tamamına sahip olmaktan çok memnun olduklarını belirterek, "DuPontSA'nın sahip olduğu teknoloji, dünyaca tanınan markaları, yetenekli 3 bin 500 çalışanı ile daha kârlı büyüme göstereceğine inanıyoruz" dedi.
YENİ İŞ FIRSATI ARIYORUZ DuPont Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Richard Goodmanson da, Sabancı Holding'in DupontSA ile polyesterde başarılı sonuçlar alması için en iyi şekilde konumlandığına inandıklarını ifade ederek, "DuPont polyester işinden ayrılırken, Sabancı ile ortak olabileceğimiz başka iş fırsatlarını araştırmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Anlaşmayla ilgili konuşan Garanti Yatırım'dan Toygun Onaran ise "Bana göre Sabancı ucuz bir fiyattan satın aldı. Şirketin tamamını 435 milyon dolardan değerliyorum" dedi. Sabancı daha önce de ortaklarıyla üretimde ayrılma kararı almıştı. Holding, Adapazarı'ndaki Toyota fabrikasını Japonlar'a bıraktı ve sadece pazarlama kısmında yer aldı. Bunu Fransız Danone ile yaşanan ayrılık izledi. Tikveşli, Hayat Su, Akmina, Flora gibi markaları Danone'ye bırakan grup, gıdada Piyale markasıyla büyüme kararı aldı.
|