|
|
|
|
|
|
Mutfaktan yükselen baharat kokusu
Kendine özgü pişirme yöntemleriyle dikkat çeken Malezya mutfağının deneyimli şefleri hafta sonu İstanbul'da olacak. Kimi zaman bambuların üzerinde kimi zaman muz kabuğuna sarılarak pişirilen bu egzotik yemeklerin püf noktası, içindeki özel köri sos. Farklı lezzetler keşfetmek isteyenler için bu fırsat kaçmaz
Her ne kadar Türk damak tadına yabancı olsa da Uzakdoğu yemeklerinin meraklıları son yıllarda gitgide artıyor. Bunların arasında en çok bilinenleri ise Çin ve Tayland yemekleri. Bu ülkelere yakınlığı nedeniyle pek çok benzerliklerin görüldüğü Malezya'nın geleneksel yemeklerinin ünü ise o kadar yaygın değil. Dün Swissotel'de başlayan ve 16 Eylül'e kadar devam edecek olan Malezya Yemekleri ve Kültürü Festivali, değişik tatları keşfetmek isteyenler için bir ziyafet vaadediyor. Bu festivalde Malezya'dan gelen üç şef kendi mutfaklarından örnekler sunacak. Şef Ishak Bin Said, Kamarulzaman Taib ve Norhaily Abu Hassan Malezya'nın en ünlü otellerinden biri olan Mutiara Hotel Kuala Lumpur'da çalışıyor.
ÇİN YEMEKLERİNE BENZİYOR Deneyimli Malezyalı şefler mutfaklarının diğerlerinden farkını geleneksel pişirme yöntemleriyle ve bolca kullandıkları baharatlarla açıklıyorlar. Tüm yemeklerinde bizim pek tanımadığımız bir baharat olan limon yapraklarından yapılan lemongrass, köri ve tarçın tadını hissetmek mümkün. Şef Ishak Bin Said yine de Çin ve Hint mutfaklarınd: "Malezya mutfağını tek başına bir mutfak olarak düşünmek doğru değil. Ama kendimize özgü baharat ve köri karışımlarımız da var. Ancak bu Malezya mutfağının sadece körilerden oluştuğu anlamına gelmesin. Hindistan cevizinin kullanıldığı çok daha hafif yemeklerimiz de var. Hindistan cevizi sütüyle pişirdiğimiz balık buna örnek olabilir. 'Rendang Tok' adı verilen bu spesiyal, tüm Malezyalıların sevdiği ve pişirdiği bir yemektir." Bir Malezya yemeğinin diğer Uzakdoğu yemeklerinden farkı, baharatların kullanımında ortaya çıkıyor. Çünkü yemeklerdeki temel malzemeler aynı. Örneğin Hint, Çin ve Malezya mutfağında da bilinen bir yemek olan Chicken Auvy'i Hintliler daha acı, Çinliler daha hafif yapıyor. Malezya usulü ise bu ikisinin ortasında. Malezya mutfağı değişik pişirme yöntemleriyle de dikkat çekiyor. Örneğin et önce bambuların üzerinde buharda; daha sonra Hindistan sütünün içinde pişiriliyor. Sonra tekrar buharda iyice pişmesi sağlanıyor. Balık için geleneksel pişirme yöntemlerinden biri ise muz yapraklarına sarıp pişirme. Şef Ishak Bin Said, bugünlerde balıklar fırında yapılsa da, kendilerinin bunu pek tercih etmediğini söylüyor.
PİRİNÇSİZ OLMAZ Malezya mutfağının vazgeçilmez yiyeceği ise tabii ki pirinç. Öğlen ve akşam yemeklerinde garnitür olarak yemeyi tercih ettikleri pirinci, yemeklerin içinde de sıklıkla kullanıyorlar. Şef Ishak Bin Said'e Türk yemekleri hakkındaki düşüncesini sorduğumuzda, kendisi çok baharatlı yemeye alışkın olduğu için hafif geldiğini söylüyor. Yine de humus ve dolmayı beğendiğini dile getiriyor. "Daha önce Malezya'da humus ve dolma yemiştim. Buraya gelir gelmez karşılaştırmak için tadına baktım. Burada tabii ki daha lezzetli. Zaten Türk ve Malezya damak tatları hiç benzemiyor." Festivale katılmak isteyenler için birkaç tane spesiyal önerisinde bulunuyor. Örneğin Rendang Tok ve Chicken Auvy, son zamanlarda Malezya'nın en popüler yemekleri. Festivalde her şey kendinizi Malezya'da hissedebilmeniz tasarlanmış. Swissotel'de bulunan Cafe Suisse Restoran, Asya'nın egzotik atmosferini yeniden canlandıracak. Ayrıca geleneksel Malezya müziği eşliğinde dans edecek olan Malezya dans üçlüsü de ortama tam anlamıyla uyum sağlamınıza yardımcı olacak.
Ece Koçal
|
|
|
|
|
|
|
|
|