kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şarabın ve yemeğin izinde Kapadokya
Şarabın ve yemeğin izinde Kapadokya

Doğal ve tarihi zenginliğiyle ünlü bölge, Gezi Travel Dergisi'nin ekim sayısına mutfağındaki lezzetlerle konu oldu.

Kapadokya, doğal ve tarihi zenginlikleri ile akıllarda hemen bir imaj oluşturur. Ancak, onun daha az bilinen yüzü, mutfağındaki zenginlik ve şarap kültürü Gezi Travel Dergisi'nin ekim sayısında anlatılıyor. Hande Öğüt'ün yazarak, Emre Ermin'in fotoğraflarıyla tanıttığı "Mutfak Kapısından Kapadokya", Anadolu'da tarihi İ.Ö 3000'li yıllara uzanan şarapçılığı da günümüzle buluşturuyor. Lale Devri'nin ünlü sadrazamı Muşkaralı (Nevşehir'in eski adı) Damat İbrahim Paşa'nın kente kattıkları mimari yeniliklerle sınırlı kalmamış. Sadrazamlığı döneminde çok sayıda kişi sarayda çalıştırıldığı için oluşan mutfak geleneğinin uzantısı bugün yine sofralarda. Şömine Restoran'a gittiğinizde yiyeceklerin zenginliği size Damat İbrahim'i hatırlatacak muhakkak. Mübadeleden önce bölgede yaşayan Rumların ekmek, bulgur, erişte, pide, mantı, un çorbası, fasulye ve nohuttan oluşturdukları yeme kültürünün izleri, onlar bu toprakları terk edeli çok olsa da hala taze. Kapadokya'da muhakkak yenilmesi gereken yemek ise 6 saatte pişen tandır fasulye. Onu da yiyebileceğiniz adreslerden biri Han Odası.

Yemek faslından sonra sıra içeceklere gelince adres, bölgenin Rumca adını taşıyan Prokopi oluyor. Dokuzuncu yüzyılda Hıristiyanlığın merkezi olan Kapadokya'da kilise kapılarında üzüm salkımı görmek hiç de şaşırtıcı değil. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un her yıl ayin düzenlediği, yapımı 1850'ye tarihlendirilen Eleni Kilisesi'nin kapısındaki üzüm kabartmaları gerçeğini aratmayacak derecede diri. Şarapçılığın 6 bin yıl önce burada başladığına yönelik savlar düşünülünce, bölgedeki her köyde tadım evi ve şarap dükkanlarının bulunması da daha anlaşılır oluyor. Üstelik bağcılık, sosyo kültürel yapının esnekliğini ve devingenliğini sağlayan önemli bir etken olarak da görülüyor. Mübadeleden önce nüfusunun çoğunu zengin Rumların oluşturduğu Sinasos'taki pekçok evde kök boyası ile renklendirilen duvar resimleri ve işlemeleri görmek mümkün. "Asmalı Konak" dizisi ile tanınan Sinasos, Ürgüp Vadisi'nin ortasında, bağlar ve bahçelerle çevrili. Kapadokya ile ilgili daha fazla ayrıntı, nerede kalınıp, ne yeneceği, leziz yemek kursların nerelerde olduğu gibi bilgileri Gezi Travel Dergisi'nin ekim sayısında bulabilirsiniz.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Hint kıtasından Antep mutfağına
 Sokak yemekleri tarihe karışıyor
 Dışı kıtır içi pamuk gibi yumuşacık
 Pisboğaz imparator İstanbul sokaklarında
 Sofrada vicdan yapmayın
 Mediciler'in şehrinde şarap sanat ve mutfak
 Rakı konuşa konuşa yudum yudum içilir
 Türk mutfağı yıllara meydan okuyor
 Bu katların hizmeti farklı
 Bodrum'da yaz bitmiyor
 Elena'nın pizzası parmak ısırtıyor
 Havada şarap tadımı farkı
 İstanbul'un yanı başında tatil cenneti
 Taze yumurta bir ay saklanabilir
 Kendi küçük mutfaktaki yeri büyük
 Türkbükü'nün yeni incisi
 Palmiyeler altında brunch
 Her güne farklı alternatif
 Ada manzaralı fondue keyfi
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Siyah beyaz fotoğraflarla 'İstanbul 1935'
Siyah beyaz fotoğraflarla 'İstanbul 1935'
Goethe Enstitüsü yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 29 Eylül- 22...
Bu festival mimarlar için
Bu festival mimarlar için
Arkitera Mimarlık Merkezi'nin bu yıl ilk kez düzenleyeceği İstanbul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.