Malatya'nın İnönü Üniversitesi var!
Yolunuzu düştüğünde, hatta düşmese bile fırsat yaratın ve Malatya-Elazığ karayolu üzerinde 7 bin dönüm araziye sahip Malatya İnönü Üniversitesi'ne uğrayın. Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nu tanımıyordum. Bir kaç saatlik üniversite turu, Hilmioğlu'nun parasal imkansızlıklara rağmen üniversitenin çehresini nasıl değiştirdiğini göstermeye yetti. Kapıdan adımınızı atar atmaz, insana pozitif enerji veren bir çevre düzenlemesi ile karşılaşıyorsunuz. Üniversite, İstanbul'da bile zor bulunur tenis kortları, futbol sahaları, yaşam alanları, kafesiyle Malatya'nın aydınlık yüzü olmuş. Önce yeni açılan kütüphaneye gidiyoruz. Kütüphane dediğiniz 5 katlı, 10 otobüs uzunluğunda dev bir bina. Binanın yapılış öyküsü ilginç. Hilmioğlu, "Bu binanın yapımı için 3.7 trilyon lira istediler. Ama ödenek ve kaynağımız yoktu. Araştırdık. Önce tüm personelin maaşları ve yıllık 40 trilyonun üzerindeki döner sermaye gelirimizin hangi bankaya yatacağını belirlemek için ihale açtık. Yapı Kredi, 1 trilyon lira verdi. Bu para faizde değerlenerek 1.5 trilyon liraya ulaştı. Müteahhiti bulduk, 'projemiz bu' dedik ve binayı 1 yılda 1.7 trilyon liraya anahtar teslimi yaptırdık."
Sağcı,solcu ve yolcu Binanın üzerinde "Atatürk Türkiye'dir. Türkiye Atatürk" yazısı dikkat çekiyor. Bir başka bina. Sadece internet için dizayn edilmiş. Bilgisayarları say say bitmiyor. 500 bilgisayar varmış. Bu yıl sayı 1.000'e çıkacak. Hemen her öğrencinin kendi adına e-mail adresi var. "4 yıl önce bu görev geldiğimde, fakülte binalarında ayrı ayrı kafeteryalar vardı ve her biri, sağcı, solcu, yolcu diye ayrılmıştı. Hepsini kapadım. 'Siz kardeşsiniz. Bir arada otururun' dedim. Burayı açtık." Üniversite'de yer alan İnönü müzesi, İsmet İnönü'nün pek çok şahsi eşyasına ve tarihe tanıklık eden fotoğraflar içeriyor. 10 trilyon liraya mal olan konferans binası ise anlatılamayacak güzellikte. Her biri 50 kişilik, 3 toplantı odasının yanı sıra, 2 bin kişilik tiyatro salonu etkileyici.
Bölge insanı için nimet Tıp Fakültesi, 1988-1989 akademik yılında hizmete girmiş. Fakülte hastanesi ise tüm bölgeye hizmet veriyor. Bu yıl 7 karaciğer nakli yapılmış. Tam donanımlı bir hastane. 9 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksek okul, 10 meslek yüksek okulu ve 11 araştırma merkezi olan İnönü Üniversitesi'nde 20 bin öğrenci, 1200 akademik görevli, 400 öğretim üyesi var. Öğrencilerin yüzde 40'ı Malatyalı. Yüzde 30'u Ankara'nın doğusundaki illerden.
Yap-işlet-devret yurtları Gezinirken, gözümüze inşaatlar ilişiyor. Kız öğrenci yurtlarıymış. Üniversite kendi kaynakları ile yapamadığı için alanı ihale ile bir müteşebbise devretmiş. 500 kız öğrencinin kalacağı modern 3 bina yapılıyor. Müteşebbis yap-işlet-devret yöntemi ile binaları bir yıl içinde bitirecek ve 25 yıl işletecek. Kontrol ise üniversite de olacak. Üniversitenin akademik ve bilimsel sıralamada yeri nedir? Hilmioğlu'nun yanıtı şöyle: Temel bir kriter var. Öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısı. Üniversitemiz 53 devlet okulu içinde, Gebze Yüksek Okulu, Hacettepe ve ODTÜ'nün ardından 4'üncü sırada. Vakıf üniversitelerini de bu sıralamaya katarsanız, Koç'un arkasında, Sabancı Üniversitesi'nin ise önünde, 8'inci sırada yer alıyoruz. Hilmioğlu'nun başarılı çalışmalarına rağmen bir kesim tarafından sevilmediğini öğrendim. Neden diye sormadım. Çünkü, Rektörlük binası ana giriş salonun duvarında yer alan Atatürk'ün şu saptaması yeteri kadar anlatıyordu: "Efendiler, iyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz."
|