Erdemir Genel Müdürü Berber, gelecek 10 yıl içinde şirketin zarar etmesinin imkansız olduğunu söyleyerek, "Yeterki yönetim zaafiyatı olmasın" dedi.
Yüksek yatırım borçları nedeniyle geçen uzun zarar döneminin ardından, Erdemir'in Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, şirketin yeniden zarar etmesinin mümkün olmadığını bunun için "kötü yönetilmesi" gerektiğini savundu. Erdemir'in 6 aylık faaliyetleri ve hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında maliyetlerin kontrol edilmesi ve İsdemir yatırımlarının da devreye girmesiyle önümüzdeki 10 yıllık dönemde Erdemir'in zarar etmesinin söz konusu olmayacağını vurgulayan Berber, "Erdemir'in zarar etmesi için ancak ve ancak bize göre kötü yönetilmesi gerekiyor yani işin gereğinin yapılması halinde kâr etmemesi için bir sebep yok. Eğer Erdemir zarar ediyorsa dünyada birçok tesisin kapanması lazım" dedi. Türkiye'nin çelik üretiminde haziran sonunda dünya sıralamasında 13. seviyeden 12'ye yükseldiğini belirten Berber, "Bu yıl sonunda büyük ihtimalle 11'inci sıraya çıkacağız. Yani Türkiye 2010 yılında ilk 10'a girebilmeli. Ekonomi ilk 10'a girecekse çelik sektörünün de ilk 10'a girmesi lazım" diye konuştu. Erdemir, 2004 yılının ilk altı
ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'lik artışla 183 milyon dolarlık net dönem kârı elde etti. Erdemir grubunun konsolide kârı ise 2003 yılının bütün kârının üzerine çıkarak 225 milyon dolar oldu. Şirketin 2004'te üretim miktarı ise yüzde 2 artarak 1 milyon 806 bin tona ulaştı. Satış gelirleri de 2003'e göre yüzde 57 arttı ve 902 milyon dolara çıktı.
10 YILIMIZ HEBA OLDU Yaklaşık 1.5 milyar dolar değerindeki projede yatırımların bir kısmının ihale edildiğini de bildiren Berber, "2009 yılında Endemir grubu üretim kapasitesi 5 milyon tonu İsdemir'den olmak üzere 10 milyon tona ulaşmış olacak" dedi. Berber ayrıca geçmiş yıllardaki Erdemir yönetimlerini sert bir dille eleştirdi. Berber, planlanan yatırımların yapılmaması nedeniyle 10 yıllık bir kayba uğrandığını savunarak şunları kaydetti: "Planlanan yatırımlar yapımış olsaydı Erdemir bugün 3-5 milyon tonları değil 20-30 tonları üretin bir dünya devi olurdu."