Polonyalı Elektrim'in, Türk ve Avusturyalı şirketlerle birleşip, sahte faturayla MB'yi dolandırdığına dair rapor iki devletin arasını açtı....
Polonya'nın yarı özerk şirketi Elektrim, Türk işadamları Hüseyin Bayraktar ve Bahri Ergil'le Avusturyalı Viyana Cormez şirketi ile el ele verip sahte faturalarla Merkez Bankası'ndan 63 milyon dolarlık haksız para çektiği ifade ediliyor. Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin ortaya çıkarıp Mali Suçları Araştırma Kurulu'na gönderdiği raporun Türkiye ile Polonya hükümetinin arasını açtığı belirtiliyor. İddialara göre raporda yer alan suçlamalar Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Polonya'yı ziyaretinde de gündeme geldi. Ancak Sezer'e Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski ve Başbakan Marek Belka kanalıyla iletilen ve rica ile geri alınması istenen rapor için, herhangi bir şey yapmak istemedi. Devlet şirketi olan Elektrim'e kara para soruşturması açılmasının Polonya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği için destek olmasının önüne geçtiği de konuşuluyor. Sözedilen rapora göre olay şöyle gelişti: Elektrim, Türkiye Elektrik Üretim (TEAŞ) ile anlaşarak Türkiye'de Kemerköy'de üç termik santralin ihalesini aldı. Anlaşma karşılığında Polonya firmasına para verilmeyecek ve firma Polonya'ya veya üçüncü bir ülkeye ithalat yapacaktı. Yani Türkiye'den mal ihraç edilecekti. Ancak Elektrim firması, Bayraktar Grubu'nun patronu Hüseyin Bayraktar'ın sahibi olduğu Doysan Yağ ve İzmir'de Balina Operasyonu sanıklarından Bahri Ergil'in sahibi olduğu İç Ege Tekstil Dış Ticaret (İTS) firması ile anlaşarak bu firmalardan ihracat yapılmış gibi kaydı bulunan sahte faturaları topladı.
HERKES PAYINI ALDI Raporda ihracatın güya Avusturya'da Viyana Cormez firmasına yapılmış gibi gösterildiğinin belirtildiği kaydediliyor. Böylece Doysan ve İTS şirketleri sahte faturaları vererek, Hazine'den KDV iadesi aldı. Elektrim ise güya Türkiye'den ihracat şartını yerine getirdiği için Merkez Bankası'ndan, faturalarda yazan tutar olan 63 milyon dolarlık kısmını alıp Viyana Cormez firmasına gönderdi. Viyana Cormez firmasının parayı 4 ay repoda tuttuktan sonra Elektrim'e virmanladığı da Gelirler Kontrolörleri tarafından ortaya çıkarıldı. Yani böylece Viyana Cormez firması da payını repo gelirinden elde etmiş oldu. Ancak Gelirler Kontrolörleri araştırmasında kara para ortaya çıkınca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile Merkez Bankası, yargı kararı ile Elektrim'in, banka nezdindeki hesabının sahte faturalarla tahsil edilen miktar olan 63 milyon dolarına bloke koydu. Sorunun henüz çözümlenmediği Polonya Başbakanı ve Cumhurbaşkanı'nın girişimlerinin sürdüğü öne sürülüyor. Araştırmanın kamuoyunda büyük yankı uyandıran Balina Operasyonu'nun devamında ortaya çıktığı dile getiriliyor.