kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Şeref Abi' ile nostaljik turlar
'Şeref Abi' ile nostaljik turlar
Dolmuşun Hikayesi

'Şeref Abi' ile nostaljik turlar


Yarım asır boyunca İstanbullular'ı evlerinden işyerlerine taşıyan eski Amerikan otomobilleri turizmin hizmetinde. Üç eski dolmuş gece gündüz İstanbul turu yapıyor.

İstanbul'da dolmuş deyince, 1950'li yıllara ait Amerikan otomobilleri akla gelir. Çünkü bu otomobiller neredeyse yarım asır İstanbullular'ı evlerinden işlerine, işlerinden evlerine taşıdı. Bu yüzden de "dolmuş" kelimesi, geniş Amerikan otomobilleriyle özdeşleşti. 2000'li yıllara gelindiğinde eski dolmuşlar trafikten kaldırıldı. Yerini yeni dolmuşlara kaptıran Amerikan otomobillerinin çoğu hurdaya gitti. Bu yok oluşa en fazla 15'i direnebildi. Hurda olmaktan kurtulan bu otomobillerin çoğunun şimdi nerede, nasıl kullanıldığını bilmiyoruz ama üçünün eski işine devam ettiğini söyleyebiliriz. 1951 ve 1956 model iki Plymouth ve 1954 model Dodge marka otomobiller hala İstanbul sokaklarında... Ama bu defa insanları işlerine veya evlerine yetiştirmeye çalışmıyor, yerli ve yabancı turistlere İstanbul'u gezdiriyor. Gündüz daha çok tarihi yarımadada gezdiren dolmuşlar, gece olunca da lüks otomobiller arasında Boğaz sefasına çıkıyor. Eski dolmuşlarla İstanbul turlarını Antonina Turizm yapıyor. "Amacımız kent kimliğinin önemli bir parçası olan bu Amerikan arabalarını İstanbul sokaklarına hatırlatmak" diyen Antonina Turizm'in sahibi Atilla Tuna, bu turları başlatmalarını da şöyle özetliyor: "Dolmuş olarak kullanılan eski Amerikan otomobillerinden 15 kadar kaldı. Biz de istedik ki hiç olmazsa birkaçını bulalım, eskisi gibi süsleyelim, sonra 25'ini aşmış, evli şoförlerimizle içine kurulup İstanbul sokaklarında tur atalım. Yabancılar da gelsin, bizimkiler de. Sultanahmet'ten başlayalım, sokağı dar demeden Kumkapı'ya inelim, Samatya'da güzelim deniz ve balık kokusunu içimize çekelim, Balat'a kadar uzanalım, surları dolaşıp Sulukule'den geçelim, düğün alayı gibi gezelim de gezelim..."

ÇAYLAR ŞİRKETTEN
Nostaljik turlar, "Şeref Abi", "Nebahat Abla", "Karınca Ezmez Şevki" adı verilen üç dolmuşla gündüz ve gece düzenli olarak her gün yapılıyor. Gündüz turları09.00, 12.00 ve 15.00 saatlerinde günde üç defa tekrarlanıyor. Sultanahmet Meydanı'nda buluşulup dolmuşa biniliyor. Şoför ağır ağır gaza basarken, rehber geçtikleri yer hakkında bilgiler aktarıyor. Önce Sirkeci Garı'na gidiliyor. Sonra sırasıyla Sarayburnu, Kumkapı, Kadırga, Beyazıt, Şehzadebaşı, Süleymaniye, Unkapanı, Zeyrek, Aksaray, Haseki, Samatya, Yedikule, Surlar, Belgradkapı, Silivrikapı, Mevlanakapı, Sulukule, Edirnekapı, Eğrikapı, Ayvansaray, Balat, Fener, Cibali ve Eminönü'nü gezildikten sonra Sultanahmet Meydanı'na geri dönülüyor. Samatya, Belgradkapı ve Zeyrek'te çay molaları veriliyor. Molalarda "Çaylar şirketten" olduğu için para ödemeniz gerekmiyor. Sur içi bölgesindeki bu tur 2 buçuk saat sürüyor. Fiyatı ise 40 milyon lira. Nostalji meraklısı İstanbullular isterlerse gece de dolmuş keyfi yapabiliyor. Bu defa güzergah değişiyor ve Boğaz geziliyor. "Boğaz Sefası" adlı gece turları için yine Sultanahmet Meydanı'nda buluşuluyor. Galata Köprüsü, Dolmabahçe, Ortaköy, Bebek, Rumelihisarı ve Tarabya Boğaz manzarası eşliğinde görüldükten sonra Maslak üzerinden Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne çıkılıyor ve Anadolu yakasına geçiliyor. Kanlıca, Beylerbeyi ve Üsküdar'dan sonra Boğaz Köprüsü'nden sonra yine son durak Sultanahmet. 20.30'da başlayan Boğaz Sefası, 23.30'da son bulunuyor. Emirgan ve Salacak'ta çay molası verilen ve yine çayların şirketten olduğu turun ücreti, 45 milyon lira. Dolmuş turlarına yabancı turistlerin yanı sıra 30-40 yaş arasındaki İstanbullular rağbet ediyor. Genellikle 4-5 kişiyle yapılan turlarda mutlaka bir rehber bulunuyor. Dolmuşta sohbetler doğal olarak eski İstanbul üzerine oluyor. Bol bol dolmuşla ilgili anılar da anlatılıyor.
Tel:0212) 292 28 74
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kızların mikrokredi mucizesi
 Genç bir kızın kaleminden uyuşturucu
 Olimpiyat Stadyumu'nda sadece Süreyya'yı düşünüyordum
 Gitar ustası İstanbul'da
 Güneşle gelen büyük zafer
 10 derste mutluluk
 Nobel Ödüllü bir köy evi
 Hayatınıza giren dijital kolaylıklar
 Asırlık surlar hayat buluyor
 Troya artık vakfa emanet
 AB'nin yönetiminde daha çok kadın var
 Rize Güneysu'da Erdoğan bereketi
 İstanbul "müze kent" olacak
 Çok tartışılan şampiyonluk
 Seks paradan önemli
 "İstanbul'un Sesleri" Atina'da
 Karadenizli sanatçılar Açıkhava'da
 Anadolu'nun parlayan yıldızı
 Anadolu'da bin kızım var, öğretmen olacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
İtalyan danteli
İstanbul'un alameti farikalarından biri...
ALİ POYRAZOĞLU
Basın sopayı vurun, vurun, vurun
Zina meselesini...
TURGAY NOYAN
Yönetmelikteki olası sıkıntılar
Yeni Amatör Denizci...
Tatlıların kralı baklava
İlk Fatih'in mutfak kayıtlarında rastlanan baklava, geleneksel...
Mediciler'in şehrinde şarap sanat ve mutfak
Karmaşık ve sürprizlerle dolu bir kent Floransa. Prens Charles'ın da geldiğinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.