|
|
|
|
Çeştepeli olan evine kimliksiz giremiyor
Zonguldak Ereğli'sine bağlı Kırmacı mahallesi Çeştepe sokakta oturan 55 vatandaş, sokaklarının Karadeniz Bölge Komutanlığı sınırları içinde bulunması nedeniyle, evlerine kimlik kontrolü ile giriyorlar. Çeştepeliler bu durumdan memnun; yaşadıkları yerde kendilerini güvende hissediyorlar.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kırmacı Mahallesi Çeştepe sokak sakinleri, 1947 yılından bu yana Karadeniz Bölge Komutanlığı'na ait askeri alan içinde yaşıyor. Ama 55 kişinin ikâmet ettiği Çeştepe'de kimse bu durumdan şikâyetçi değil. Huzursuzluk nedir bilmedikleri mahallerinde, 50 yıldır hiçbir olay olmadığını söyleyen Çeştepe halkı, yıllar önce Ereğli'ye bağlanan köylerinin Türkiye'nin en huzurlu yeri olduğunu düşünüyor. Yerleşimi bundan 620 yıl öncesine dayanan, eski adıyla Çeştepe Köyü, 1947 yılında Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Karadeniz Bölge Komutanlığı'nın Ereğli'ye kurulmasıyla birlikte, yaşamlarını askeri alan içinde, askeriyenin kurallarına göre sürdürmeye başlamış. Zamanla bu duruma alışan Çeştepe sakinleri, yaşadıkları yerdeki huzuru ve güveni hiçbir yerde duymadıklarını söylüyor.
50 YILDIR HİÇ OLAY YAŞAMADILAR Çeştepeliler'in bir de askeri kimlikleri var. Kapıdan ancak bu kimlikle geçebilen Çeştepeliler, ziyaretçilerini de önceden nizamiyeye bildirmek zorunda. Beş yıl önce köy statüsünden çıkartılıp, Ereğli Belediyesi sınırlarına dahil olan Kırmacı Mahallesi'ne bağlanan Çeştepe'de, bugün itibarıyla 11 hanede 55 kişi ikâmet ediyor. Çeştepe'de dünyaya gelen ve 50 yıldır burada yaşayan İbrahim Andiç (50), 1947 yılından bu yana evlerinin askeri alan içinde bulunduğunu ve 1949 yılında yaşanan küçük bir orman yangını dışında, 50 yıl içinde; hırsızlık, cinayet gibi herhangi bir adli olay yaşamadıklarını söyledi.
KAPILAR KİLİTSİZ Balıkçılık yaparak geçimini sağlayan İbrahim Andiç, askeriye sınırları içinde yaşadıkları için balığa çıktığı ve eve gelmediğini günlerde gözünün arkada kalmadığını belirterek; "Bizler belki de Türkiye'nin en güvende olan insanlarıyız. Çeştepe'de toplam 11 haneyiz ve hiçbirimizin kapı kilitlemek gibi bir alışkanlığı yok. Özellikle yaz aylarında, havalar da sıcak olduğu için penceremiz açık uyuyoruz" dedi. Çeştepe sakinlerinin 8'i emekli, 11'i öğrenci, 22'si kadın geri kalanı da 18-35 yaş arası genç nüfustan oluşuyor. Öğrenciler, ailelerin tuttuğu özel servisle okula gidip geliyorlar. Karadeniz Bölge Komutanı, Çeştepe sakinlerini zaman zaman ziyaret ederek sorunlarını dinliyor. 1947 yılından bu yana askeri sınırlar içinde yaşamlarını sürdüren Çeştepe sakinleri, evlerine Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından verilen askeri kimliklerini nizamiye kapısındaki nöbetçilere göstererek girebiliyorlar.
ÇEŞTEPELİ OLMANIN KURALI VAR Çeştepeliler istediklerinde dışarıdan tüpçü çağırıp bu ihtiyaçlarını gideremiyorlar; çünkü askeri kurallar var. Çeştepe'ye haftanın sadece bir günü tüp arabası girebiliyor. Bunun dışında, haftada bir kuru yiyecek arabası, her gün de ekmek arabası giriyor. Çeştepe'de yaşayan yaklaşık 60 kişi askeriyenin koyduğu bazı kurallara göre yaşarken, bunlardan en çarpıcı olanı ise; bir misafir geleceği zaman bunu önceden nizamiye kapısına bildirmeleri. Çeştepe'de düğünü olanlar ise, düğüne katılacak misafirlerin isim listesini de yine nizamiye kapısına bildirmek zorundalar. Karadeniz Bölge Komutanlığı'nda görev yapan askerlerin yanlarında subay veya astsubay olmadan sivillerin yaşadıkları bu mahalleye girmeleriyse yasak. 620 yıllık yerleşim tarihine sahip olan Çeştepe'de bir de türbe var. Doğal bir liman olan Ereğli'de yaşadığı rivayet edilen Fenerci Dede, geçmişte denizde seyreden gemilere Çeştepe'den gaz lambalarıyla işaret vererek, limana girmelerini sağlamış. Askeri alan içinde kalan bu türbeye, kimse dokunmamış.
Seyfi BOYRAZ / MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|