kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Dış politika nabzı

Türkiye kurulduğunu bildiği yeni bir dünya düzeninde önemli bir aktör olacağının farkında. Ancak eski kuşkular, kimlikle ilgili bazı kaygılar dünyayla ilişkilerde ne ölçüde aktif olunması gerektiği konusunda çekingenlik de yaratıyor. Türkiye'de kamuoyu oluşturanların etkili bir bölümü yeni çerçeveyi tam görmediklerinden ya da gördüklerinden hoşlanmadıklarından dolayı dış politikadaki yeni açılımlara karş tavır alıyorlar. Onlarda görülen muhafazakarlığın bir kısmı kamuoyunca paylaşlırken, bazı konularda Türkiye toplumunun istikrarlı pozisyonlara sahip olduğu anlaşlıyor.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Yusuf Ziya Özcan ve İhsan Dağı tarafından Pollmark Araştırma için yapılan bir araştırmadan çıkan sonuçlar yukarıdaki gözlemlerle ilgili sayısal veriler sunuyor. Araştırma NATO zirvesi ardından Türkiye kamuoyunun dış politikaya nasıl baktığını gösteriyor.

NATO değiştirdi
Bekleneceği gibi kamuoyunun yüzde 73'ü AB üyeliğini destekliyor. Aralık ayında verilecek cevabın olumlu olacağına inananlar % 40, olumsuz olacağına inanlar % 45 düzeyinde. İlginç olan, olumsuz bir kararla karşlaşldığı taktirde AB üyeliği hedefinden vazgeçilmeli diyenlerin oranının % 36'da kalması. Türki Cumhuriyeter'le birlik isteyenler yüzde 45, Müslüman ülkelerle birlik isteyenler yüzde 42 dolaylarında. Türkiye hayır cevabına rağmen müzakereleri başlatma hedefinden vageçmemeli diyenler ise % 54.4. NATO zirvesi sırasındaki tartış- malarda kamuoyu oluşturanların çoğunlukla NATO'yu ABD'nin basit bir uzantısı olarak görmeleri kamuoyunu da etkilemiş. Gene de yüzde 48, NATO'ya olumlu bakıyor ve örgütü Türkiye'nin güvenliği açısından gerekli görüyor. Buna karşlık NATO'nun alan dışı görevler üstlenmesine, Türkiye'nin bunlara katılmasına sıcak bakılmıyor.
NATO ile ilgili tartışmaların gündeme getirdiği sorulardan biri, Türkiye'nin Batı ittifakına aidiyetini ne ölçüde içselleştirdiğiydi. Hıristiyanlar'la ilgili kanaatleri % 52, Yahudiler'le ilgili kanaatleri % 70 olumsuz olan kamuoyu, Batı medeniyetiyle ilgili % 54 olumlu. Dinsel farklılığa rağmen Türkiye'yi Batı medeniyetinin bir parçası olarak görenlerin oranı % 47, Doğu'ya ait görenler ise % 37. 1990'lı yılların aksine Batı içindeki ilişkilerinde de Türkiye kamuoyu AB'ye yakın olunmasını % 52, ABD'ye yakın olunmasını ise ancak % 6 arzuluyor.
Geçen haftanın en önemli tartışma konusu olan İsrail ile ilişkilerde de kamuoyunun % 75'i İsrail ile işbirliğinin gereksiz oldugu kanısında. Filistinliler'e yönelik İsrail politikaları kadar, İsrail'in Kürt devleti kurulmasına ve PKK'ya destek verdiğine inanılması da bu olumsuz bakışta etkili.
DEP milletveklerinin tahliyesine % 47 olumsuz bakmasına rağmen Kürtçe yayın yapılmasının ülke bütünlüğüne tehdit oluşturduğunu düşünenler yalnızca % 31 dolayında kalıyor. Tahliyenin terörü arttıracağını düşünenler % 39, arttırmayacağını düşünenler % 29, azaltacağını düşünenler % 18 . Araştırmacıların da vurguladığı gibi bu, "kamuoyunun Kürtçe ile bölünme arasında zorunlu bir ilişki kurmadığı anlamına" geliyor.
Son olarak da vatandaşların % 69'u bir daha dünyaya gelseler gene Türkiye'de yaşamak istiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tekneyi sallamak   / 12-08-2004
 Notalardan taşanlar   / 08-08-2004
 Terör, Irak ve ABD seçimleri   / 05-08-2004
 Kaza, suç ve insan   / 25-07-2004
 Aralık'a doğru   / 22-07-2004
 Dış politika nabzı   / 18-07-2004
 Siyaset ayarı   / 15-07-2004
 İlişkiler zayıflamış değil   / 13-07-2004
 Emperyal düşler   / 11-07-2004
 Seçime doğru   / 08-07-2004
SOLİ ÖZEL
Necef ve sonrası
Irak'ta iki iktidar savaş eş anlı...
Samba Turka: 2-1
Samba Turka: 2-1
Hooijdonk'un penaltı kaçırdığı maçta, Alex'in Luciano'ya asisti ve...
Daum Frenledi
Daum Frenledi
Samsun'un "Benden çekinin" denecek tarafı yoktu. Yine de hücum...
Öcalan Öcalan'a karşı
Öcalan Öcalan'a karşı
1978 yılında Diyarbakır'da kurulan PKK, 26 yıl sonra ikiye bölündü.
Derin kavga
Çakıcı adıyla ortaya çıkan üç skandal var. Birinci olayda Mesut...
Bu dostluğa bu alkış çok yakıştı
Atina 2004 Olimpiyatları'nın açılış törenine katılan Türk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.