|
|
|
|
|
Derin Kavga
|
|
Çakıcı ismi bir Yılmaz hükümeti yıkmış, sonra Yılmaz'ı Yüce Divan'a yollamıştı; şimdi de en kritik kurumları sallıyor.
Yargıtay Başkanı Özkaya'nın, bir MİT yöneticisinin talebiyle Çakıcı için tavassutta bulunup bulunmadığı tartışılıyor. O reddediyor, deliller onu doğruluyor. MİT Müsteşarı Atasagun ise bana "Böyle bir talebimiz olmadı" dedi. Özkaya, Çakıcı lehine bir sonuç almışsa, hatta bunun için tavassutta bulunmuşsa bile istifa etmelidir. MİT ve Yargıtay çevreleri Çakıcı'nın büyük bir tasfiye aleti olacağı kanısında. 'Yılmaz'ın iki kez yaşadığı gibi' deniyor.
Derin kavga
Çakıcı adıyla ortaya çıkan üç skandal var. Birinci olayda Mesut Yılmaz hükümeti yıkıldı ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi.
Ankara'da müthiş bir kavga yaşanıyor. Kavganın kökleri 8-10 yıl öncesine kadar gidiyor. Devletin kurumları arasındaki bu çekişmeden kritik konumdaki herkes nasibini alıyor. Alaattin Çakıcı isminin odaklandığı "derin kriz" hem yargı, hem istihbarat dünyasında taşları yerinden oynatacak bir boyuta varmak üzere. Çünkü, basına sızan iddialar MİT'in Çakıcı lehine karar çıkartabilmek için Yargıtay Başkanı aracılığıyla yargıya müdahale etme girişiminde bulunduğu yolunda. Bu, Çakıcı ismi üzerinde odaklanan ve ortaya çıkan üçüncü skandal. İlk olayda Mesut Yılmaz hükümeti iktidardan düşmüştü. Bu olayın devamında Yılmaz'ın Yüce Divan'a gitmesi gündeme geldi. Şimdi de Yargıtay ve MİT'i de içine alan bir "tadilat" hazırlığı var.
MADDİ ÇIKAR YOK Gelinen noktanın ilk sonuçlarını şöyle özetleyebiliriz: Eldeki veriler, Yargıtay Başkanı'nın Çakıcı adıyla gündeme gelen bu skandaldan maddi bir çıkar elde ettiğini göstermiyor. Özkaya'nın Bodrum'daki eviyle ilgili olarak müteahhit Hakkı Süha Şen'den maddi bir çıkar sağladığını gösteren bir delil yok. İkinci olarak, görüşme talebi kimden gelirse gelmiş olsun, kişisel veya devlet görevi olsun, Yargıtay Başkanı'nın Çakıcı lehine tavassut talebini yerine getirip getirmediği önem taşıyor. Şayet böyle bir tavassutta bulunmuşsa Yargıtay Başkanı'nın derhal istifa etmesi gerekir. Oysa, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açıklaması, gerekse davanın sonuçlanma biçimi, Yargıtay Başkanı'nın bu yönde bir girişimde bulunmadığını ortaya koyuyor. Bu durumda Yargıtay Başkanı'nın mesleki etik kurallar veya mevcut mevzuat çerçevesinde olayda sorumluluğu bulunduğunu ileri sürmek mümkün gözükmüyor.
TAVASSUT VAR MI? Ancak, polisin elinde olduğu anlaşılan telefon dinleme kayıtlarının içeriği bunun aksini ortaya koyarsa bu vahim olur. Çünkü bu durumda Yargıtay gibi yüce bir kurumun başında bulunan bir kişinin bir çete lideri lehine tavassutta bulunduğu ortaya çıkacak. Bu da yargı açısından dünya çapında bir skandal yaratacaktır. Yani meselenin püf noktası, Yargıtay Başkanı'nın Çakıcı lehine tavassutta bulunup bulunmadığı veya bu yönde bir vaadi olup olmadığıdır. Gerisi teferruattan ibarettir. Yargıtay çevreleri, bu noktada konunun takdim biçiminin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın şahsında Yargıtay'daki "belirli bir grubun" tasfiyesine vasıta kılınmak istendiği görüşünde birleşiyorlar.
KİM YALAN SÖYLÜYOR? Skandalın MİT boyutuna gelecek olursak, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un açıklamalarına göre, Yargıtay Başkanı'yla görüşen MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, Atasagun'un en çok güvendiği ve MİT'te en önemli noktalarda bulunan isimlerden birisi. Böyle bir konumda bulunan bir kişinin ister görevli olarak, ister kişisel bir tutum içerisinde bir çete lideri lehine Yargıtay'da tavassutta bulunması genel hukuk düzenimiz açısından kabul edilemez. Atasagun'un açıklamalarına göre, "İki taraftan biri yalan söylüyor." Atasagun'la dün yaptığımız görüşmede Kozinoğlu'nun olayı anlatış versiyonu gündeme geldi. Atasagun'un aktardığına göre, Kozinoğlu görüşmede böyle bir tavassut talebinde bulunmadı. Atasagun, bu durumun kurum içi soruşturma sonunda netleşeceği görüşünde. Bu durumda olayın taraflarından birinin doğruyu söylemediği anlaşılıyor. Doğruyu söylemeyen kim olursa olsun, temsil ettikleri kurum açısından baktığımızda vahim bir tablo ortaya çıkıyor. Kabul edelim ki, dünyanın hemen her ülkesinde her devlet, "örtülü operasyonlar" (Covert operation) sözkonusu olduğunda hukuk ve etik açısından hassas bir terazi ile tartılırlar. Genellikle de, adı üstünde, örtülü operasyonlarda hukukun ve etiğin ihlal edildiğine sıkça rastlanır. Ancak yine bir başka gerçek var ki, bu ihlalin kanıtlandığı her durumda sorumlular bunun sonuçlarına katlanır.
ESKİ HESAPLAŞMA Tıpkı Yargıtay'da olduğu gibi MİT çevrelerinde de, bunun eski bir hesaplaşmanın sonucu olarak gündeme geldiği görüşü ağır basıyor. MİT çevreleri, bu olayın MİT'te bir tasfiye operasyonunu hedeflediğini düşünüyor. Çakıcı'nın karıştığı birinci olayda bir hükümet yıkılmıştı. Yine Çakıcı'nın isminin karıştığı bir olayda Cumhuriyet tarihinde bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi. Bu son olayda da adalet ve güvenlik gibi kritik devlet organlarının hukuk ve etik ilkeleri çerçevesinde faaliyetlerinin gözden geçirilmesine mi vesile olacak, yoksa topyekbir tasfiye süreci mi başlayacak, bunu zaman gösterecek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|