|
|
Beynimizin tamamını kullanmadığımız doğru değil
Bilinçaltı beynimiz için ne kadar önemli? Bilinç kadar önemli. İnsanın ruh halini etkilemesi dışında, birçok fonksiyon üzerinde de önemi var. Birçok matematiksel buluş veya yaratıcı düşünce, insanın bilinçaltında, hatta uyku sırasında şekillenip, daha sonra bilinç düzeyine çıkıyor. Örneğin; benim dalımda, eğer zor bir ameliyatın filmlerine ameliyattan üç dört gün önce bakıp, bir bakıma sindirebilirsem, ameliyat bence daha kolay geçiyor. Sanki bu üç dört gün zarfında bilinçaltım ben fark etmeden bu filmdeki verileri işleyip, daha anlamlı hale getiriyor.
TEKRARLAR ÖĞRENMEYİ KOLAYLAŞTIRIR Zekâ ile beyin yapısı arasında bir ilişki var mı? Belli bir noktaya kadar var. Örneğin; hayvanlara baktığınızda maymunlarla insan beyninin ağırlığı yakın olduğu halde, yapısı çok farklı. İnsanlarda daha fazla fonksiyon elde edebilmek için ilk olarak beyin kendi içinde ikiye bölünerek yüzey alanını artırmış. Ayrıca, kıvrımların sayısı da insanlarda çok daha fazla. Yani; bu yapı beynin fonksiyonunu artırarak, insanların daha zeki yaratıklar olmasını sağlıyor. Köpeklere ve kedilere baktığınızda, koku ile ilgili olan bölge onlarda insanlara göre çok daha büyük.
Beynimizin tamamını kullanabileceğimiz bir gün gelecek mi? Beynimizin tamamını kullanmadığımız zaten bir efsane. Beynin fonksiyonları değişik bölgelerde yer aldığı için değişik zamanlarda değişik bölgelerini kullanıyoruz. Fakat bu bölgeleri hangi kapasite ile kullandığımız hormonal, duyusal, açlık durumumuza bağlı. Önemli bir sınavdan önce beynin tam olarak dinlenmiş olmasında, stressiz bir ortamda sınava girilmesinde fayda var.
Hafızayı güçlendirmek mümkün mü? Hafıza beynin en karmaşık fonksiyonlarından biridir. Beyinde birçok değişik bölgenin birlikte çalışması sonucu ortaya çıkan bir kavramdır. Örneğin; hafıza için en önemli bölgelerden biri 'hipokampus' denilen, beynin merkezine yakın, her iki tarafta bulunan ve hafızanın oluşmasında ilk durak noktasıdır. Bu bölge aynı zamanda insan duyguları ile de yakından ilgilidir. Bu yüzden, hoşumuza giden konular hafızamıza daha kolay kaydedilir. Konuyu sevdirmek, sevmek ve eğlenceli hale getirmek, bu bölgeyi aktif hale getirdiğinden, öğrenmek kolaylaşır. Fakat iş bu noktada bitmiyor. Öğrenmenin ve hafızanın devamlı hale gelebilmesi için bilginin bu bölgeden beynin başka bölgelerine taşınması gerekiyor. İşte bu, tekrarlar sayesinde gerçekleşiyor. Ne kadar tekrarlanırsa, öğrenme o kadar kolaylaşıyor.
SOLAKLAR DAHA ŞANSLI İnsanların bir kısmı beyinlerinin sağ tarafını, bir kısmı sol tarafını mı ağırlıklı olarak kullanıyor? İnsan beyninin iki tarafının fonksiyonları çok farklı ve genellikle sağ elinizi mi yoksa sol elinizi mi kullandığınıza bağlı olarak, hangi tarafın daha etkin olduğu anlaşılabiliyor. Bu etkinlikle kastım; özellikle hafıza ve dil fonksiyonları konusunda. Sağ elini kullananların yüzde 99'unda sol beyin, sol elini kullananların yüzde 70 ile 80'inde sol beyin etkindir. Fakat ilginç olarak, sol elini kullananların bazılarında dil ve hafıza fonksiyonu iki taraflıdır. Bu yüzden ileri yaşlarda felç geçirilirse, beynin her iki tarafında fonksiyon olduğu için bu insanların iyileşme şansı daha yüksek oluyor. Solak olmak bir avantaj.
|