|
|
|
|
İzmir'in kızlarıyla anlaşma rehberi
Tatil için Çeşme'yi seçen beyler! İzmir'in güzel kızlarıyla sohbet ederken 'muhabbete Fransız kalmamak' için aman bu yazıyı çok dikkatli okuyun.
Nasıl bir Londralı ile İskoç birbirinin dilini anlamakta zorluk çekerse bizim ülkemizde de İzmirliler'le diyalogda kopukluklar olabilir. Onbeş günde bir yayınlanan 'Nişantaşı' dergisinin bu konuya açıklık getirmek için hazırladığı 'kılavuz' tatil için Çeşme'yi seçenlerin hayatını hayli kolaylaştıracağa benziyor. Sabananur Kıraç tarafından kaleme alınan yazıda, aralarında ünlü mankenlerimizden Tuba Ünsal, Sinem Güven ve Ebru Destan'ın da bulunduğu İzmirliler'le anlaşmak için neler yapılması gerektiği şöyle anlatılıyor: "İzmirli bir kızı tavlamak hiç de kolay değildir. Öncelikle onların dilinden anlamanız gerekir. Domat, asfalya, düzgü, bardacık, andaç ya da klorak gibi kelimeler kullandıkları zaman onların yüzüne yabancı dil konuşuyormuş gibi bakmamalısınız. Ama her şeyden önemlisi de onlar 'geliyom, gidiyom, gelcen, yapcan, etcen' diye konuştuklarında asla onlarla dalga geçmemelisiniz. Aksi taktirde çok beğendiğiniz İzmirli kızı sonsuza dek kaybedebilirsiniz."
OTLA BESLENİYORLAR İzmirlileri anlamak için işe kumrunun bir kuş olmadığını öğrenerek başlayabilirsiniz. Kumru, İzmir'e özgü çok lezzetli bir sandviçtir! Bunun dışında bilmeniz gereken kavramlar içinde belki de en önemlileri, 'tam 35' ve '35 buçuk' kavramlarıdır. Çünkü İzmirliler kendi aralarında ikiye ayrılır. Tam 35'liler Göztepeli, 35 buçuklular da Karşıyakalı'dır. Onlara nereli oldukları sorulduğunda, "İzmirli'yim" demez onun yerine "Karşıyakalı'yım" demeyi tercih ederler. Yemek konusuna gelince... İzmirliler her şeyin zeytinyağlısını sever. Turp otu, radika, cibaz, ısırgan otu ve deniz börülcesi gibi lezzetlere bayılırlar. Radika, salatası yapılan bir yabani ot, Cibez ise lahana filizine verilen isimdir.
İzmirlice sözlük Gevrek: Simit Domat: Domates Klorak: Çamaşır suyu Çiğdem: Çekirdek Bardacık: İncir Asfalya: Sigorta Andaç: Yıllık Düzgü: Kalemtraş
|
|
|
|
|
|
|
|
|