İyi üretilmeyen Antep fıstığı kanser yapıyor
Antep fıstığında yanlış hasadın, karaciğer kanserine yol açan ''aflatoksin'' oluşumuna zemin hazırladığı bildirildi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hayoğlu, Antep fıstığında hasat, depolama, işleme ve tüketim aşamalarına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Antep fıstığının toprakla temasından kaçınılması gerektiğine dikkati çeken Hayoğlu, aksi taktirde fıstıklarda zamanla küf mantarı, ''aflatoksin'' oluşumunun gözlendiğini ifade etti: ''Antep fıstığında yanlış hasat, karaciğer kanserine yol açan 'aflatoksin' oluşumuna zemin hazırlar. Sulama, gübreleme, ağaç altlarının temizliği ve hasadın vaktinde yapılması, küf mantarının ürüne bulaşmasını engeller.''
|