|
|
Doğru tercihin püf noktaları
İstediğiniz yükseköğretim programında okuyabilmeniz için bilinçli ve doğru bir tercih listesi oldukça önemlidir. Bu nedenle aşağıda belirtilen noktalara dikkat etmeniz yararlı olacak. 2004-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki tablolarda her yükseköğretim programının adı önünde yer alan sayı o programı belirten özel koddur. Her aday, girmek istediği programların kodlarını bu tablolardan bularak istek sırasına göre tercih formu üzerindeki alanlara yazacak ve kodlayacak. Tercih alanlarının tümünün doldurulması zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih formunda yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka birinde okumak istemiyorsa, salt bu dört programın kodlarını, birinci sıra numaralı yerden başlayarak tercih sırasına göre yazmalı ve kodlamalıdır. TABLO-3A/3B ve Tablo-4'te (2004- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu) 2003-ÖSYS sonuçlarına göre, yükseköğretim programlarının ilgili puan sıralamasında üstten yüzde kaç içinden öğrenci almış oldukları, "yüzdelik dilim" ya da "taban puan" başlıklı sütunlarda gösteriliyor. Bu yüzdelik dilimler ve taban puanlar ilgili yükseköğretim programlarının ne kadar çok istendiğini belirtiyor. Tercihlerinizi yaparken bu yüzdelik dilimlerle, kendi yüzdelik dilimlerinizi; bu taban puanlarla, kendi puanlarınızı göz önünde tutmanız yararınıza olabilecek.
1. Meslek Liseli öğrencilerin de kendi alanları ile ilgili lisans tercihlerinde AOBP'nin ek bir katsayı ile çarpıldığını (0,8 + 0,24 = 1,04) göz önünde bulundurmaları gerekiyor.
2. Tercih yaparken göz önünde tutulması gereken en önemli noktalardan biri kendi alanında uygun bir programı yeğlediğinde AOBP'nin 0,8, kendi alanı dışındaki bir programı tercih ettiğinde 0,3 katsayısı ile çarpıldığıdır.
3. Adaylar, tercih listelerine yazdıkları yükseköğretim programlarının, 2004-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki özel koşullar ve açıklamalar bölümündeki bilgilerine dikkat etmelidirler. Çünkü durumları, belirtilen koşullara uymayan adaylar yükseköğretim programına yerleştirilecek puanı alsa bile, tercihi geçersiz sayılacağından ÖSYM tarafından yerleştirilemez.
4. Adaylar tek puan türünden yapabilecekleri gibi, farklı puan türlerinden de tercih yapabilecekler.
5. Adaylar, yerleştirilseler de okumayacakları bir yükseköğretim programını tercih listelerine asla yazmamalıdırlar. Çünkü merkezi sistemle bir yükseköğretim programına yerleştirilen (AÖF hariç) adaylar ertesi yıl yeniden sınava girdiklerinde AOBP çarpım katsayısı düşeceğinden önemli bir puan kaybı olacak. Bu da adayın istediği yükseköğretim programını kazanmasını güçleştirecek.
6. ÖSYM yerleştirmede adayların tercihlerinin sıralamasını değil, puanlarını göz önüne almaktadır. Aynı yükseköğretim programını tercih eden iki adaydan Y-ÖSS puanı yüksek olanı, tercih sıralamasındaki yerine bakılmaksızın öncelikle yerleştirilir.
7. Tercihlerinizi yaparken önce 4 yıllık programlar, sonra da 2 yıllık programlar yazılacak diye bir kural yoktur. Yüzdelik diliminize, puanınıza ve isteklerinize göre bu programları karışık olarak da tercih listenizde sıralayabileceksiniz.
8. Yıldan yıla programlara olan ilgi ve kontenjanlardaki değişiklikler, yeni açılan programlar, ek puan alabilecek adayların ilgi alanlarında olası farklılıklar gibi bir çok etmen yüzdelik sırasını veya taban puanını etkilemektedir. Adayların en çok okumak istedikleri programları tercih listelerine alırken;
Kendi yüzdelik dilimlerinden bir miktar küçük yüzdelik dilimlerden başlayarak, epeyce büyük yüzdelik dilimlere sahip programları kapsayacak şekilde bir tercih listesi oluşturmaları, Ya da kendi puanlarından bir miktar büyük puanlardan başlayarak, epeyce küçük puanlara sahip programları kapsayacak şekilde bir tercih listesi oluşturmaları yerinde olur.
|