|
|
Tedavisinde yeni gelişmeler var
Avrupa Nöroloji Birliği'nin 14'üncü kongresinde, MS hakkında bilinmeyenlere cevap arandı. Kongrede, hastalığın tedavisinde beta interferon tipi ilaçların etkinliğinin tıp dünyası tarafından kabul gördüğü, erken dönemde tedavinin hastalığın seyrini önemli ölçüde değiştirdiği ortaya kondu
Sempozyumun başkanlığını Barcelona'daki Vall d'Hebron Üniversite Hastanesi Nöroloji Araştırmaları ve Klinik Nöroimmünoloji-MS Bölümü Direktörü Prof. Dr. Xavier Montalban, üstlendi. Prof. Dr. Montalban, MS tedavisinde interferonların kullanımıyla ilgili son yıllarda pek çok yeni şey öğrendiklerini açıklayarak, böylece MS'i daha iyi tanıdıklarını söyledi.
İLAÇLA YAVAŞLATILIYOR Prof. Dr. Montalban, MS'in tedavisinde ön plana çıkan değişiklikleri şöyle aktardı:"MS, tedavi edilmediğinde hastaların en az yarısında 15 yıl içinde şiddetli özürlülüğe ve yaşam kalitesinde düşmeye neden olabilen kronik bir nörolojik hastalık. Hastalığın ataklarla seyreden formlarının interferon beta ile tedavisi, günümüzde tıp dünyası tarafından kabul gördü. MS tedavisi, hastalık seyrini değiştiren terapilerin ortaya çıkışıyla zaman içinde büyük gelişmeler kaydetti. Ataklarla seyreden MS tedavisinde, özellikle beta interferonların etkinliği oldukça iyi anlaşıldı. Buna rağmen, hastalığın erken dönemiyle ilgili bilinmeyenler, tedavideki en uygun zamanı saptamamızda güçlük yaratıyor. İnterferon beta gibi, hastalık seyrini değiştiren tedaviler, bize hastalığın en erken dönemlerinde tedaviye başlanması için kanıtlar sunuyor." Sempozyumda MS hastalarının konforlu bir şekilde yaşamını sürdürmesine dair deneyimlerini İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi Nöroloji Departmanı Başkanı Prof. Dr. David Bates aktardı.
TANISI KOLAYLAŞTI MS'in günümüzde artık birçok nörolog tarafından tanındığı için teşhiste önemli mesafe alındığını belirten Prof. Dr. Bates, "MS, özellikle Doğu Avrupa ve Asya'da farklı tiplerde görülüyor" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "MS, dünyanın her ülkesinde en çok özürlülüğe neden olan hastalık. Özellikle 20-40 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülüyor. En çok genç anneleri ve anne adaylarını etkiliyor. Bundan 20 yıl önce, elimizde çok az tedavi seçeneğimiz vardı. Son 10 yılda ise, tedavide fırsatlarımız çok arttı. Halen birçok yeni çalışma sürüyor. Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da MS'li insanların sayısında artış var."
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR Prof. Dr. Bates, MS'in özellikle genç kadınları ve anne adaylarını vurduğuna dikkat çekerek, özellikle Türkiye, İran, Hindistan, Japonya, Kore ve Tayland'da giderek artan oranda görülmesinin nedenleri üzerinde şu açıklamayı yaptı: "Belki de bu artışın nedeni, artık daha çok kişiye tanı koyulabilmesidir. Bu, yeni tedavi yaklaşımları ve yeni teşhis imkânlarına da bağlanabilir. Ya da gerçekten artıyor da olabilir. Eskiden, birçok MS hastası doğru ve erken teşhis edilemiyordu. Devam eden ilaç araştırmaları, bize, interferon beta tedavilerinin başlangıcında dikkatli bir hasta eğitimi, iyi planlanmış doz artırma şemaları ve grip benzeri şikâyetler için verilecek ek ilaçlar ile tedavinin daha güvenli ve etkin olacağını gösterdi".
|