| |
Karargahta arkeoloji müzesi
Kütahya'nın girişinde, solda "Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı" binasını gördük ve... "Nizamiye kapısının" önünde durduk. Nöbetçiler "buyrun, bir şey mi var" diye sordular. "Hayır" dedik: - Tugay'ın girişindeki binanın taşları ilgimizi çekti de... Yakından görmek istedik. Girişteki bina "kayıt, kabul" binası. Askerlik yapmak için gelen "önce buraya giriyor." Burası "pembe taşlarla" yapılmış.
TUGAYDA PİKNİK Eskiden de geçerken görmüştük. Etraf "dikenli telle" çevriliydi. Şimdi "dikenli tel kaldırılmış." Askerin "annesi, babası" geliyor. Tugay'ın girişinde "piknik yapıyor." Oğluyla sarılıyor, koklaşıyor, oturuyor, sohbet ediyor.
PEMBE KIŞLA Pembe taşlar, Kütahya'nın yaslandığı "Türkmen Dağı'nın" taşları. "İşlemesi" kolay. Binayı kışın sıcak tutuyor, yazın serin.
MORAL Günlerden cumartesiydi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Bali "buyrun" dedi. "Taş... Pembe... İlginç" diyecek olduk. Komutan: - Evlatlar, asker ocağına girerken, önce pembe renkle karşılaşsınlar diye böyle yaptırdım.
MÜZE Karargahta "büyükçe bir bina" gördük. Yine "pembe... Türkmen Dağı'nın taşından." - Burası nedir? - Eski uçak bakım hangarı... Önü açıkmış... 1937'de İngilizler yapmış... Sonra askeri araçlara garaj olmuş. - Ya şimdi? - Şimdi arkeoloji müzesi.
TARİHİ ESERLER Bina "900 metrekare kapalı alan." İçi "tarihi eser" dolu. Binanın "arka tarafına" geçtik. Orası "açık alan." Yine "tarihi eserlerle" dolu. Tugay'ın tam orta yerinde "koskoca bir müze."
KÜLTÜR VARLIĞI Kütahya'da her yıl "30 bin asker" eğitim görüyor. Yılda 7 kez "yemin töreni" yapılıyor. Törene "aileler" geliyor... Yüz binden fazla anne, baba, ağabey, bacı. Komutan: - Askerlerim müzeyi geziyorlar... Onlara kültür varlığımızı öğretiyorum... Aileleri de gelsinler, gezsinler... Tarihimizi, kültürümüzü öğrensinler.
ANTİK KENT Kütahya'nın yanı başında Çavdarhisar ilçesi var. Burası "çok eski bir antik kent... Aizanoi antik kenti... 2000 küsur yıl önce kurulmuş." "Etrafta" yine tarihi bölgeler mevcut. "Tarihi eser kaçakçıları" geliyor, buraları kazıyorlar. Çıkardıkları "eserleri" kaçırıyorlar.
ÖNLEM Komutan: - Bütün önlemler alındı... Tarih yağmasına son... Çalıntı tarihi eserleri jandarma derhal buluyor. Bulunan eser "Kültür Bakanlığı'nın kayıtlarına" giriyor. Ve sonra Tugay'a getiriliyor. Tuğgeneral Mehmet Bali'nin kurduğu müzeye konuluyor.
ROMALI ASKER Askerliğini yapanların arasında "arkeoloji eğitimi görmüş olanlar" varsa... Komutan hemen onları müzede görevlendiriyor. Mehmet Paşa ile birlikte müzeyi gezdik. - Paşam, bu mezar taşı kime ait? - Üzerindeki yazıyı uzmanlara okuttuk... 18 aylık evliyken, Truva'da ölen 30 yaşındaki bir Romalı askerin anısına dikilmiş.
TANRIÇA - Paşam, bu heykel nedir? - Sağlık tanrıçası... 2100 yıllık... Maalesef başı kayıp. - Ya şu nedir? - Lahit... 2300 yıllık. Mezar taşlarının üzerinde ya "aslan" motifi var, ya da "kartal." Komutan: - Kartal da, aslan da güç sembolü.
BOLLUK, BEREKET Bir başka taş daha gördük. Taşın üzerinde kartal kabartması var. Kartalın ayaklarının altında da bir tavşan. Bir diğer taşın üzerinde "geyik" vardı. Paşa: - Geyik bolluk, bereket ve sevgi sembolü.
SİNEMA Burası çok ilginç bir kışla. Gezerken "bir başka bina" dikkatimizi çekti. Komutan bizi "oraya" da götürdü. 1930'da yapılmış bir "uçak hangarıymış." Şimdi "2.150 kişilik" modern bir sinema salonu. Binada hiç "kolon" yok.
OKUL GİBİ - Paşam, epeyce masraf etmişsiniz. - Devletimin bütçesine yük olmadım... Kantin gelirleriyle yaptım. Askerlerin arasına girdik. "Biraz sonra sinema salonunda konser var... Siz de gelin" dediler. - Ey Mehmetçik... Askerlik nasıl? İçlerinden biri "burası bizim için bir okul" yanıtını verdi.
DERSİMİZ DOĞUM KONTROLÜ Gerçekten de "okul." "20'şer kişilik" sınıflar var. Askerlere "üreme sağlığı ile ilgili dersler" veriliyor. "Doktorlar, hemşireler" öğretmenlik yapıyor. "Doğum kontrolü... Sağlıklı cinsel yaşam... Cinsel yoldan bulaşan hastalıklar" konuları derste işleniyor.
ŞEFFAF TUGAY Kütahya'da "şeffaf bir tugay" gördük. "Şeffaf bir generalle" tanıştık. Kütahya'ya yolu düşenlere "özellikle Hava Er Eğitim Tugayı'nın içindeki arkeoloji müzesini görmelerini" öneririz. Merak etmesinler, kapıda kimse "hemşerim yassah" diye geri çevirmez.
|