|
|
|
|
Dünyaya diş hekimi yetiştiriyor
Türkiye'deki tek yataklı ameliyathaneye sahip olan Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde, "Sağlık ağızda başlar" sloganıyla yılda 26 bin hasta tedavi ediliyor. Mezunlar ise dünyanın her yerinde hekimlik yapabilecek
Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 41. yaşını kutlarken, Avrupa'nın en iyisi olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye'de ilk ve tek "yataklı ameliyathaneye" sahip fakültede yılda 26 bin hasta tedavi ediliyor. 1963 yılında yüksekokul olarak kurulan Diş Hekimliği Fakültesi, kısa sürede çene ve diş ameliyatları ile pedodonti (çocuk-koruyucu diş sağlığı) alanında 70'i profesör uzman bir kadroya ulaştı. Türkiye'de diş hekimliği ve diş sağlığıyla ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Bora Sayan, "Türkiye'nin yüzde 85'nin dişleri çürük. Dolayısıyla Türkiye'de çalışan diş hekimlerinin iş yükü Avrupa ortalamasına göre oldukça yüksek. Biz onlardan daha deneyimliyiz. Bu yüzden yurtdışına öğrenci göndermek yerine, yabancı öğrencileri buraya davet etmeyi tercih ediyoruz" diyor.
ÜÇÜNCÜ KUŞAK TÜRKLER GELİYOR Türkiye'deki hekimlerin hasta pratiğinin oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sayan, diş hekimliği fakültesine öğrenim görmek için özellikle Avrupa'daki başarılı üçüncü kuşak Türk öğrencilerin geldiğini vurguluyor. Ayrıca fakültenin 92 öğretim üyesinin 70'i de profesör: "Türkiye'de ve yurtdışında kendini ispatlamış uzman bir kadromuz var. 41 yılda bu kadroyu iyi kullandık. Üniversite sınavında hem fakülte hem de meslek seçimi olarak ilk yüzde 1'lik dilimde yer alıyoruz. Bu bizim gurur duyduğumuz bir durum, ancak öğrenciler diş hekimliğini çok da bilinçli seçmiyor." ÖSS'de diş hekimliğini tercih edecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan Dekan Bora Sayan, öğrencilerin diş hekimliğini yalnızca çok para getirdiği için seçmemeleri gerektiğinin altını çiziyor: "Diş hekimliği insan sevgisi gerektiren saygın bir meslek. İnsanı zengin etmez ama saygınlığını artırır. Her ilin nüfusuna göre diş hekimi dağılımı sağlanırsa, hem saygın hem gelirli bir meslek haline gelir." Diş hekimliğinin para kazandırabilmesi için devlet politikalarının değişmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Sayan, alt yapısı bulunmayan ve eğitim kadrosu yeterli olmayan yerlerde fakültelerin açılmasının engellenmesi yönünde talepleri olduğunu belirtiyor.
DÜNYA HEKİMLİĞİ Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin 2004-2005 eğitim-öğretim yılından itibaren, bir Avrupa Birliği Fakültesi olacağını kaydeden Prof. Dr. Sayan, "AB ülkeleri içerisinde kabul edilebilen yeni müfredatımızı Tıp Sağlık Konseyi'nin işbirliği ile tamamladık" diyor. Müfredat ile Avrupa Birliği'ndeki diş hekimliği fakülteleriyle eşgüdümün sağlanacağını kaydeden Dekan Sayan, diploma denkliği sayesinde Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunlarının dünyanın her yerinde hekimlik yapabileceğini vurguluyor. Diş hekimliği fakültesinin kitap ve malzemeler açısından masraflı bir eğitim verdiğini kaydeden Prof. Dr. Sayan, tamamen okulun kaynakları kullanarak "yeni öğrenim sistemini" gelecek yıldan itibaren yürürlüğe koyacaklarını söylüyor. Sayan, Türkiye'deki ilk fantom (manken hastalar) öğrenci laboratuvarının da tamamen fakültenin kaynaklarıyla kurulduğunun altını çiziyor.
Nevruz Tol / Fatih Canıtez
|
|
|
|
|
|
|
|
|