Sağlıklı güneşlenmenin altın kurallarına dikkat!
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Erman Tuncer, çocukların, yaşlıların, kalp, tansiyon ve akciğer hastalarının güneş ışınlarından korunması gerektiği konusunda uyarıyor. Ciltte kırışığa, lekeye, hatta kansere yol açabilen bronzlaşma sevdasına karşı da dikkatli olunması gerekiyor
Tatil beldelerinin dolup taştığı şu günlerde, sadece tatilcilerin değil, şehir merkezlerinde yaşayanların da güneş ışınlarına karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Güneş ışınları çok kısa bir sürede öylesine hızlı etki edebiliyor ki, sadece bronzlaşma uğruna plajlarda korunmasızca yatanlar değil, günlük hayatta işlerine gidip gelme telaşında olanlar dahi, ışınlardan olumsuz etkilenebiliyor. Günümüzde pek çok deri hastalıkları uzmanı, günlük hayatta güneşten koruyucu ürünler kullanılması yönünde tavsiyelerde bulunuyor.
TANSİYON HASTALARI ÖNLEM ALMALI İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Erman Tuncer de, sıcak ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için ışınların etkisinin güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında uzun süre güneş altında kalınmaması konusuna uyarıyor. Prof. Dr. Tuncer, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması halinde, artan nemle birlikte sağlık açısından büyük tehdit oluşturabileceğini belirtiyor. Tuncer, bu durumun, gerekli önlemler alınmadığı takdirde, özellikle çocuk ve yaşlılar ile kalp, tansiyon ve akciğer hastalarının sağlığını olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor. Prof. Dr. Tuncer, aşırı sıcak günler için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıralıyor: "Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için dikkatli olunmalı, bol sıvı alınmalı, haşlanmış sebze ve meyve tercih edilip, yağlı gıdalardan ve alkolden kaçınılmalı. Kanser hastaları, kemoterapi görenler ve değişik deri hastalığı olanlar, güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmeli. Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalılar. Sık sık ılık su ile duş yapmakta fayda vardır. Havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı ve hava sirkülasyonu sağlanmalıdır."
TEHLİKE İŞARETLERİ Açık renkli, bol giysiler giyilerek, geniş kenarlı şapka ve ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler takılarak güneşe karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tuncer, karşılaşılabilecek olumsuz durumlara karşı şu uyarıları yapıyor: "Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemeli, bu durumda soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Müdahale gereken durumlarda mutlaka hekime danışılmalıdır. Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda, soğuk kompres yapılmalı ve bir hekime başvurulmalıdır. Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak suretiyle serinletilmelidir. Bilinç bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir."
|