Pompada 1.5 sentlik artış 115 trilyon liralık yük getiriyor
Bayilere verilen 1.5 sentlik kâr payının yaklaşık 115 trilyonluk yük getireceğini belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Parseker: Bu 12 bin istasyon ve 23 ana dağıtım şirketince paylaşılacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, istasyon sahiplerinin otomatik fiyatlandırma sisteminin başladığı 1998 yılına kadar brüt yüzde 8 civarında kârlarının olduğunu söyledi. Parseker, "Eskiden memurlara kız verilirdi, biz şimdi damat olacak yer arıyoruz" dedi. Bayilerin en büyük sıkıntısının kredi kartı olduğunu söyleyen Parseker, "1 litre benzinin 1 milyon 332 bin lirası ÖTV ve KDV. 665 bin lirası da benzinin fiyatı. İstasyon sahibi peşin ödüyor. Satışlarının yüzde 80'i kredi kartı ile oluyor. Yüzde 4.5 brüt kârın yüzde 2-2.5'ini kredi kartı komisyonuna ödüyoruz. Benim iki şirketimde günde ortalama 1 milyar lira komisyon ödeniyor" dedi. Hükümetin yılbaşına kadar istasyonlardaki kâr marjına verdiği 1.5 sentin 77-80 milyon dolarlık yük getireceğini belirten Parseker, yaklaşık 115 trilyonluk bu kârın yüzde 55'lik kısmının 12 bin istasyona, yüzde 45'inin ise 23 ana dağıtım şirketine paylaştırılacağını söyledi. Buna göre, kârın 5.3 milyar lirası istasyonlara, 2 trilyon 250 milyar liralık kısmı da ana dağıtım şirketlerine verilecek.
YARIM SENTİ İSTERİZ TOBB Yönetim Kurulu üyesi İlhan Parseker, akaryakıt bayilerine verilen 1.5 sentin aslında 2 sent olduğunu ancak, ülke menfaatleri nedeniyle yarım sentten fedakarlık ettiklerini kaydetti. Parseker, "Akaryakıtta ÖTV gelirlerinde büyük bir yükselme olursa yarım sentin peşine düşebiliriz" dedi. Kayıp kaçaktan dolayı 2 milyar dolar civarında devletin vergi kaybını olduğunu da belirten Parseker, bu yılın ilk altı ayında sektörde yüzde 8.5'lük bir büyüme olduğunu, bunun da kaçak üzerine kararlı gidişlerden kaynaklandığını belirtti. Parseker, kaçağın da ağırlıklı olarak gemilerle geliyorsa İstanbul'da ve Güneydoğu'da olduğu duyumlarının kendilerine geldiğini söyledi.