|
|
|
|
Şiddete karşı kırk bin euro'luk destek
İstanbul Toplumsal Ekoloji Platformu'nun hazırladığı proje, Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği'nin düzenlediği bir programdan destek almayı başardı
İstanbul Toplumsal Ekoloji Platformu (İTEP), Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği'nin geçen yıl düzenlediği "Yerel Sivil Girişimler Mikro Proje Programı"na katıldı. 300 bin euro'luk bütçe ayrılan ve 87 projenin başvurduğu programa katılan İTEP, destek verilmeye değer görülen yedi projeden biri oldu ve 40 bin euro'luk yardım aldı. İTEP işe ilk olarak kadına yönelik her türlü şiddete dur diyebilmek için "Kadın Dayanışma Ağı"nı kurarak başladı Leyla Balcık, Ayşe Kısmet, Sunay Yeşildağ, Neslihan Oruç ve Dilek Alıcıoğlu Cömert adlı beş sosyal danışmanın görev aldığı Kadın Danışma Ağı'nda bir sosyal danışman telefonla başvuruları alıyor. Dört sosyal danışman ise şiddete maruz kalan kadınlarla yüz yüze görüşüyor. Destek sunmayı ve dayanışmayı amaçlayan çalışmada kadınların durumları değerlendiriliyor. Hukuki desteğe ihtiyacı olan kadınlar İTEP bünyesinde bulunan avukatların yardımını alabiliyor. Psikolojik desteğe ihtiyacı olan kadınlar ise İTEP'in anlaşmalı olduğu Türk Psikologlar Derneği ya da Yeniden Eğitim Sağlık Vakfı'na yönlendiriliyor.
ORTAK BİR ÇATI ALTINDA Bir yıl önce kurulan İTEP'in bünyesinde Amargi Kadın Kooperatifi, Gökkuşağı Kadın Derneği, Lambda İstanbul Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi, Dayanışma Sendikası Girişimi ve Dut Ağacı (İstanbul Tarih ve Toplumsal Ekoloji Kooperatifi Girişimi) adlı sivil toplum kuruluşları bulunuyor. Sivil toplum kuruluşlarını geliştirmek istediklerini söyleyen İTEP ve Kadın Dayanışma Ağı sosyal danışmanı Ayşe Kısmet, "İTEP'in bünyesindeki sivil toplum kuruluşları daha önce de faaliyet gösteriyordu. Ancak bir yıl önce birbirimizi çok fazla anlayamadığımız noktalar olduğunu fark ettik. O noktalardan çatışarak dönüşmek felsefesiyle bir araya geldik. Birbirimizden haberdardık. Ama bulunduğumuz ortak çalışmalarda daha sosyal ve üretime dayalı ortak bir çatı altında toplanmamız gerektiğine karar verdik ve İTEP'i kurduk" diyor. İTEP'i kurduklarında Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği'nin "Yerel Sivil Girişimler Mikro Proje Programı" için teklif çağrısını duyduklarını belirten Kısmet, bunun üzerine yeni bebekleri İTEP'i proje olarak gönderdiklerini söylüyor. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında projelerinin kabul edilip ve 40 bin euro'luk destek almaya hak kazanması üzerine ön çalışmalara başladıklarını anlatan Kısmet, "Sunduğumuz proje içinde şiddete uğrayan kadınlara destek sağlayacak 'Kadın Dayanışma Ağı'nın kurulması yer alıyordu ve işe ilk olarak buradan başladık. 1.5 ay önce 'Kadın Dayanışma Ağı'nı faaliyete geçirdik" diyor. Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği'nin projelerini bir yıl desteklediklerini söyleyen Kısmet şunları anlatıyor; "Bir yıl boyunca yaptığımız çalışmaların raporlarını tutacağız ve Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği'ne sunacağız. Başarılı olmamız halinde yine destek alma şansımız olabilir. Ancak almasak da yolumuza devam edeceğiz. Proje kapsamında toplumda sesini duyuramayan ve ezilen kesimleri temsil eden grupların birbirinin sorunlarını daha iyi anlamasını, farklılıklarla bir arada durmayı, sorunlarının ortak kaynaklarına karşı bilinçlenmeyi sağlamak için haftalık toplantılar ve aylık şiddetten arınma antrenmanları düzenliyoruz. Kadın Dayanışma Ağı ve hukuk bürosu kurduk. Bir yıl içinde 30 hukuksal davayı üstlenip takip etmek, 300 kadına acil konularda destek, 100 eşcinsel erkek ve kadına telefonla danışmanlık vermek hedeflerimiz arasında. Diğer yerel oluşumları destekliyoruz ve bunlarla birlikte koordinasyon oluşturup çalışmayı istiyoruz."
Pınar Şengül
|
|
|
|
|
|
|
|
|