|
|
|
|
|
|
Çocuklar manyetik alandan etkileniyor
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, manyetik alan çocuklarda lösemiye neden oluyor.
Sigaradan sonra egsoz gazından asfalt katranına, solaryum lambalarından cep telefonlarına herşey kansere neden olan unsurlar. Konunun ciddiyetini İstanbul Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aykan'ın sözleri ortaya koyuyor; "Başlangıçta çok spekülasyonlar yapıldı, yüksek elektrik alanlarında yaşayanların beyin kanseri olduğu söylendi. Cep telefonlarının kanser yaptığına dair kesin bir bulgu yok ama cep telefonu alırken onların yaydığı rakamları belirten radyasyona dikkat etmemez gerekiyor. Cep telefonlarıyla konuşulurken yedi dakikadan fazla kulakta tutulmaması gerekiyor. Hiç bir şey olmasa bile ısı artışına yol açıyor radyasyon. Bir de baz istasyonları konusu var. Baz istasyonları yukarıdan aşağıya değil, yanlamasına etki gösteriyor. Yukarılara konulan baz istasyonunu aşağıdaki kişiye zararı yok ancak yan dairelere tehlike oluşturabilir. Belediyeler kesin kriterler getirmeli, örneğin baz istasyonları çocuk parklarına, toplumun geçtiği yerlere kurulmaz" diyor.
Risk var Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ise "Elektromanyetik alan IARC (Uluslararası Kanser Araştırma Örgütü) elektromanyetik alan etkisini geçtiğimiz yıl bir sıra yukarı alarak muhtemel kanserojenler sınıfına almıştır. Özellile çocuk ve gençler için lenfoma- lösemi ve beyin tümörleri için ciddi risk taşımaktadır" diyor ve ekliyor; "Bebeklerin bulunduğu odalarda cep telefonu kullanılmasına izin vermeyin. Özellikle gençlik döneminde gençler cep telefonları kulaklıkla kullanmalı. Beyin tümörü ve lenfomalardan, elektromanyetik alanların etkili olabileceği yönünde çalışmalar var. Gençler ve çocuklar doku gelişimi döneminde oldukları için daha çok etkilenebilirler. Bilgisayara çocukların iki metreden daha fazla yaklaşmaları önerilmiyor" diyor.
Gerilim Hatları Elektro manyetik alanların özellikle çocuklar üzerindeki etkisi vurgulanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından radyofrekans alanları ve yüksek gerilim hatlarından kaynaklı çok düşük frekanslı alanlar inceleniyor. Çok düşük frekanslı alanlarda ise Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Ajansı kararını verdi. Bu tür alanları 2B sınıfı kanserojen alan olarak ilan etti. Birincisi zaten sigara. Özellikle yüksek gerilim hatlarından doğan manyetik alan çocuklarda lösemi görülme oranını birbuçuk katı artırıyor.
Önemli Uyarılar Cep telefonlarının zararlı etkilerinden kurtulmak içinse öneriler şöyle; "Cep telefonu kullanmadığınız sürece kapalı tutun. Açıkken üzerinizde bulundurmamaya ve kendinizden en uzak mesafede tutmaya özen gösterin. Tercihen 1 m mesafeden kulaklıkla konuşun. Kalp üstünde, bel ve göğüste bulundurmayın. Günlük konuşma sürenizin 10 dakikayı geçmemesine dikkat edin, 16 yaş altındaki çocuklara cep telefonu kullandırmayın." Elekromanyetik alanın zararlı etkilerinden korunmanın diğer yolları da şöyle sıralanıyor:
* Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırmaya özen gösterin.
* Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin ya da ekran filtresi kullanın, mümkünse LCD ekran tercih edin.
* Ekonomik (halojen ve floresan) lambaları okuma lambası olarak kullanmayın.
* Yatağınızı elektromanyetik alanlardan olabildiğince uzağa koyun.
* Elektrikli battaniye kullanmayın ya da yatmadan önce battaniyeyi ısıtıp, sonra fişten çekerek kullanın.
* Diz üstü bilgisayarlar (LCD ekran) şarjlı kullanıldığında düşük elektromanyetik alana sahiptir.
* Saç kurutma makinasının manyetik alanı yüksektir bu nedenle, sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanın. Uyku düzeninizin bozulmaması için yatarken kullanmamayı tercih edin.
Sonat canıdar
|
|
|
|
|
|
|
|
|