Karbonhidrat kaynakları nelerdir?
Bazı hayvansal besinlerde karbonhidrat vardır. Örneğin, sütte laktoz denilen süt şekeri vardır. Ette glikojen vardır. Ancak glikojen hayvanın kesiminden kısa bir süre sonra parçalandığından et karbonhidrat kaynağı sayılmaz. Karbonhidrat kaynağı olarak tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Bunlar büyük miktarlarda yenseler bile, düşük kalori alınmış olunur. Zaten içlerindeki yüksek lif oranı doygunluk hissi vererek fazla yemeyi önler.
Şeker, bal ve şekerli ürünlerden (pasta, baklava vb.) kaçınılmalıdır. Bunlar kan şekerini birden yükseltip, aşırı insülin salgılanmasına neden olur. Tam tahıllar (kabuklu pirinç, tam buğday unundan yapılmış hamur işleri, tam buğday makarnası ve ekmeği, bulgur), kuru baklagiller, sebzeler ve meyvelerdeki kompleks karbonhidratların sindirilmesi ve kana geçmesi daha uzun zaman aldığından aniden kan şekerini yükseltmezler ve şekerde olduğu gibi zararlı etki göstermezler. Rafine şeker ve şeker ürünlerinden kaçınmak sağlık için temel koşullardan biridir.
|