Türk Telekom'un özelleştirilmesini düzenleyen yasa tasarısı, TBMM'de kabul edildi. Yeni yasayla, yabancı yatırımcılar da özelleştirme ihalesine katılabilecek
TÜRK Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin yeni düzenlemeler getiren ve TMSF tarafından devralınan şirketlerin varlıklarının satışını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla, yabancı yatırımcıların da Telekom'un özelleştirme ihalesine katılabilmesine olanak sağlanıyor. Ayrıca, ulusal güvenlik ile ilgili olarak milli yararların korunmasına yönelik tedbirlerin alınması şartıyla Türk Telekom hisselerinin yüzde 50'den fazlasının da satılabilmesi öngörülüyor. Türk Telekom hisselerinin satışı sonucu kamu payının yüzde 50'nin altına düşmesi durumunda, Türk Telekom'da asli ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar ile sözleşmeli personel statüsünde çalışanların durumuda düzenleniyor. Sözkonusu personelin listesi, hisse devir sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 30 gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek. Bu personel, Devlet Personel Başkanlığı tarafından başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecek. Başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen İş Kanunu'na tabi kapsam dışı personele, iş mevzuatına göre herhangi bir tazminat ödenmeyecek. Yasa, Türk Telekom tarafından yürütülmekte olan uydu hizmetlerinin milli güvenlik ve ülke savunması açısından stratejik önemini göz önünde tutarak Türksat A.Ş adlı ayrı bir anonim şirket çatısı altında yürütülmesini de hükme bağlıyor.
TARTIŞMA ÇIKTI CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, görüşmeler sırasında Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'in, FP Milletvekili olduğu dönemde Telekom'un özelleştirilmesi aleyhindeki sözlerini tutanaktan okudu. Bakan Yıldırım bunun üzerine, 1995 yılında DYP-SHP koalisyonu sırasında Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin yasanın altında CHP'li bazı milletvekillerinin bakan olarak imzası bulunduğunu anımsatarak, "Siz, (O SHP'ydi biz CHP'yiz) diyorsanız, o zaman RP'ydi, Fazilet'ti, biz AK Parti'yiz. Zamanla görüşlerde değişiklik olur'' dedi.