| |
|
|
Trabzon'dan Bulgaristan'a
Sadettin Öztürk "Trabzon-Araklı"dan. Sonra İstanbul'un yolunu tutmuş. İTÜ, Makine Mühendisliği'ni bitirmiş. Ve günün birinde "ver elini Bulgaristan." - Dedem, babam taş ocakçılığı yapardı... Aileden işe yatkınlığımız var... Bulgaristan'da özelleştirme başlayınca "haydi Sadettin, korkma" dedim kendi kendime.
ÖZELLEŞTİRME 1997'de "300 bin doları" bastırmış, özelleştirmeden bir "tesis" almış. Tesisin arazisi "75 dönüm. Bunun "40 dönümü kapalı alan. - Hemen tesisi elden geçirdim... Bir bölümünü kendim kullanmaya başladım... Bir bölümünü de başka firmalara kiraya verdim.
HERKES KARLI - Ben de karlı çıktım. Bulgarlar da... Boş duran tesiste şimdi 1400 kişi çalışıyor... Yüzde 40'ı Bulgaristan Türk'ü... Bu kadar insan işsizlikten kurtuldu... Özelleşme olmasaydı tesis çürüyüp, gidecekti. Tesis "Bulgaristan'da ambalaj malzemesi üreten ilk özel firma." Sadettin Öztürk: -İşe ambalaj malzemesi ile başladım. Sonra ahşap bahçe mobilyalarına geçtim. Derken tekstil makineleri parçaları. Ardından iplik... Allah'a çok şükür.
İHRACAT Trabzon-Araklı'lı Sadettin, ürettiği malın bir kısmını Bulgaristan'da satıyor. Ama çoğunu ihraç ediyor. - Türkiye'ye, Yunanistan'a, Fas'a, Belçika'ya, Cezayir'e, Almanya'ya... Dünyanın pek çok yerine ihracatım var... Üretimin yüzde 80'i ihracat.
TÜRK LOKANTASI Sadettin'in fabrikası "Bulgaristan'ın tam ortasında." "Kazanlık" bölgesinde. Filibe'ye 100 kilometre. Şimdi bir de lokanta açıyor. Baş ahçıyı İstanbul'dan getirmiş. 350 kişilik Orient lokantası bu ayın sonunda açılacak. Sadece Türk yemekleri olacak.
HAMSİ ÖZLEMİ - Sadettin... Bir arzun var mı?.. Türkiye'den bir isteğin. - Sağ olun... Yeter ki ülkem AB'ye girsin... Biz burada koşturuyoruz... Tek özlemim hamsi... Kışın, buraya mal getiren TIR şoförlerine hamsi sipariş ediyorum... Bir de lahmacun. - İyi de, lahmacun soğumuyor mu? - Soğuyor tabii... Isıtıp, yiyorum... Hamsi, Karadeniz kokuyor... Lahmacun da Akdeniz... Böylece hasret gideriyorum.
|