Kanserlerde, erken teşhis çok önemli...
Farklı dokulardan kaynaklanan ve sağlığı tehdit eden kanseri önlemek için birtakım tedbirler almak gerekiyor
Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Dr. Figen Taşer'in verdiği bilgileri göre; yumurtalık (over) kanserleri dışında, birçok kez erken tanı mümkün olabilmektedir. Kadın genital organ (jinekolojik) kanserlerinde ise erken tanı ile çoğu zaman başarılı tedaviler yapılmaktadır. Kadın sağlığını tehdit eden kanserler, farklı dokulardan kaynaklanabilir.
TÜRLERİ NELERDİR? * Dış genital organ (vulva) kanserleri, genellikle ileri yaş grubundaki kadınlarda görülür. Bazı virus hastalıkları veya kronik kaşıntı ile giden hastalıkların zemininde, kanser gelişebilir.
* Vajina kanserleri, genital bölge kanserleri arasında en az görülen türüdür. Anne karnında iken maruz kalınan bir hormon, bu kanser riskini artırır.
* Rahim ağzı (collum) kanserleri, en sık görülen kadın genital kanser türü olmakla beraber, özellikle smear testleri sayesinde öncü lezyonların tanınması ve tedavisi mümkün olmaktadır. Genital siğil (HPV), bazı diğer viral enfeksiyonlar, erken evlilik, kötü hijyen gibi nedenler riski artırır.
* Yumurtalık (over) kanseri, en ölümcül olabilen kanser türüdür. Erken belirti vermeyebilir. Çok doğum yapmış olan, ilk bebeğini erken yaşta doğurmuş olan, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha az görülür. Risk grubunu belirlemek zordur. Ailede over kanseri olan kadınlarda, risk artar.
KORUNMA VE ERKEN TANI... * Rahim içi (endometrium) kanseri; doğum yapmamış olanlarda, adet düzensizliği (polikistik over) bulunanlarda, şişmanlarda, diyabetiklerde, yüksek tansiyonu olanlarda, menapoza geç giren kadınlarda daha sık görülür. Özellikle menopoz sonrası ultrasonografi ile rahim iç zarı (endometrium) kalınlığının ölçülmesi, korunma ve erken tanıda önemlidir. Overlerle ilgili problemler, özellikle menopoz döneminde belirti vermeyebilir.
|