İstanbul Defterdarı Boy, 36 ay boyunca hiç KDV ödemeyen 90 bin işyerinin, 65 bin tanesinin aktif olduğunu belirtti. Boy'un verdiği bilgiler, İstanbul'da KDV kaçağının inanılmaz boyutlara tırmandığını gösterdi.
İSTANBUL Defterdarı Kadir Boy, İlker Sarıer'in 11 Haziran 2004 tarihinde köşesinde yayınlanan "Maliye Bakanlığı İst. İşkencehanesi" başlıklı yazısına yanıt yolladı. Boy, köşede yayınlanan yorumun haksız değerlendirmeler içerdiğini belirterek şu bilgileri verdi: "Vergi kayıp ve kaçağını tespit etmek, kayıtdışı ekonomi ile mücadele etmek bu şekilde haksız rekabetin de önüne geçmek Defterdarlığımızın öncelikli görevleri arasındadır. Ancak bu görevlerimizi yaparken mükelleflerimize karşı güler yüzlü olmak, onlara nazik davranmak, işlemlerimizi yasalar çerçevesinde belirlenen kurallara ve toplanan verilere dayanılarak sürdürmek ana hareket noktamızdır. Bu felsefe ile hizmet verdiğimiz mekanların köşe yazarının ifadesi ile 'işkencehane' veya 'temerküz kampı'na benzetilmesi ise çok ağır bir haksızlıktır. Defterdarlığımızın son dönemde yaptığı denetim çalışmaları önemli iki konu üzerinde yoğunlaşmıştır."
ÖDEMEYENLER TESPİT EDİLDİ Boy, 36 ay boyunca hiç KDV ödemeyen sürekli bir sonraki döneme devir KDV beyan eden mükellefler için yapılan incelemelerin sonucu da şöyle açıkladı: "VEDOP (Vergi Daireleri Tam Otomasyon Projesi) sisteminden yararlanılarak üç yıl yani 36 ay boyunca sürekli devir KDV beyan eden mükelleflerimizin tespiti yapılmış, bu şekilde beyanda bulunan 90 bin mükelleften faal olan 65 bin mükellefin 31.12.2003 tarihi itibariyle devir KDV büyüklüğünün 900 trilyon lira olduğu saptanmıştır. Tespit edilen 65 bin mükellef 30 ana sektörde faaliyet göstermektedir. Öncelikle tekstil ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren mükellefler denetim kapsamına alınmıştır. Denetlediğimiz mükelleflerimizden hiçbir şekilde son 5 yıllık defterleri talep edilmemekte, gerek görülmesi halinde azami son üç yılın defter ve belgeleri istenilmektedir. Bu kapsamda devir KDV beyanlarının doğruluğu çeşitli yöntemlerle araştırılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda mükellefin beyanlarını düzeltmesi tavsiye edilmekte ve bu şekilde KDV beyanlarının gerçek durumu göstermesi sağlanmaktadır. Yapılan Denetim ve inceleme sonucunda vergisel yönden herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmayan mükelleflerimize ise teşekkür edilmektedir. Nitekim görüşme yapılan 3.062 mükelleften 411'inde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamış ve beyanı kabul edilmiştir."