|
|
|
|
Peçeteyi sakın boynunuza asmayın
Gençler, özel bir yemek davetinde, hangi çatal ve bıçakla yemeğe başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız zor anlar yaşayabilirsiniz. Mahçup duruma düşmemek için, öncelikle sofrada nasıl davranılması gerektiğini iyice öğrenin.
Uzun zamandır peşinde koştuğunuz kız arkadaşınız, nihayet akşam yemeği davetinizi kabul etti. Ya da belki de hayatınızı birleştireceğiniz erkekle yiyeceğiniz ilk yemek... Ancak bu özel yemekteki davranışlarınız, sizin görgünüzü ve kalitenizi ortaya koyacağı için çok dikkatli olmalısınız. Belli başlı sofra kurallarını biliyor olsanız da iş detaylara geldiğinde kafanız karışabilir. Hoş olmayan durumlara meydan vermemek için, yemeğe çıkmadan önce sofra kurallarını iyice öğrenmenizde büyük yarar var. Özel bir akşam yemeğinde, sofraya oturduğunuz anda çatalı nasıl tutacağınızı, peçeteyi nasıl kullanacağınızı ve de sofradaki diğer insanlarla nasıl konuşacağınızı öğrenmek için, bu yazı dizisini çok dikkatli okuyun. Etrafınızdaki insanların sizin için 'Ne kadar görgüsüz' yerine 'Ne kibar bir genç, ne hanımefend bir kız' demesini istiyorsanız 'dersinize' iyi çalışın!
İLK ADIMLAR
1. Masaya otururken Genç erkekler öncelikle sözümüz size! Masaya otururken yanınızda bulunan genç bayanın koltuğunu çekip, oturmasına yardımcı olmanız gerekiyor. Ayrıca bayanların daima sağında oturmalısınız. Masaya oturduğunuzda etrafınıza aval aval bakınmak yerine, tüm ilginizi yanınızda oturan genç bayana yöneltmelisiniz.
2. Hangi çatal, bıçaktan başlayacaksınız? Tabağınıza en uzak olan çatal ve bıçaktan başlamanız gerekiyor, yani doğru sıralama dıştan içe doğru olanı. Bu sıralama çoğu zaman işe yarasa da, siz yine de et bıçağı ile balık bıçağını birbirinden ayırt edebilmelisiniz. Eğer yanlış çatal veya bıçakla işe başlarsanız, bozmadan devam edin; bozuntuya vermeniz karizmanızı çok daha fazla sarsabilir.
3. Peçetenizi nasıl kullanacaksınız? Peçetenizi sakın boynunuza ya da belinize bağlamayın, peçetenizin yeri kucağınızdır. Açarak kucağınıza serin. Balık ya da et size sol tarafınızdan servis edilecektir; siz de servis çatalını sol, servis kaşığını ise sağ elinize alın.
* Tabağınıza servis yapılırken, mümkün olduğunca küçük porsiyonları isteyin. Böylece servis edilen yemeği beğenmezseniz zor durumda kalmazsınız; dolu bir tabağı yememek hoş bir görüntü vermeyebilir. Yanınızdaki bayanın yemeğe başlamasını beklemek zorunda değilsiniz, kadınlar genelde yavaş yemekten hoşlanırlar, fakat tabağa aç kurtlar gibi de saldırmayın.
YEMEĞE GEÇİŞ
Çorba kursu * Çorba masaya büyük bir çorba kasesi içinde getirilir. Çorba kaşığı sağ elde ve ucundan tutulur. Kaşığı sopa tutar gibi tutmayın. * Çorbayı içerken sakın ses çıkarmayın ve kaşığı tabağın içinden kendinize doğru değil, kendinizden dışa doğru doldurun. * Çorbanız bittiğinde çorba kasesini ileriye itin.
Balık kursu * Balık çatalını sol elinizde tutmalısınız ve çatalın ucu mutlaka aşağıya doğru olmalı. Çatalla balığı tutarken, sağ elinizdeki bıçağı kesme ve itme işinde kullanacaksınız.
* Eğer balığınız kılçıksızsa yemeniz oldukça kolay olacak. Böyle bir durumda bıçak kullanmanıza gerek kalmayabilir. Çatalla balığınızı yerken, bıçağı tabağın kenarına değil, kullanmıyorsanız masaya koyun. Sadece çatalı kullanıyorsanız, sakın sol elinizde tutmayın.
Zeynep Güler / GÜNAYDIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|