|
|
|
|
|
|
Cezaevinde gül açtı
Müdür Gül ve memur Gülsüm Kaya elele verdi ve Kütahya E Tipi Cezaevi Avrupa'ya örnek oldu
ODTÜ mezunu Gülsüm Kaya'nın Kütahya E Tipi Cezaevi'ne idare memuru olarak iş başvurusunda bulunmasıyla başladı her şey. Cezaevi Müdürü Cengiz Gül ve memur Gülsüm Kaya cezaevini dev bir fabrikaya çevirdiler.
SUÇ İŞLEYEN ELLER MAHKda çini, kundura, tekstil atölyelerinde sigortalı işçi oldu. Cezaevini gezip örnek alacaklarını söyleyen Hollanda Cezaevleri Genel Müdürü Brand, "Avrupa'da böylesi yok. Kendi cezaevimizden utandım" dedi.
*** Avrupa'nın örnek aldığı cezaevi
Kütahya Cezaevi Müdürü Cengiz Gül ile idare memuru Gülsüm Kaya, bir mucize gerçekleştirdi. Cezaevi, çini üreten 1.5 trilyon cirolu fabrikaya döndü CEZAEVİNİ gezen Hollanda heyeti gördüklerine inanamadı. "İşi bize öğretin"diye çağrı yaptı. Şimdi iki Hollandalı uzman staj için gelecek.
Kütahya E Tipi Cezaevi Müdürü Cengiz Gül ve ODTÜ mezunu idare memuru Gülsüm Kaya, 462 mahkum ve 155 personelin bulunduğu cezaevini, getirdikleri yeniliklerle çini üretimi konusunda özel sektörle yarışacak düzeyde bir fabrikaya dönüştürdü. Gül ve Kaya, devrim niteliğindeki yeniliklerle, Kütahya E Tipi Cezaevi'ni Avrupa'nın bile gıpta edeceği bir merkeze çevirdi. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ile Kütahya Başsavcılığı'nın da verdiği destekle yola çıkan iki memur, 'tipik bürokrat' kimliğinden sıyrılıp cezaevini adeta bir fabrikaya dönüştürdü. Cezaevinde faaliyet gösteren çini, kundura ve tekstil atölyelerini baştan aşağı yenileyen Cengiz Gül'ün çalışmalarına Gülsüm Kaya da Türkiye'de başka hiçbir cezaevinde bulunmayan 'fahri danışmanlık' sistemini önererek katkıda bulundu. Gül, Kaya ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde yüksek lisans düzeyinde kriz yönetimi, girişimcilik, müşteri ilişkileri yönetimi dersleri veren Abdullah Bozgeyik, Kütahya Cezaevi'nde yapılan çini üretimine yönelik yeni projeler geliştirdi, sıkı bir halkla ilişkiler çalışmasıyla Kütahya Cezaevi yıllık satış rakamını ikiye katladı ve 2003 yılını 1.5 trilyonluk ciroyla kapattı. Gül, bu yıl 2 trilyonun üzerinde ciro yapmayı hedefliyor.
"CEZAEVLERİMİZDEN HİCAP DUYDUM" Bu arada, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nün AB ülkeleriyle işbirliği ortaklığı çerçevesinde 6 Mayıs'ta Kütahya Cezaevi'ni ziyaret eden Hollanda Güneydoğu Eyaleti Cezaevleri Genel Müdürü Jan van den Brand, buradaki sisteme hayran kaldı. Brand, hayranlığını "100'den fazla Avrupa ülkesinde cezaevlerini gezdim, böylesini görmedim. Sizin kurumunuzu gördükten sonra kendi cezaevlerimizden hicap duydum. Biz de çini atölyesi kurmaya çalıştık ama beceremedik. 130 mahkumu bir arada çalıştırmak imkansız. Gelin, bunu bize de öğretin" sözleriyle dile getirdi. Brand'ın isteği üzerine, Hollanda'dan 2 uzman, Kütahya Cezaevi'ne 'staja' gelecek. Uzmanlar, burayı örnek alarak kendi cezaevlerinde de aynı sistemi kuracak.
AYDA 5 BİN ÇİNİ ÜRETİLİYOR Kırşehir Meslek Yüksek Okulu Muhasebe bölümü mezunu olan Cengiz Gül, ticarette başarısız olunca ağabeyinin ısrarı üzerine memurluğa başvurmuş ve 1987'de Kütahya Cezaevi'nde ambar memuru olarak göreve başlamış. Daha sonra Türkiye'nin pek çok bölgesindeki cezaevlerinde idare memurluğu ve ikinci müdür pozisyonlarında çalışan Gül, 1997'de Manisa Alaşehir Cezaevi'ne müdür olarak atandı. Ardından Samsun Vezirköprü'ye tayin olan Gül, Ağustos 2002'de Kütahya E Tipi Cezaevi Müdürü oldu. Gül, 46 kişinin çalıştığı küçük çini atölyesini genişleterek cezaevini 130 kişilik bir 'iş yerine' dönüştürdü. Cezaevi personelinden 5 kişiyi çini kursuna gönderdi. Daha sonra bu elemanları, mahkumlara çini sanatını öğretmek üzere usta öğretici pozisyonunda atölyede görevlendirdi. Eskiden ayda bin 500 parça çini çıkarabilen atölyede, bugün tabaktan nargileye, abajurdan süs eşyalarına kadar 60'a varan çeşidiyle ayda 5 bin adet çini üretiliyor.
İTALYAN AYAKKABISI YAPACAKLAR Cezaevinin kundura ve tekstil atölyelerinde ise, Adalet Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan personelin üniformaları ile ayakkabıları yapılıyor. Gül, kunduraların dışarıya da satıldığını belirterek "Yakında İtalyan ayakkabı da yapacağız. O zaman kundura sektöründe de söz sahibi olacağız" dedi. Kütahya Cezaevi'nde yapılan çinileri Abdullah Bozgeyik'in de yardımlarıyla İstanbul'da 5 kez sergileme imkanı bulduklarını söyleyen Gül, "Bu sergiler, işimizi tanıtmak açısından çok önemli. Abdullah Bey, iş dünyasıyla da bağlantısı olan biri. Üretim kapasitemizi iki katına çıkardığımızda 'Bu kadar malı nereye satacağız?' diye düşünüyordum. Artık öyle bir kaygım kalmadı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürümüz Kenan İpek ile Başsavcımız Mehmet Şerif Eren ve eski Başsavcı Gökhan Karaburun'un, burayla ilgili projelere verdiği destek olmasa tek başımıza bu başarıyı yakalayamazdık. Hepsi de yeniliğe çok açık, bürokrasinin kısırlığından uzak insanlar. O açıdan çok şanslıyız" diye konuştu.
Özlem YURTÇU - MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|