|
|
|
|
|
Kaskoya Yargıtay zammı mı geliyor?
|
|
Yargıtay'ın, hatası olmadan kaza yapan alkollü sürücünün hasarının ödeneceği yönündeki kararı, sigorta dünyasını sarstı. Kararın prim ödemelerine dahi yansıyabileceği konuşuluyor
Bir süre önce alkollüyken kaza yapan, ancak bilirkişi tarafından suçlu bulunmayan sürücünün sigorta şirketi ile giriştiği hukuk mücadelesini kazanması, sigorta dünyasına bomba gibi düştü. Yargıtay, alkollüyken kaza yapan sürücüye kasko ödemesi yapılmasını istedi.
ALKOLLÜ SÜRÜCÜLER ARTACAK! Karar, sigortacılar arasında 'emsal olacak ve bunu yeni davalar izleyecek' korku ve endişesi yaratırken, kimi çevreler bu karar sonucunda sigorta primlerinin dahi artabileceğini konuşmaya başladı. Müfettişler ise, kararın alkollü araç kullananların sayısını artırmasından çekiniyor.
*** Sigortacıları 'emsal' korkusu sardı
Yargıtay, alkollüyken kaza yapan sürücüye kasko ödemesi yapılmasını istedi. Sigortacılar kararın emsal olmasından, fahri trafik müfettişleri de sarhoşların cesaretlenmesinden korkuyor.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kasko şirketinin alkollü iken kaza yapan sürücüye hasar bedelinin ödenmesini karara bağlaması sigortacılarda geçmişte yaşanan bu tip olaylar dolayısıyla hasar ödemedikleri kişilerin bu kararı emsal görüp dava açmaya kalkmaları korkusu sardı. Sigorta şirketleri bu nedenle kararın fazla duyulmaması için uğraşıyor. Yargıtay kararı bundan sonra yaşanacak olaylar için de emsal alınarak geçerli olacağı için kararın bundan sonra sigorta şirketlerinin hasar ödemelerini artıracağından korkuluyor. Bu nedenle sigortacıların prim ödemelerine zam dahi yapabilecekleri konuşuluyor. Trafik müfettişleri ise kararın alkollü yola çıkanları cesaretlendireceğini belirtiyor. Bazı sigortacılar kararın yasaya karşı alınmış olduğunu belirtirken bazılarıysa Yargıtay kararının doğru olduğunu kendilerinin de sürücünün kusursuz olduğu hallerde hasarı ödediklerini kaydediyor.
Bu karar çok tartışma yaratacak Hukukçular ise bu kararın hem geçmiş hem gelecek benzer olaylar için emsal karar oluşturacağını dolayısıyla alkollü olsa dahi kazada bilirkişi tarafından kusurlu bulunmayan sürücülerin hasarının ödenmemesi durumunda mağdur şahısların bu kararı örnek gösterip dava açabileceklerini söylüyor. Yargıtay Genel Kurulu, kasko şirketi tarafından alkollü olduğu gerekçesiyle hasar bedeli ödenmeyen bir sürücüyü haklı bulmuştu. Kasko şirketi Ankara 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan davayla ilgili dosyada sürücünün 8'de 2 oranında kusurlu olmasına karşın 1.31 promil alkollü olduğu gerekçesiyle hasarın tazmini istemini reddetmiş, temyizde bozulan bu kararında da ısrar etmişti. Bu ısrar üzerine dosyayı elealan Genel Kurul'un kararında, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin sürücülerin kandaki alkol miktarının 0.50 promilin üstünde olması halinde araç kullanamayacaklarını öngördüğü anımsatılmıştı. Yönetmeliğin, yasada yer alan hükmü dikkate almadan yasak getirdiği belirtilen kararda, "0.50 promil üstünde alınan alkol miktarına araç kullanma yasağı getirilmesinin yasal dayanağı olmadığından geçersiz bulunmaktadır" denilmişti.
'Aynı hasarı ödedik' Başak Sigorta Hasar Müdürü Gülay Özçarıkçı, konuyla ilgili olarak Yargıtay'ın alkolün etkisini aradığını belirterek "Her dosya kendi içinde değerlendirilir. Örneğin kişi kırmızı ışıkta durmuştur arkadan birisi çarpmıştır, bu hasar ödenir. Ama TTK'nın Kasko Sigortası Genel Şartları'nın genel şartlarında 0.50 promil üstü alkol alanların hasarının reddi yönünde karar var. Keza eğer kaza alkol etkisiyle olmuşsa alınan alkol bu orandan düşük olsa dahi hasarını ödemiyoruz" diyor. Batı Sigorta Genel Müdürü Cengiz Diren ise Yargıtay'ın kararını haklı ve doğru buluyor. Diren geçmişte kendilerinin de Yagıtay'ın kararı doğrultusunda hasar ödediklerini belirtiyor. Sürücünün alkollü olarak araç kullanılmasının kanuna aykırı hareket anlamına geldiğini belirten Diren, ancak bunun hasarın ödenmemesini haklı kılamayacağını ifade ediyor. Diren: "Yargıtay kararında ise sürücü alkolsüz olsa dahi kaza meydana gelecekti. Sigorta şirketi alkollü olduğu için hasarı reddediyor. Bence Yargıtay'ın kararı geçerli ve doğru. Alkollü sürücü bir trafik suçu işliyor. Ama kazaya neden olmuyor" diye konuşuyor.
İşte Yargıtay kararı Yargıtay, sürücünün sadece alkollü olduğu için sigorta kapsamı dışına olamayacağını belirterek şöyle dedi: "Hasarın teminat dışı kalabilmesi için kazanın meydana geliş şekli itibariyle sürücünün salt alkolün etkisi altında kaza yapmış olması gerekmektedir. Sürücünün alkol alması, tek başına hasarın teminat dışı kalmasını gerektirmez. Üstelik böyle bir durumda hasarın teminat dışı kaldığının kanıt yükü sigortacıya düşmektedir. Alkollü olmayan bir sürücü de kaza anında etkin fren yapamayabilirdi. Kaza, salt davalının alkollü olmasının etkisiyle meydana gelmemiştir."
|
|
|
|
|
|
|
|
|