Karadeniz'de 12 yıldır süren petrol arama çalışmalarında sonuca ramak kaldı. Aralıkta dev bir platform Karadeniz'de kuyu açmak üzere geliyor.
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, BP Başkanı Lord Browne'la geçtiğimiz günlerde Londra'da bir araya gelerek Doğu Karadeniz'deki petrol arama çalışmaları hakkında bilgi aldı. Browne, Başbakan Tayyip Erdoğan'a çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Son aşamaya geldik. Aralık ayında ilk sondaj yapılacak" dedi. Peki Browne'ın söz ettiği son aşama ne? Karadeniz'de petrol umuduna ilişkin son bilgileri almak için BP Türkiye Genel Müdürü Tahir Uysal'la konuştuk. Yıllardır Karadeniz'de petrol umudu başta yetkililer olmak üzere herkesin aklında. Bu umudun peşine düşenlerden biri de bir İngiliz firması olan British Petrol (BP). BP, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'yla (TPAO) girdiği anlaşma çerçevesinde 1992 yılından beri, bölgede aramalar yapıyor. Aramalarda gelinen son noktaysa, Karadeniz'de petrol umudunu iyice ateşledi. BP Türkiye Genel Müdürü Tahir Uysal gelinen son aşamayı anlattı: "2002 senesinde iki boyutlu sismik arama dediğimiz faaliyeti gerçekleştirdik. Oradan yola çıkarak yine bir bölgede odaklandık, üç boyutlu bir sismik araştırma yaptık. Bu bize daha fazla veri sağladı, bu verilerin çeşitli şekillerde hala incelemesi devam ediyor. Bugünlerde devam eden ve karar verilecek olan bir çalışma, platformun seçimi."
BÜYÜK PLATFORM BULMAK ZOR Söz konusu platform seçimi oldukça önemli, çünkü bu tür derin deniz araştırmaları yapan platform sayısı dünyada 10'u geçmiyor. Durum böyle olunca BP'nin Karadeniz açıklarında elde ettiği verilerin böylesi bir platformu Türkiye'ye getirecek kadar değerli olduğunu gösteriyor. Uysal, "Toplam projenin boyutu iki milyar dolara varacaktır, eğer ki kazdığımız iki kuyudan olumlu sonuçlar alırsak ve bunu geliştirmeye değer bulursak, bu boyutta bir harcama söz konusu. Şu ana kadar on milyon dolar kadar bir harcama yaptık" dedi. Uysal Artvin-Hopa açıklarında keşfettikleri potansiyelden de umutlu. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir potansiyel keşfettik. Tabii ki kuyu açmadan söyleyemeyiz. Rezervuarın büyüklüğünü, ancak deldikten sonra oradaki kaya yapısını çok daha iyi anlayabilirsiniz. Petrol denizin dibinde bir takım göller şeklinde değildir, sonuçta çıkardığınız petrol kayanın gözenekleri arasından çıkar."