|
|
|
|
|
|
Bakanlık kanserden koruyucu önerilerde bulundu
* Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
* İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.
* Yağ tüketimi azaltılmalı, yağlı etlerden mümkün oldukça uzak durulmalıdır.
* Yiyecekleri hazırlarken kızartma, kavurma, tütsüleme yerine ızgara, fırında, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
* Günlük tuz tüketimi 5-6 gram olmalıdır.
* Turşu ve salamura gibi fazla tuzlu yiyecekler az miktarda tüketilmelidir.
* Günlük 25-30 gram posa tüketilmelidir.
* Günde en az 3-5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
* Kabuklu yenebilen meyveler kabuğu ile birlikte tüketilmelidir.
* Sebze yemekleri az suda veya kendi suyu ile pişirilmeli ve hemen tüketilmelidir.
* Günde iki porsiyon kuru baklagil yemekleri tüketilmelidir.
* Kuru baklagillerin ıslama ve haşlama suları dökülmemelidir.
* Besinlerin saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
* Alkol tüketilmemelidir veya tüketimi azaltılmalıdır.
* Hazır satılan yiyeceklerin etiketleri incelenmelidir.
* Besinlerin taze ve kendi mutfaklarımızda hazırlanıp, pişirilmiş olanları tercih edilmelidir.
* Ekmeğin kepekli olanı tercih edilmelidir.
* Yiyeceklerin hazırlama ve pişirme aşamasında; domates, sarmısak, soğan, nane ve maydanoz gibi besinler bolca ve sıkça kullanılmalıdır.
* Haftada üç gün, en az 30 dakika yürüyüş, yüzme gibi egzersizler yapılmalıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|