|
 |
|
 |
  |
|
Korkutmak özendiriyor
* Çocuğu uyuşturucudan uzak tutmak için ailelere uyarı:
* "KÖTÜ, kullanma" şeklindeki ebeveyn tavrı sonuç vermez.
* "HAPSE girersin" gibi korkutmalar özendirici olabilir.
*** Korkutmak Özendirir
Çocuklarını uyuşturucudan uzak tutmak isteyen aileler, önce 'maddeyi' tanımalı. Uzmanlar, çocuğa söylenen 'uyuşturucu kötüdür', 'hapse girersin' gibi cümlelerin aslında özendirici olduğunu vurguluyor.
Uzmanlara göre aileler, sokaklarda yüzlerce uyuşturucu, uyarıcı ve uçucu madde bağımlısı olmasına rağmen 'Benim çocuğum nasıl olsa kullanmaz' düşüncesiyle bu tehlikeye kayıtsız kalıyor. Psikolog Metin Afat, "Maalesef bir çoğumuz uyuşturucunun ne olduğunu bilmiyoruz. Uyuşturucunun ne olduğunu ve kullananda ne gibi psikolojik bozukluklara yol açtığını bilmeden bu maddelerle mücadele edemeyiz. Önce ailelerimize ve çocuklarımıza uyuşturucuyu tanıtıp onların merak duymamalarını sağlamalıyız. Basında, televizyonda, kitaplarda veya filmlerde uyuşturucu kullanımını özendirici yazı ve görüntülerin kullanılmasının da önüne geçmek gerek" şeklinde konuşuyor.
'YASAKLARLA BİR YERE VARILMAZ' Toplumsal bilincin yaratılmasını, yasaklarla hiçbir sonuca varılmayacağının altını çizen Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Duran Çakmak ise "Dünyada 5 bin yıldır var olan madde kullanımı daima olacaktır. Aza indirebilmek, insanları bundan uzak tutmakla olur. Bir yandan polisiye önlemler alırken bir yandan da bu işi bilenlerin sayısını artıracaksınız. Esrar kullanıp yola çıkanları, uyarıcı madde aldıktan sonra beyin kanaması geçirenleri, esrar kullandığı için akıl hastası olanları düşündüğümüzde kişilerin sadece enjektörle ölmediklerini de görürüz" diye konuşuyor.
ULAŞILMAZLIK DUYGUSU TEHLİKELİ Uzmanlar, ailelerin ve okulda verilen eğitimlerin de özendirici olmaması gerektiğini söylerken bunun nasıl başarılacağının ipuçlarını veriyorlar: "Kötüdür, kullanmayın', 'Hapse girersin' gibi korkutmalar özendirici olabilir. Çünkü ergenler sınırları tespit etmeyi severler."
'TEDAVİ ESRARDA BAŞLAMALI' Türkiye'deki madde bağımlılığı ile ilgili araştırmalara imza atıp sayısız kitap yazan Psikiyatrist Özcan Köknel, uyuşturucu kullanan gençlerin ilk önce esrarla başladığını, bir iki yıl içinde başka maddelere yöneldiğini vurguluyor. Tedavinin bu süreçten sonra güçleştiğini, eroine geçildiğinde tedavinin neredeyse imkansızlaştığını ifade eden Köknel, şu bilgileri veriyor: "Kişi esrar kullandığında uygulanan tedavi mutlaka sonuç verir. Aksi halde sonuç ölümcül oluyor. Esrar kesinlikle ruhsal bozukluk yapıyor. 5 yıl süreyle esrar kullananlarda şizofreniye benzer bulgular çıkıyor. Aile çocuğunu tam geçiş döneminden önce yakalamalı. Çocukta bitkinlik, dalgınlık, terleme, titreme, uyku bozukluğu, konuşma bozukluğu, göz bebeğinde daralma, yüzde kızarma ve ağrılar oluyorsa büyük ihtimalle herhangi bir madde kullanıyordur. Her beş gençten biri 13-14 yaşla, 22-23 yaş dilimi içerisinde davranış bozukluğu, kişilik bozukluğu ve ruhsal hastalık gösterme riski taşıyor. Bu gerçek de asla göz ardı edilmemeli."
'ESKİ GÜNLER UNUTTURULMALI' Tedavi olmuş birinin tekrar eski ortamına dönüp yeniden uyuşturucu kullanmaya başlamasının çok basit olduğunu söyleyen Köknel, bu konuda yapılan bir deneyi ise şöyle anlatıyor: "Daha önce kokain kullanmış ve bir yıldır hiç kullanmayan kişilerle madde kullanmamış kişiler arasında bir deney yapıldı. Bir kısmnın beyni kokaini tanıyor biliyor, bir kısmı normal denekler. Her iki grubun da beynin metabolizması ölçüldü. Deneklere önce hoş, güzel, çiçeklerin, doğanın olduğu filmler gösterildi. Daha sonra kokain kullanan günlerini hatırlacak filmler gösterildiği. Kokaini tanıyan beyinde hiperaktivide görüldü. Bu tip durumlarda kişinin istediği dışında eski günlere beyin yöneltiyor. O nedenle kişinin o günlerini hatırlatacak her türlü şeyden uzak tutulması lazım."
Pervin Metin - Ai Balcı
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|