kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
  » Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rüya gerçek oluyor
2-2.5 milyar dolara mal edilecek
77 kilometre üzerinde 40 istasyon olacak

Rüya gerçek oluyor

İstanbul'un trafik sorununun, "kökten çözümü" olarak projelendirilen Marmaray'ın temeli sonunda atıldı. Temele ilk harcı koyan Başbakan Erdoğan oldu.

Marmaray Projesi Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi'nin temeli, dün Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen bir törenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Suriye ve Bulgaristan Ulaştırma Bakanları ile Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyanni'nin aralarında yer aldığı çok sayıda yabancı konuğun hazır bulunduğu törende konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul'da gecikmiş bir projeyi gerçekleştirmenin heyecanı içinde olduğunu söyledi.

GURUR DUYULACAK
Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994-1999 yılları arasında bu projenin gerçekleştirilmesi için hazır olduklarını ifade ettiklerini, ancak dönemin hükümetinin ''Bu tür projeler belediyenin değil, bize ait projelerdir. Siz işinize bakın'' diyerek, kendilerini geri çevirdiğini anlatarak başladığı konuşmasını, "Marmaray Projesi bittiğinde, sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin de gurur duyacağı, 21. Yüzyıl'a yakışan bir eser kazanılacak. İşte bu; modernleşmenin, çağdaşlaşmanın adresidir. Bu adres de bu iktidarda var'' diyerek sürdürdü.

BU ŞEHRİN SEVDALISI
Erdoğan, "Biz şuna inanıyoruz: (Her şey Türkiye için) diyoruz'' diye konuştu. Alana toplanan halka da seslenen Başbakan Erdoğan, "Sizler bu şehre nasıl gönlünüzü, her şeyinizi verdiyseniz, ben de sizler kadar bu şehre sadece gönlümü vermedim, bu şehrin bir sevdalısı, bir aşığı olarak ne yapabiliriz de İstanbul'u dünyaya, Türkiye'nin en ideal vizyonu olarak gösteririz dedim'' dedi. İstanbul'un bütün dünyada doğal güzellikleriyle tanındığına işaret eden Başbakan Erdoğan tüm bu projelerle İstanbul'un dünyada muhteşem eserlerle de anılacağını kaydetti. Erdoğan, "Tıpkı dedelerimizden, ecdadımızdan kalan Selimiye, Süleymaniye, Sultanahmet, Ayasofya ile nasıl anıyorlarsa, bu neslin tesis edeceği eserlerle de anacaklar'' dedi. Erdoğan, Marmaray Projesi'nin böyle bir medeniyet ufkunun ve vizyonunun meyvesiTÖRENDE NEŞE VE HEYECAN VARDI Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Türk ve Japon yapımcı firma yetkilileri ile Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de katıldığı temel atma törenine Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyanni renk kattı. Başbakan Erdoğan törenin ardından yerli ve yabancı konuklarına Üsküdar’daki Fethipaşa Korusu’nda bir yemek verdi.olduğunu vurguladı. Marmaray hakkında şimdiden bazı dedikoduların yapıldığını, "Efendim eğer deprem olursa ne olacak?'' denildiğini de hatırlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Japonya'da depremlerden geçilmiyor. Onlar ne yapıyorsa bilime dayalı olarak, biz de onu yapmak suretiyle bu eseri İstanbulumuz'a ve ülkemize kazandıracağız. Bütün bunların tedbirleri alınmış, bilimsel çalışmaları yapılmıştır'' dedi. Bu projeyle modern ve çağdaş anlamda halka yakışan bir sistemin kurulacağını da anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu projeyle zamanı kazanıyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'de en cömert harcanan varlık zamandır. Zaman kadar ucuz bir varlık dünyanın başka ülkesinde yoktur. Zaman bizde çok ucuz. Çok cömertçe harcarız biz zamanı. Bu projeyle zamanın ne kadar değerli olduğu ortaya çıkacak. Üsküdar'dan Yedikule'ye geçiş dört dakikada olacak"

EN GÜVENLİ SİSTEM
Başbakan Erdoğan, Marmaray Projesi'nin çevreye ve tarihi dokuya zarar vermeden gerçekleştirileceğini dile getirerek, projenin hızla diğer raylı sistemlerle entegre edileceğini, böylece raylı sistemlerin İstanbul ulaşımındaki payının yüzde 27'yi yakalayacağını vurguladı. İlkel banliyö sistemini modernleştirme çalışmalarının da hızla devam ettiğini kaydeden Erdoğan, banliyö sistemi Marmaray'la bütünleştiği zaman İstanbul ulaşımının rahatlayacağını anlattı. Erdoğan, dünyada bu türden 100 civarında tüp geçiş olduğunu dile getirerek, yapı teknoloji bakımından batma tüp geçişlerinin, en güvenli mekanlar olduğunu söyledi. Belediye Başkanlığı döneminde halkın yüzünü kara çıkarmadıklarını ve kentin çehresini değiştirdiklerini de ifade eden Erdoğan, daha yapılacak çok iş olduğunu belirtti. TAISEI-KUMAGAI-GUMI-GAMA VE NUROL ortak girişimi tarafından inşa edilecek olan proje 2008 yılında tamamlanacak ve yolcu taşınmasına başlanacak.

Ali ÖZLÜER- Ercan SARIKAYA/MERKEZ

DİĞER ANA SAYFA HABERLERİ
 Sır yüklü gemi nereye geliyor?
IMKB
E: 0 D:% 0.00
DOLAR
S: D:%
EURO
S: D:%
Putin: Kadirov öldü fakat hiç yenilmedi
Kadirov'un öldürüldüğünü doğrulayan Putin; onun gerçek bir kahraman...
İstanbul'u kimyasal silahla vurabilirler
Los Angeles Times'tan uyarı: El Kaide'nin kirli bomba yapımıyla...
'Din eğitimi zorunluluk'
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı ve Erciyes Üniversitesi İlahiyat...
Meclis AKP'nin tavrına göre çalışacak
Türkiye Büyük Millet Meclisi haftaya, YÖK Yasa Tasarısı tartışmalarıyla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.