|
|
|
|
Hata yaptık
O, Türkiye'de ikamet hakkı kazanmış birkaç Güney Kıbrıslı Rum'dan biri. Tarihçi. Evetçi Antonis, Rum kesimindeki referandumda çıkan 'hayır'ı değerlendirdi.
Antonis Haçikyriaçu, 25 yaşında Güney Kıbrıs vatandaşı bir tarihçi. Sabancı Üniversitesi'nin bursu sayesinde İstanbul'da ikamet hakkı alan birkaç Güney Kıbrıslı'dan biri... Taksim'de yaptığımız görüşmede Antonis, niye evetçi olduğunu SABAH'a anlattı.
* Üniversiteyi İngiltere'de okudum. 2003 yılında Kıbrıs'ta Türkolog bir Güney Kıbrıslı'nın eğitiminde Türkçe dersleri aldım. Ardından Türkiye'ye gelmeye karar verdim. 7 aydır buradayım. Eylül ayında İngiltere'ye dönüp Osmanlı tarihi üzerine çalışacağım.
PLAN KÖTÜ DEDİLER * 2-3 aylığına Boğaziçi gibi üniversitelere yaz kursuna gelenler oldu. Ancak Türkiye'de bildiğim kadarıyla uzun vadeli kalmaya gelen ilk Güney Kıbrıslı Rum benim. Türkçe dersleri almak için gelen biri vardı. Onun dışında bir de bir gazeteci var. (Gül'le röportaj yapan Politis gazetesi muhabiri) Dil-Mer'e Ekim'de katıldım. Tarih Vakfı'nda da Osmanlı tarihi dersi almaya başladım.
* Buraya gelirken kimse bana engel olmadı. Kimse "Sakın oraya gitme" demedi. Aksine ailem, işimle alakalı olarak gitmem konusunda teşvik etti. Kızarkadaşım da zaman içinde 2 kez İstanbul'a gelip beni ziyaret etti.
* Atina'ya gidip öğrenci vizesi için başvurmuştum. Sonra ikamete başvurdum ve aldım. Şimdi giriş-çıkışlarda bir sorunum olmuyor.
* Buraya gelirken bir korku hissetmedim. Türkler'in canavar ya da tehlikeli oldukları yönünde bir önyargım hiç olmadı. Bence daha fazla Güney Kıbrıslı, Türkiye'ye gelmeli. O zaman ancak birebir temaslarla Türkler'i tanıyabilirler.
* Referandum için İstanbul-Atina- Lefkoşe seferiyle adaya gittim. Evet oyu kullandım. Babamın Gazimagosa'da bir evi var. Ancak evet dememin nedeni farklı. Artık Kıbrıs'ta bir çözüme ihtiyacımız var. İkinci bir referandum olabileceği söyleniyor. İkincisinde işler daha değişik olur diye düşünüyorum.
* Açıkçası yüzde 76'lık hayır oranına çok üzüldüm. Ancak bunun nedenleri var. Son 3 ayda, planı kötü gösterenler oldu. (Kim yaptı bunu? sorusuna) Papazlar mesela. Planı kabul etmeyip, adanın bölünmesinde çıkarı olanlar da oldu. Bence önümüzde biraz zaman var. Ve bu süre içinde mantıklı insanlar, halka Annan Planı'nın niye federalizm için en iyi sistem olduğunu anlatabilecek. Rum medyasının çoğu plana karşıydı. 2 gazete, Politis ve Alithia dışında planı destekleyen olmadı. Durum böyle olunca medya halka "Plan kötüdür" diye baskı yaptı.
BERABER YAŞAYABİLİRİZ * Kopenhag'da barışa çok yakındık. O zamanlar bu negatif atmosfer de yoktu. Sınırlar açılınca, insanlar kuzeye geçti. Hükümetimiz "Gitmeyin" dedi ama insanlar geçti. İki toplum arasında dostluk oldu ama son üç ay içinde işte bu negatif ortamı kurdular: Geriye gittik... Hayır diyenlerin çoğu planı okumamıştır. Ama mantıklı baktıklarında evet diyebileceklerini düşünüyorum. Planın iyi tarafları anlatıldığında yeniden hayır denirse bunun taksim olacağını anlatmak gerek.
* (Rumlar'ın "Hayır" kararı bir hata mıydı? sorusuna) Ben tarihçiyim. Tarihçiler olayı iyi ya da kötü diye yargılamaz. Tarihçi olayı ve süreci inceler. (Bir Güney Kıbrıslı olarak sormuştum cevabına...) O zaman, evet, hataydı derim.
* Cuma sabahı adadaydım. Cumartesi döndüm. Kuzeye geçtim. Vaktim olsa kesinlikle Türkler'in evet gösterilerine katılırdım. Kıbrıslı Rum ve Türkler beraber yaşayabilir. Ortada bir şans var. Önümüzde bir gelecek var. Zor olacak ama... Yine de beraber yaşayabiliriz.
EMRE ERGÜL
|
|
|
|
|
|
|
|
|