* Sizce ilaç sektöründe patent şu anda uygulanıyor mu? Patenti alınmış ilaçları üretemiyoruz. 20 yılını doldurmuş ilaçları üretiyoruz. Ama bir de patent sonrası için bir koruma var ki karşıyız. Şimdi diyorlar ki onları da 20 yılın üstüne bir 6 yıl daha üretmeyin.
* Bir taraftan yerli üreticiler kollanmak isteniyor. Öte yandan da bir ilaç geliştirmek için milyarlarca dolar harcamış yabancı şirketler var. Yani onların da koruma istemek hakkı diye düşünmüyor musunuz? Haklı oldukları taraf var. Haksız oldukları taraf var. Tabii ki 800 milyon dolarlık bir yatırım yapıldıysa, bunun karşılığının alınması lazım. Bence şirketler harcadıkları parayı fazlasıyla geri alıyor. Çok uluslu şirketler için söylüyorum, ilaç sektörü kârlı bir sektör.
* Pek öyle denmiyor ama... Biz her yıl kâr ettik, vergi verdik. Ama genelde Türkiye'de ilaç sektörü kârlı çalışamadı. Fiyat kararnamesi değişmeden önce kârlar devlet tarafından kontrol ediliyordu çünkü. İlaç bazında yüzde 20'yi, toptan ciro bazında kârlılık olarak yüzde 15'i geçemezdi. O yüzden de kârlılık oranları yüzde 5 civarındaydı. Oysa başka ülkelerde yüzde 20 civarında kâr rahatlıkla ediliyor. Şimdi uygulama değişti. Devlet şirketlerin karlılığıyla ilgilenmiyor artık. 2005'e kadar AB'de en ucuz ilacı üreten 5 ülke seçildi. Dendi ki orijinal ilaç fiyatları, AB fiyatından daha ucuz, jenerik ilaçlar ise o orijinal ilaçlardan yüzde 20 daha ucuz olacak.
* Türkiye'de satın alma gücü çok düşük. İlaç fiyatları insanlara pahalı geliyor. Her ne kadar siz üreticiler Türkiye'de ilaç fiyatları düşük deseniz de... Türkiye'de ilaç fiyatları gerçekten çok düşük. Düşünsenize kişi başına yıllık ilaç harcaması 60 dolar. Aşağı yukarı bu 16 kutu ilaca tekabül ediyor. Yunanistan'da bu 133 dolar.