Mavi Melekler hastane koridorlarında
Göztepe SSK Hastanesi'nde 70 gönüllü kadın 'Mavi Melekler' adıyla iki yıldan beri çalışıyor. Gönüllüler, hastanede kalan lösemili çocuklara sevgi, şefkat ve tıpkı bir okul gibi eğitim, öğretim veriyor, hastaneye gelen ve okuma, yazması olmayan hastalarla ilgilenerek, onları ilgili birime yönlendiriyor
Göztepe SSK Hastanesi'nde 70 gönüllü kadın 'Mavi Melek' adı altında hizmet veriyor. Melekler, hastanede kalan çocuklara sevgi, şefkat ve eğitim veriyor. Ayrıca hastaneye gelen, özellikle okuma ve yazma bilmeyen hastaları yönlendirerek, kan alma ve laboratuvar işlemlerinde yardım ediyorlar. Serpil Dizdar'ın başkanlığını yaptığı gönüllüler haftanın her günü 10 kişilik gruplar halinde hastaneye geliyor. Sabah 8.00- 15.00 arası hizmet veren gönüllüler, Mavi Melek olarak çalışmanın zor ve mutlu edici bir görev olduğunu, herkesin kendileri gibi çeşitli hastanelerde görev alarak insanlara yardımcı olması gerektiğini, bunun mutluluğunun anlatılamayacak derecede büyük olduğunu söylüyor.
BİZ BİR AİLEYİZ Şimdilik sadece çocuk ile kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde görev yaptıklarını, ancak aslında hastanede ihtiyaç duyulan Mavi Melek sayısının 100 kişi olduğunu söyleyen Serpil Dizdar "Biz bir aileyiz. Bireysel olarak başarılı olmak mümkün değil. Onun için Mavi Melekler adı altında toplandık. Amacımız insanlara hizmet edip, yardımcı olmak. Biz manevi yönden yaptığımızın karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Bunun verdiği mutluluk ölçülemez ve anlatılamaz" diyor. Hizmet vermeye 20 kişi ile başladıklarını söyleyen Dizdar "Gönüllü çalışmak çok zor. İnsanların kültür seviyesine uyum sağlayıp, sevgi ve şefkatle yaklaşmamız gerekiyor. Özellikle okuma ve yazma bilmeyen, bize başvuran hastaları güler yüz ve tatlı dille, nereye gidecekleri konusunda yönlendirip, onlara yardımcı oluyoruz. Hastane açısından ise, personelin eksikliklerini hissettirmemeye gayret ediyoruz" diyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI ONAYLI Kendilerine başvuran kişilerde aradıkları kriterler arasında en önemli noktanın, insanlara bakış açısı ve kişinin önce kendisini sevmesi olduğunu kaydeden Dizdar "Mavi Melek olmak için bize başvuran kişilerle önce yarım saat oturup konuşurum. Hiçbir maddi yardım beklemeden, yardıma muhtaç insanlara yardımcı olacak, psikolojik sorunu olmayan, eğitimi en az lise mezunu, pozitif enerji veren, bakımlı, toplumla bire bir kaynaşan insanları seçerek, üç ay deneme süresinden geçiriyoruz. Eğer bizim çalışma şartlarımıza uyuyorsa, Sağlık Bakanlığı'ndan kimliğini alıyor ve çalışmaya devam ediyor" diyor. Başhekim Yardımcısı ve Mavi Melekler Sorumlusu Dr. Asım Yörük, gönüllü çalışan kadınların kendilerine çok büyük fayda sağladığını ve insanların SSK hastanelerine bakış açısının değiştiğini söyleyerek, tüm SSK hastanelerinde aynı uygulamanın yapılmasının çok faydalı olacağını vurguluyor. Yörük "Güler yüzleri, tatlı dilleri ile özellikle kanser hastalarına moral dağıtıyor ve eğitim veriyorlar" diyor.
MAVİ MELEK OLABİLİRSİNİZ 33 yaşında, iki çocuk annesi Mavi Melek Semra Bilgiler, 16 yıl önce annesinin bağırsak kanserinden hastanede yattığını, hastanenin ne demek olduğunu iyi bildiğini, amacının, güler yüz ve sevgi ile, insanlara karşılık beklemeden bir şeyler vermek olduğunu, söylüyor. 40 yaşında, iki çocuk annesi Sevgi Delibaş ise "SSK hastanelerine gelenler manevi ihtiyaç duyan insanlar. Sizler de Mavi Melek olabilirsiniz" diye sesleniyor. Mavi Melek olarak çalışan 56 yaşındaki Şeniz Bilir "Ev hanımları; çay partileri, konkenler, vitrin gezmeleri yerine, buralara gelerek yardıma muhtaç insanlara manevi destek olabilirler. Türkiye genelinde herkes Mavi Melek olabilir. Bu çok zor değil" diyor. 45 yaşındaki Pakize Akdoğan ise, "Çok mutluyum. İnsanların duasını almak beni çok mutlu ediyor" diyor.
|