BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Bankacılık Kanun Taslağı'nda banka sahipliği ve lisanslama ile ilgili maddeler de bulunduğunu belirterek, "Bu konuda AB ilkelerini önemsiyoruz" dedi.
BankacılıkDüzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, "Mayıs ayının ikinci ya da üçüncü haftasında Bankacılık Kanun Taslağını ilgili Bakan'a sevk etmeyi düşünüyoruz'' dedi. Bilkent Üniversitesi'nde düzenlenen "AB Sürecinde Türkiye'deki Bankacılık Sistemi'' konulu konferansta konuşan BDDK Başkanı Bilgin, yeni kanunda, banka sahipliği ve lisanslamayla ilgili maddelerin de bulunacağını belirterek, bu konuda AB ilkelerini önemsediklerini kaydetti. Bilgin, "Ana ilkeler Türkiye'de de uygulanacak'' dedi. BDDK Başkanı, Türkiye'de ilk defa ombudsmanlık müessesesini uygulamayı düşündüklerini, bunu kanuna koyacaklarını söyledi. Banka kaynaklarını, banka sahipleri yararına kullanmak isteyen yöneticiler ve ilgililer hakkındaki cezaların da artırılacağını belirten Bilgin, yapılacak değişiklikle küçük yatırımcının korunacağını kaydetti. Menkul değerlerin önemine de dikkati çeken Bilgin, bankaların müşterinin ayağına giderek, kâr etme gerçeğiyle karşı karşıya kaldığını ve 2004 yılı kârının 2003 yılı kadar olmayacağını kaydetti. Banka sahipliği konusunda AB ve Basel ilkeleri çerçevesinde bir tespit yapacaklarını ifade eden BDDK Başkanı, Kanunda birçok kriterin zaten uygulandığını, ancak boşlukları dolduracaklarını ve denetimin daha etkinleştirileceğini söyledi.
Bankacılık Yapacaklar Banka sahipliğinin tanımının mevcut kanunda da bulunduğunu ve kılı kırk yararak konuya yaklaştıklarını ifade eden Bilgin, sahipliği, bankacılık yapabilecek kişilere verebilmek için değişiklik düşündüklerini bildirdi. Bilgin, 5 Temmuz'da mevduata garantiye 50 milyar lira sınırının getirileceğini hatırlatarak, bunun Bankalar Kanunu'ndan daha önemli olduğunu ve keskin virajı daha yumuşak geçmek istediklerini söyledi. Bilgin, "Mudiler rahat olsun, sorun olmaz, zaten mudilerin yüzde 99'u 50 milyar lira birikimi olanlardan oluşuyor'' diye konuştu.Yapı ve Kredi Bankası'na ilişkin bir soru üzerine Bilgin, şunları söyledi: "BDDK Başkanlığı kutsal bir makam değil. Kapımız herkese açık.''
Yabancı İlgisi Artıyor Bilgin, yabancı bankaların Türk bankalarına yakın ilgi gösterdiklerini belirterek, Türk bankacılığın sır kapsamına giren konularında BDDK'dan izin almak zorunda olduklarını kaydetti. Türkiye'de sözleşmelerin sözlü dahi olabildiğine işaret eden Bilgin, "Milli bankalar olmalıdır. Milli Bankalar önemlidir'' dedi. İmar Bankası ile ilgili komisyona getirilen yabancı isimlere ilişkin bir soru üzerine de Bilgin, "Bunlar akıllı kişi, işi bilen, olaya makro bakan kişilerdir. İmar Bankası'nda araştırma değil değerlendirme yapacaklar, bu isimleri ben de gazetelerden okudum. Komisyon en fazla 4 kişiden oluşacak ancak, kesinleşmedi'' dedi.