kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onun sayesinde her yaştan kadın hamile kalabilecek
Bu Türkler de çok oluyor!
Onun sayesinde her yaştan kadın hamile kalabilecek
Felçli hastalara basket oynatıyor
Koç'un manevi oğlu diyorlar...

Onun sayesinde her yaştan kadın hamile kalabilecek

Yale Üniversitesi'nden Prof. Aydın Arıcı, kadın yumurtalığının yaşlanmasını durdurmaya yönelik dünyanın en önemli araştırma gruplarının başında. 2-3 yıl içinde sonuçlanması beklenen bu araştırma, kadınların her yaşta hamileliğinin mümkün olmasını sağlayacak.

* Tüp bebek için Türkiye'den Amerika'ya çok hasta geliyor mu?
On yıl önce çok fazla hasta gelirdi. Ancak Türkiye'de de bu teknikler o kadar gelişti ki, normal tüp bebek operasyonları için gelen hastalar azaldı. Tüp bebek ve kadın kısırlığı konusunda en fazla makale veren ülkeler arasına Türkiye de girdi. Amerika, İngiltere ve Japonya'dan sonra Türk doktorlar bu makalelere imza atıyorlar. İtalya bizim arkamızdan geliyor.

DONASYON SERBEST OLMALI
* Türkler en fazla hangi amaçla sizin kapınızı çalıyor?
Sperm ya da yumurtalık donörlerinden almak isteyen kişiler daha çok başvuruyorlar. Sırada bekleyen bir hayli Türk hasta var. Türkiye de neden hala yasak olduğunu bilemiyorum. Bu hastaların birçoğu ya Yunanistan'a ya da başka ülkelere yöneliyorlar. Yapılabildiğine göre bir yasaklama olması büyük eksiklik. Sperm ya da yumurta nakli ile yüzde 90 oranında hamilelik oranı elde ediyoruz. Türkiye'de malesef bu uygulamalar yasaklar nedeniyle yapılamıyor.

* Sizce Türkiye'de sağlık alanında en büyük eksiklik nedir?
Destek üniteleri eksik. Tıp sistemi hekimlerin etrafında dönüyor. Amerika'da ise bir ekip olarak başarılı olursunuz; hasta bakıcı, hemşire sağlık sisteminin içinde ve çok etkindir. Türkiye'de hekim odaklı anlayış olduğu için hekimlerin üzerinde büyük baskı var. Grup düşüncesi eksik. Doktorlar çok daha bireysel çalışıyor. Bu nedenle Türkiye'de sezaryen oranları da fazla.

* Size göre sezaryen oranı fazla mı?
Evet, çok fazla. Türkiye'de belli merkezlerde doğumların yüzde 90'ı sezaryenle yapılıyor Amerika'da ise sezaryen oranı yüzde 20 dolayında. Hekim normal doğuma yetişemeyeceğini düşündüğü için, hastaları sezaryen yapıyor. Halbuki doğum normal bir olaydır, en doğrusu normal şekilde yapılmasıdır.

AĞRISIZ DOĞUM DA MÜMKÜN
* Türkiye'de kadınlar ağrı duymak istemediği için sezaryeni tercih ediyor olamazlar mı?
Normal doğum yaparken de ağrı duymalarına gerek yok ki. Ancak doktorlar zamanları olmadığı için normal doğumu ağrılı bir durum haline getiriyor. Halbuki bunun keyifli bir olay olduğunu ve acı çekmeye gerek olmadığını hastaya anlatmak gerek. Hiç ağrı çekmeden de kadınlar normal doğum yapabilir. Ama ben de Türkiye'deki doktorlar gibi çalışsam, ben de sezaryen yapmayı tercih ederdim.

* Son yaptığınız çalışmalar ne üzerine?
Üç tane önemli araştırma üzerine çalışıyoruz. İlk çalışmalarımız yumurtanın neden yaşlandığına ilişkin. Kadınların yaşları ilerledikçe yumurta kalitesi bir yandan düşüyor bir yandan da azalıyor. Bunun nedenini bulup düzeltmenin peşindeyiz. 3-4 yıl içinde sonuç almayı planladığımız bu araştırma tamamlandığında, her yaştan kadının anne olmasını sağlamak mümkün olacak. İkinci araştırmamız embriyonun utarüse konulduktan sonra nasıl tutunduğu üzerine... Bu sır hala çözülebilmiş değil. Bunu bulduğumuzda, düşüklerin önüne geçeceğiz.

TÜRK TV'LERİNİ İZLERİM
* Sizce kısırlık tarihe kavuşacak mı?
Bu alanda o kadar hızla çalışma yapılıyor ki... Son 20 yıl önce çocuk sahibi olması imkansız her yüz çiftten yüzde 90'ı bugün annebaba oluyor. Geriye yüzde 10'luk bölüm kaldı ki onları sıfıra indirebilmek en büyük hedefimiz. Bir de bu imkanlara herkesin en rahat ve kolay şekilde ulaşmasını istiyoruz. Tedavi yöntemlerini basitleştirip daha ucuza mal olmalarının yöntemlerini araştırıyoruz.

* Bir Türk olarak Yale'de bölüm başkanlığı almakta zorlandınız mı?
Amerika fırsatlar ülkesi denir ya, çalışana her zaman hakettiğini verir. Ancak Amerika'da zorlandığım konular tabii ki oldu. Hala hastalarım Amerikan futboluyla ilgili espri yaptıkları zaman anlamıyorum. Ben Galatasaraylıyım ve hala akşamları eve gelince Türk televizyonlarını izliyorum. Galatasaray'ın maçlarını doğumum ya da çalışmam varsa mutlaka videoya alıp sonradan seyrederim.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dünyanın geleceği eğlencede
 Sır perdesi aralanıyor
 Evet, o kadınla beraber oldum
 Erkeklere özel doğum kontrol çubuğu çıktı
EMRE AKÖZ
Balık baştan kokar
Hadi ben de bir askerlik anısı...
MEHMET ALTAN
AK Parti ve sol
Genar Şirketi'nin sol seçmen...
UMUR TALU
Kullanırsan, iyidir
Bu ülkede olan iyi şeylerden...
Amerika Papadopulos'a kızgın
Washington muhabirimizn, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile cuma...
İsrail'e tepki yağdı
İsrail'in hava saldırısında öldürülen Hamas lideri El Rantisi'nin...
Karadeniz ihtilali: 1-1
Karadeniz ihtilali: 1-1
Hücumda organize olamayan ve net fırsatları değerlendir emeyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.