kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu esnekliğini 'pilates'e borçlu
Yıldızların egzersizi ile esneklik garanti
Bu esnekliğini 'pilates'e borçlu

Bu esnekliğini 'pilates'e borçlu

Hollywood'un en parlak yıldızlarının güzelliklerini borçlu olduğu "pilates" egzersiz yöntemi, Türkiye'de de uygulanmaya başladı. Yöntem sayesinde vücut, kas yapmadan güzelleşiyor.

Dünya starlarının form tutmak için kullandığı egzersiz metodu pilates, Türkiye'de de uygulanmaya başlandı. Ankara ve İstanbul'da çeşitli spor merkezlerinde eğitimi verilen pilatesin, form tutmanın yanı sıra, doğru nefes almaktan, doğru bel kemiği ve kalça hizalaması yapmaya kadar pek çok yararı bulunuyor. Pilates egzersizleri, vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor. Ankara'da pilates eğitimi verilen tek spor merkezi Spormed'in sahibi Ersin Uysal, kurs vermeye başlayalı 5 ay olmasına ve pilatesin Türkiye'de yeterince tanınmamasına rağmen büyük ilgi gördüğünü belirtiyor. Özellikle masa başında çalışan kadınlardan büyük katılım olduğunu belirten Uysal, "Pilates, sırt ve bel ağrılarına iyi gelen ve karın kaslarını çok iyi çalıştıran bir sistem. Ağırlık kullanılmadığı için de vücudu hacim almadan şekillendiren ve fit hale getiren bir spor" dedi.

Yeni bir akım yarattı
Pilatesin, 6 yıldır İtalya, İspanya ve Amerika'da yaygın olarak uygulandığını belirten Uysal, şöyle konuştu: "Spora adını veren Alman Joseph Pilates, 1930'larda bu egzersiz metodunu dünyaya tanıttı. Mahkum olduğu yıllarda hapishane hücresinin zor koşullarına dayanmak için vücudunu yattığı yerden güçlendirecek ve direncini arttıracak egzersiz hareketlerini keşfeden Pilates'in geliştirdiği sistem, özellikle son iki yıldır tüm dünyada popüler hale geldi." Spormed'in pilates eğitmenliğini, Devlet Opera ve Balesi Baş Kareografı Fahrettin Güven yürütüyor. 27 senedir baletlik yapan 45 yaşındaki dansçı, Londra'da öğrendiği pilates yöntemini 5 aydır kursiyerlerine öğretiyor.

Klasik bale ve modern dans konularında eğitim görmek için 6 sene Londra'da kaldığını belirten Güven, "Bu süre içerisinde pilates ile tanıştım. Klasik bale sanatçısı olduğum için, form tutma ve doğru nefes alma tekniklerini işim dolayısıyla temel olarak biliyorum. Londra'da aldığım eğitim sırasında da pilates tekniğimi geliştirdim" dedi. Gördüğü ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu kaydeden Güven, pilatesin de aerobik ve step gibi bir akım oluşturacağına inandığını söyledi. Pilatesin adale üzerindeki yağ oranını yakmak için adaleyi kendi içerisinde uzatarak güçlendirdiğini kaydeden Güven, "Sırt ve bel bölgesi ile karın ve mide bölgesini, üst kalça bölgesini yoğun olarak çalıştıran ve bu bölgelere çok hakim olan bir egzersiz modeli" dedi. Şekilli bir vücut, ince bacaklar, güzel bir kalçaya kavuşmak isteyen herkese pilatesi önerdiğini belirten Güven, şöyle konuştu: "Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açar. Pilateste kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır." Öğrettikleri egzersiz modellerini sadece salonda bırakmadıklarını, kişinin tüm yaşamı içinde doğru hareket etmesini sağlayacak bilgiyi de verdiklerinin altını çizen Güven, "Otururken, yürürken aklınıza gelebilecek her alanda sırt yapısını bozacak şekilde yanlış kullanılan her türlü hareket yapısını doğru yönde bilinçlendirerek öğretmeye çalışıyoruz" dedi. Yapılan her egzersizin yaşam içerisinde devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Güven, "Pilates de insanlara bu yolu açıyor. Yoksa haftada iki gün yapılan bir egzersizin fazla katkısı olamaz" diye konuştu. Omurga düzgün kullanılmadığı için, gün içinde kişinin vücut dengesini bozacak yanlış pozisyonlar aldığı için sırt ve bel ağrısı şikayetlerinin yoğun olarak yaşandığını belirten Güven, "Duruş bozuklukları, yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması, kaslarda gerilme ve stres giderek ağrılı kas spazmlarına yol açıyor. Sonucunda kişilerde sırt ve boyun ağrıları şikayetleri ortaya çıkıyor" dedi.
Pilates egzersizleri ile omurganın daha sağlıklı kalmasını sağlayacak doğru pozisyonda duruş alışkanlığı kazanıldığının altını çizen Güven, işyerinde hareketsiz olan, masa başında çalışmak zorunda kalanlara bu sporun büyük fayda sağlayacağını savundu.

Esneklik Kazandırıyor
Ayda 45 dakikalık 8 seans olarak verilen pilates kursunun katılımcıları en çok ağrılarından kurtuldukları için mutlular. Masa başında çalıştığını belirten Mey Özkam, kursa başlayalı 3 hafta olmasına rağmen faydasını görmeye başladığını belirtti. Egzersizleri günlük hayatında da uyguladığını kaydeden Başak Ender Camcı ise, "Şiddetli boyun ve omuz ağrılarım vardı. Fahrettin Bey'in derste verdiği egzersizlerle oturup, kalkarken ne kadar yanlış yaptığımı anladım. Bu nedenle büyük faydası oldu" dedi.

Özlem EROĞLU / Aslı UYUR (MERKEZ)

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Beyaz Saray'a Bursa Havlusu
 Çocuk bayramı başlıyor
 Şöhret onu korkutuyor
 Catherine Deneuve'un hatıraları kötü not aldı
 Masaj yapan kumaşlar geliyor
 Ayaklı tepsi
AYŞE TÜTER
Şendul sarması
Yumurtayı, sütü, tuzu, unu çırpın. 2...
TÜLİN KERMEN
Tıpkısının aynısı
Artık benzer yapmayayım diyorum ama...
Komiser Çakar kaçağı yakaladı
Yolcusunu uğurlayan Komiser Koray Çakar deniz otobüsündeki firari...
Para değil kitap
Ovacık'ta kurulacak kütüphane için dört ay önce kolları sıvayan Seyir...
Pilavlı yağmur duası
Edirne'de çiftçiler yeterince yağış olmaması nedeniyle yağmur...
Golfçüler start verdi
Golfçüler start verdi
Golfçülerin kış mevsimi boyunca süren turnuva hasreti "LG-Beko Golf...
Uygurlar kadın olursa!
Uygurlar kadın olursa!
Kahkaha makinesi Süheyl-Behzat Uygur, yeni oyunları "Güldüren...
Panoları süsleyecek
Panoları süsleyecek
İsveçli ünlü top model Victoria Silvstedt, iş için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.