|
|
|
|
|
Powell: Kıbrıs'ta fırsat kaçmasın
|
|
ABD Dışişleri Bakanı, hayır çıkması halinde kimsenin yeni bir plan için enerji harcamayacağını söyledi
SABAH'A konuşan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Kıbrıslılar'a Annan Planı'na referandumda evet demeleri çağrısı yaptı.
BİR DAHA ELE GEÇMEZ POWELL şöyle konuştu: "Bu plan iki tarafın da çıkarlarını koruyor. Bunca yıllık ayrılıktan sonra böyle fırsat bir daha ele geçmez."
*** 'Hayır'ı düşünmek bile istemiyorum
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Kıbrıs'ta taraflara referandumlarda "evet" deme çağrısı yaparak bundan sonra adanın birleşmesi için yeni bir plan olmayacağı konusunda uyardı. Annan Planı'nı "Mükemmel değil ama adanın tek bir birim olarak Avrupa Birliği'ne girmesine imkan veren dengeli bir plan" diye nitelendiren Powell, plandaki olumsuzluklara değil "kazanımlara" bakılmasını istedi. Powell, Kıbrıs Türk halkına "evet" demeleri durumunda daha iyi bir gelecek vaat etti, buna karşın KKTC'nin tanınması ya da ambargonun kalkması yolunda bir taahüte girmekten kaçındı. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, dün arkadaşımız Aslı Aydıntaşbaş'ı bakanlık binasında kabul ederek şu açıklamalarda bulundu:
BU FIRSAT BİR DAHA GELMEZ Referandumda Kıbrıs Rum kesimi hayır derse, ABD kuzeydeki devleti tanıyacak mı? Bu konuda spekülasyona girmek istemiyoruz. Benim ve hükümetimin tüm çaba ve enerjisi referandumlarda evet oyu kullanmaya gidecektir. Böyle bir fırsat bir daha ele geçmez. Bu kadar yıldır devam eden ayrılık ve husumetten sonra, önümüzde bu planı onaylama fırsatı var. Mükemmel bir plan olmayabilir ama adanın tek bir birim olarak Avrupa Birliği'ne girmesine imkan veren dengeli bir plan. Bu aynı zamanda adaya ciddi anlamda maddi yardım sağlayacak bir plan. ABD dönörler toplantısında dün bu amaçla 400 milyon dolarlık yardım vaadinde bulundu. Toplam 850 milyon dolarlık yardım vaadi yapıldı. Bu planda iki tarafın da işine yarayacak o kadar çok şey var ki. Kıbrıslı Rumlar, Türkler, Türkiye ve Yunanistan için de. Bizim üzerinde durmamız gereken, başarısız olursak ne olacağı değil, olumlu tarafından nasıl kazanacağımıza bakmalıyız. Bu yüzden umarım önümüzdeki günlerde ada halkı planı kabul ederlerse neleri kaybedecekleri değil kazanacaklarını görürler.
KİMSENİN ENERJİSİ KALMADI Ne demek istiyorsunuz. Yılın kalan bölümünde yeni bir süreç başlama ihtimali yok mu yani? Kim yapacak. Bu plana bu kadar enerji ve zaman harcadıktan sonra eğer yıllar süren 9 bin sayfalık bu plan kabul edilmezse kim hazırlayacak. Bu kabul edilemez ise Genel Sekreter başka bir alternatif kabul etmeyeceğini açıkladı. Bu plan bu kadar dengeliyken bir daha tüm enerji ve diplomatik çabasını yeni bir plana harcamayacak. İki taraf da bu planın neredeyse tümünü kabul edebiliriz dedi ve Genel Sekreter kalan boşlukları doldurup bunu önlerine koydu. Şimdi iki taraf da tam memnun değil ama iki taraf da planın avantajlarını görüyor. Umarım Kıbrıslı Türk ve Rumlar buna bakınca üç ay sonra başka bir plan olmayacağını anlarlar. Ama Amerikalı yetkililer Rum kesiminde hayır çıkması durumunda Türk tarafına yönelik ambargonun kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Anladığım kadarıyla bu konuya tam girmek istemiyorsunuz... Evet öyle. Ama en azından şunu söyleyin. Kıbrıs Türk halkı beklendiği gibi evet derse, Rum kesimi hayır dese bile onlara daha iyi bir gelecek sözü verebilir misiniz? Evet. Eğer evet derlerse daha iyi bir gelecekleri olacak. İKİ TARAF DA EVET DEMELİ Rumlar hayır derse bile mi? Yok hayır. Demek istediğim evet oyu ve Rum kesiminde de evet oyu olursa. İki taraftan da evet oyu gelmesini istiyoruz. İkisi birlikte evet derlerse hayatları çok daha iyileşecek. Ada birleşik olarakak Avrupa Birliği'ne girecek. Uluslarası camia yardımınıza gelecek. Bu konuda spekülasyona girmek istemememin sebebi, Kıbrıslı Türkler evet Rumlar hayır derse, şu anda bundan söz etmek istemiyorum. Şimdi başarılı olmayı konuşma zamanı. Nasıl evet oyu alacağımız ve avantajlarından konuşmalıyız, hayırın faturasından değil. Bence planın olumlu yönleri denklemin "evet" tarafında, haliyle iki taraf da evet demeli.
IRAK'A TÜRK ASKERİ BELİRSİZ Irak'a değinirsek, bundan sonra yeniden Türk askeri istemeyi planlıyor musunuz? Şu anda değil. Türk hükümetinin geçen yıl bu teklifi yapmış olmasından çok memnunuz. Çeşitli sebeplerden dolayı bu teklif kabul edilmedi. Biz yeniden Türk askeri talep etmeyi düşünmüyoruz. Ama böyle bir olasılık tamamen de ihtimal dışı değil. BM, yeni kararını çıkarınca ve egemenlik Irak halkına geçince tekrar gündeme gelebilir. Ama şu anda böyle bir talep yok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|