|
|
3 bin böbrek hastası ölümü bekliyor
'Antalya'da yapılan 'Organ Bağışı ve Kullanımı Sempozyumu'nda açıklanan acı gerçek: Eğer yeterli bağış yapılmazsa, Türkiye'de 5 yıl içinde binlerce insan hayatını kaybedecek.
'CANLI BAĞIŞI YETMİYOR' Antalya Belek'de düzenlenen 'Organ Bağışı ve Kullanımı Sempozyumu' bu konudaki içler acısı halimizi gözler önüne serdi. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Ünitesi Başkanı Doç. Dr. Alper Demirbaş, 5 yıl içinde yeterli kadavra bağışı olmadığı taktirde, diyalize mahkum yaşayan 30 bin böbrek hastasının çoğunun öleceğini öne sürdü. Bunları sırasıyla karaciğer, kalp, pankreas ve akciğer hastalarının izleyeceğini iddia eden Demirtaş, "Bu insanların hayatını canlı bağışlarla kurtaramayız. Kadavradan organ bağışına ihtiyacımız var" dedi.
'PATLAMAYA HAZIRLAR' Böbrek bekleyen diyaliz hastalarını 'patlamaya hazır bombalara' benzeten Doç. Dr. Alper Demirbaş, şu uyarılarda bulundu; "Her yıl diyaliz hastalarının yüzde 10'unu kaybediyoruz. Bu yıl da en az 3 bini ölecek. Şu anda elimizde patlamaya hazır bir bomba var. Yeterli bağış olmazsa, önümüzdeki 5 yılda hem hastalar, hem de ekonomik sistem patlayacak." Sağlık Bakanlığı, Akdeniz Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Türkiye Organ Nakli Derneği'nin düzenlediği etkinlikte, son 25 yılda ülkemizde sadece 1000 adet bağış yapıldığı da açıklandı.
'SAYILARI ÇOK FAZLA' Böbrek naklinin önemini "Çünkü sayıları çok fazla. Böbrek hastası sayısı, karaciğer nakli bekleyenlerin 5 katı" sözleriyle açıklayan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Ünitesi Başkanı Doç. Dr. Alper Demirbaş, görüşlerini şöyle dile getirdi: "Gelecek 5 yılda hasta sayısı 60 binleri bulacak. Bu tedavi maliyetlerinin de artması demek. Türkiye'de çok iyi nakil merkezleri var. Ankara ve İstanbul'da Antalya'dakinin 10 katı nakil yapılması lazım. Avrupa Birliği ülkelerinde, yılda ortalama 5 bin böbrek nakli yapılıyor. Bizde ise bu sayı yılda sadece 500'le sınırlı."
DİDEM ÜNSAL MERKEZ
|