Gerçek yaşam hikayeleri insan hakları sergisinde
"Hikayemi Dinler Misin?" isimli İnsan Hakları Ve Sivil Toplum Sergisi, 7 ay sürecek yolculuğuna İzmir'den başladı. Sergide hikayeleri işlenen 32 kişinin yaşamı gerçekten de roman gibi.
Tarih Vakfı önderliğinde hazırlanan "Hikayemi Dinler Misin?" adlı İnsan Hakları ve Sivil Toplum Sergisi, 20 aylık bir çalışma sonucunda insan haklarının hemen her alanına değinen sorunlar ve sıkıntılar yaşamış 32 insanın hikayesinden oluşuyor. 9.TÜ- YAP Kitap Fuarı ile birlikte kapılarını ilk kez İzmirliler'e açan insan hakları ve sivil toplum sergisi, insan haklarının hayatımızın ne kadar içinde olduğunu ortaya koyuyor. Sergide, yaşları 13 ile 85 arasında değişen 17'si kadın 15'i erkek 32 insanın yaşam hikayesi yer alıyor. Bir kısmı özgürlükleri kısıtlanan, hakları ihlal edilen bu insanların, bir kısmı da sivil toplum örgütleri ile hakları ve hayatları adına çabalıyor, savaşıyor. Bu sergideki insan hikayeleri ile aynı zamanda Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin işleyişine değiniliyor. Tarih Vakfı'nın önderliğinde Avrupa Komisyonu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Yerel Gündem 21'in desteğiyle açılan sergi 24 Nisan'a kadar İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda sergilenecek. 2 metre 10 santim büyüklüğündeki panolarla, insanların ve hikayelerinin sergilendiği etkinlik kapsamında beş kısa film ve bir de belgesel izleyicilerle buluşuyor. Can Dündar tarafından çekilen "Önce İnsan" adlı belgeselin yanı sıra, onurlu yaşama hakkı, kadın hakları, çocuk hakları, çok kimliklilik ile çevresel ve kültürel miras konularındaki 5 kısa film saat başı gösteriliyor.
19 İLDE SERGİLENECEK Sosyal Bilimler alanında Türkiye'de gerçekleştirilen en geniş gezici sergi olarak kabul edilen "Hikayemi Dinler Misin?", devlet ve birey ilişkisinin ötesinde insan hakları konusunda örnekler sergiliyor.
GAMZE KARADEMİR MERKEZ
|