|
|
Diyet hayatta bir kez yapılır
Beslenme uzmanı Banu Kazanç, "Hayatta bir kez diyet yapılmalı. Sürekli yapıp bırakılırsa metabolizma bozulur" diyor. Hande Yener ise Kazanç'ın programını uygulayıp 8 kilo vermiş.
*** Metabolizmanızı yormaktan vazgeçin
Diyeti alışkanlık haline getirenlerin hiçbir zaman istedikleri kiloya inemeyeceklerini söyleyen Diyet Uzmanı Banu Kazanç'a göre, diyet hayatta bir kez yapılmalı
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu Banu Kazanç, şişman ve obezler için özel bir diyet ve koruma programı uyguluyor. Diyet yaptığı ya da abartılı yemediği halde, fazla kilolarından kurtulamayan kişilerin başlıca sorununun metabolizmalarının yavaş çalışması olduğunu söyleyen Kazanç, "Metabolizmanın ne durumda olduğu kan tahlili sonuçlarından öğrenilir. Kan şekeri düşükse, vücudun ihtiyacı olan enerjiden daha düşük bir enerji alındığı zaman, kan şekerini kontrol eden insülinde dengesizlik olur. İnsülindeki bu ani çıkışlar da metabolizmayı yavaşlatıp, kilo vermeyi durdurur" diyor.
Genç diyetisyene göre, metabolizmasını hızlandırmak için bir diyet programını takip edenler, mutlaka günde 2.5-3 litre su içmeli ve kaliteli protein tüketmeliler. Kaliteli protein ihtiyacının karşılanması içinse haftada iki kez yumurta, iki-üç defa balık, kırmızı et veya tavuk yemek gerekiyor. Kazanç göre beslenme şekli, en yoğun öğün sabah kahvaltısı olacak şekilde düzenlenmeli. Genç diyetisyen, bir günde üç esas öğün ve üç ara öğün yemenin zayıflamaya olumlu etkisi olduğunu söylüyor. Onun tavsiyesi insan hayatında sadece bir kez ve doğru diyeti yapmak. Oysa günümüzde kilosundan şikayetçi olan hemen herkes çevresinden duyduğu farklı diyetleri defalarca deneyerek, metabolizmasını bozuyor. Diyet yapıp metabolizmasını bozmuş bir kişinin, vücudunun vitamin-mineral dengesini bozduğu için, zayıflamasının mümkün olmadığını söylüyor. "Bu noktada ısrarcı olmak yerine, bir süre diyet yapmayı bırakıp, bütün besin gruplarından dengeli alacak şekilde beslenilmesi gerekiyor. Bu sayede vücudun eksikleri yerine konulur ve daha sonra yeniden sağlıklı bir diyet programı sürdürülebilir."
Kazanç, kendisine zayıflamak için başvuranlara diyet ve korumadan oluşan bir program sunuyor. İlk önce kişi kilosuna ve metabolizmasına göre kendisi için özel olarak hazırlanan diyeti takip ediyor. İdealindeki kiloya ulaştıktan sonra ise koruma bölümüne geçiyor. Kiloyu korumanın sırrı, protein ve karbonhidrat dengesinde yatıyor. "Alınması gereken toplam kalori miktarı içerisinde karbonhidrat ve protein dengeli olduğu sürece, kilo almazsınız" diyen genç diyetisyen, bunun da proteinlerle karbonhidratların gün içindeki dağılımını eşit tutmaya dikkat etmek anlamına geldiğini sözlerine ekliyor. Yani ne kadar makarna, pilav, sebze yerseniz, o kadar et, süt, yoğurt ve tavuk yemeniz gerekiyor.
Gün içinde hiç protein almayıp, sırf karbonhidrat ile beslenirseniz kilo alıyor, proteini artırıp karbonhidratı azaltırsanız, zayıflamaya devam ediyorsunuz. Diyelim ki diyet yaptınız, dilediğiniz kadar kilo verdiniz ve koruma programına geçtiniz. Koruma programını başarıyla uygularken bir gün aşırı yemek yediniz, içki içtiniz, yani her şeyi fazla kaçırdınız. Çok fazla endişelenmeniz gerekmiyor çünkü aldığınız bu yağlar vücut tarafından bir anda depolanmıyor. Bunun gerçekleşmesi 24 saat sürüyor. Yani eğer 24 saatten önce, normalde aldığınız su ve protein miktarını 1,5 katına çıkartıp, karbonhidratı minimuma indirirseniz yağlanmanın önüne geçebilirsiniz. Örneğin, yemeği çok kaçırdığınız günün hemen ertesi günü bol kırmızı et ve balık tüketmenizde fayda var. Bu sayede, arada sırada küçük kaçamaklar yapsanız da hayatınız boyunca ideal kilonuzu koruyabilirsiniz.
Eylem Bilgiç
|