kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

ÖSS'de konu değişikliği yok

Son günlerde Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) Lise 3. sınıf konularından soru çıkacak haberleri, üniversite adayları arasında büyük bir tedirginlik yarattı. Bunun üzerine 1 milyon 750 bin adayı doğrudan ilgilendiren ve gelecekleri ile ilgili kaygılanmalarına yol açan bu haberlerin doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kamuoyunu aydınlatma gereğini duydu. Bu sene yapılacak ÖSS'de çıkacak soru türleri geçen yıldan farklı olmayacak.
MEB'in yaptığı açıklamaya göre; 15 Mart'tan itibaren ÖSS'deki katsayıların değişikliği için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile görüşmelere başlayacak. Daha sonra katsayıların değişikliği ile ilgili bir yasa tasarısı TBMM'ye verilecek. Şayet bu tasarı TBMM'de oylanıp, yasa haline getirilirse katsayılar değişecek. O zaman da MEB, YÖK ile işbirliği yaparak ek başvurma kılavuzlarını adaylara gönderecek. Eğer herhangi bir değişiklik olmazsa şu anki sistem sürecek.
Yapılacak katsayı değişiklikleri
MEB'in düşündüğü birinci değişiklik; okulların ÖSS ortalamaları ile ilgili. Kamuoyunda da takım başarısı diye adlandırılan bu puanı kaldırmak istiyorlar. Çünkü Türkiye'de her okulun eğitim düzeyi eşit değil. Okulların ÖSS ortalamasının düşük ya da yüksek olmasıyla, öğrencilere verilen Ağırlıklı Öğretim Başarı Puanı (AOBP) öğrencileri çok ya da az etkiliyor. Yasa tasarısına göre adayların bireysel başarısı ön plana çıkarılıyor. Yasa tasarısına göre adayın bireysel başarısı, beşlik sisteme dayalı ortaöğretim diploma notu ile ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavdan aldığı puanın yüzde 2'sine karşılık gelen sayının çarpımıyla elde edilecek. Böylece tüm okul türlerinde öğrencilerin okul başarısı aynı katsayıyla değerlendirilecek. Kısacası yükseköğretim programlarına girilirken alanlara göre ortaöğretim başarı puanı katsayısı farkı ortadan kaldırılacak. Düşünülen üniversiteye giriş sınav sisteminde, öğrencinin bireysel başarısı ön plana çıkarılıyor. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bu sistemde öğrenciler okul türlerine (Klasik, Yabancı dil ağırlıklı, Anadolu, Fen, Özel yabancı okul, Meslek liseleri... vs.) ve alanlarına bakılmaksızın, bilgi düzeylerine göre başarılı olacaklar.
Adayların yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde puanlamalar; Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Yabancı Dil olmak üzere dört puan türü olarak esas alınacak. Sözel puanın yüzde 45'ini Türkçe, yüzde 40'ını Sosyal bilimler ve yüzde 15'ini Matematik; Sayısal puanın yüzde 20'sini Türkçe, yüzde 40'ını Matematik ve yüzde 40'ını Fen Bilimleri; Eşit Ağırlık puanın yüzde 40'ını Türkçe, yüzde 35'ini Matematik ve yüzde 25'ini Sosyal Bilimler; Yabancı Dil puanın yüzde 30'unu Türkçe, yüzde 10'unu Sosyal Bilimler ve yüzde 60'ını yabancı dil puanları oluşturacak. Böylece adayların görmedikleri alan dışı derslerden (Fen Bilimleri veya Sosyal Bilimler... gibi.) soru gelmeyecek.
Düşünülen ÖSS sistemi
Üniversiteye giriş sınavında katsayılarda yapılacak değişiklerden sonra, ikinci yenilik 2004-2005 öğretim yılından itibaren ÖSS'nin kademeli olarak değişmesi olacak. Öğrencilerin on bir yıllık eğitim süresince kazandıklarını, üç saatlik bir sınavla ölçmenin doğru olmadığını ifade eden
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sınav sistemindeki değişikliğin kademeli olarak yapılacağını, şu anki lise 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin ise bu değişiklikten etkilenmeyeceğini belirtti. Çelik'in verdiği bilgiye göre, bu öğrencilere 2004 ve 2005'te ÖSS mevcut şekliyle uygulanacak. Sınav sorularının içeriğinde herhangi bir değişiklik olmayacak.
Düşünülen üniversiteye giriş sınavı sisteminde İlköğretimin 8. sınıfında Seviye Belirleme Sınavı adıyla yapılacak bir sınavda, öğrenciler ilköğretimle ilgili sorularla karşılaşacaklar. Elde edilen sonuca göre rehber öğretmenler, velileri yönlendirecekler. Lise 1. sınıfın sonunda yapılacak sınavda öğrenciler ağırlıklı olarak lise 1 konuları ve az miktarda ilköğretim konularına ait soruları yanıtlayacaklar. Lise 2. sınıf bitimindeki sınavda ise ağırlıklı lise 2, az miktarda lise 1.sınıf ders konuları yer alacak. Lise 3. sınıf sonun da yapılacak olan sınavda öğrenciler ağırlıklı lise 3, bir miktar lise 2, az miktarda ise lise 1 konularıyla ilgili sorular yanıtlayacaklar.
ÖSS benzeri bu üç sınavın ortalamasına, alınan bu puanın yüzde 2'sine karşılık gelen sayıyla, beşlik sisteme dayalı ortaöğretimdeki diploma notu (Düşünülen sistemde, öğrencinin lise ders başarısının Lise 1'de yüzde 25, lise 2'de yüzde 35, lise 3'teki sınav ise yüzde 40 ağırlık taşıyacak) çarpılıp eklenecek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Burs düzenlemelerinin gerçeği   / 31-03-2004
 İşler arap saçına döndü   / 24-03-2004
 ÖSS heyecanı lise 2'de başlıyor   / 17-03-2004
 ÖSS'de konu değişikliği yok   / 10-03-2004
 Gençler kariyerlerine yön veriyor   / 03-03-2004
 Sabancı ÖSS'ye el atıyor   / 25-02-2004
 Milli Eğitim Bakanlığı 10 bin öğretmen atayacak   / 18-02-2004
 Gerçek kahramanlar   / 11-02-2004
 Özürlü gençler üniversiteye hazırlanıyor   / 04-02-2004
 Bakanlıkların ortak açıklaması yetersiz   / 21-01-2004
ERGUN BABAHAN
Ver-kurtul etiketi
Türkiye ilk kez önemli bir dış...
ERDAL ŞAFAK
Sandık küskünleri
28 Mart seçimlerindeki katılım...
MANSUR FORUTAN
Kopenhag'ın duygusal kriterleri
Gün ışığından belirgin...
MEHMET BARLAS
Bazı gerçekleri, bazı kafalar anlayamaz ki!
Sevgili...
REFİK DURBAŞ
Bedelli askerlik sorunu...
SABAH Posta Kutusu'nda bir...
SAİT GÜRSOY
Meslek liseleri çıkmaz yolda
Meslek liselerine yapılan...
SAVAŞ AY
Dayanışmanın güçlü kolları!..
Yogi Raman ok ve yay...
HINCAL ULUÇ
Halk, partisine sahipleniyor!..
CHP'nin ağır topları...
Görevden kaçmam
Görevden kaçmam
"Konsensus sağlanırsa tek aday olarak seçime girer misiniz?" sorusuna...
Kara leke düştü
Kara leke düştü
"Fenerbahçe, Trabzon ve Galatasaray mağdur edildi. Son 6 hafta için...
TBMM Kıbrıs'ı özel görüşmede tartıştı
TBMM Kıbrıs'ı özel görüşmede tartıştı
TBMM'ye Kıbrıs konusunda bilgi veren Dışişleri Bakanı Gül, Annan...
Baykal'a 30 yıllık arkadaşı rica etti
Baykal'a 30 yıllık arkadaşı rica etti
CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, Baykal'ın gözlerinin...
Lale, ablan ödül aldı
Lale, ablan ödül aldı
'Ölüm orucunda hayatını kaybeden mahkûmlardan biri olan Lale Çolak'ın...
Sosyetede elektrik kaçağı!
Sosyetede elektrik kaçağı!
BEDAŞ; İstanbul'un en lüks semtlerinden Etiler'de kaçak elektrik...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.