kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir kenti tanımak Nürnberg
Bir kenti tanımak Nürnberg
Ortaçağ kenti Bamberg

Bir kenti tanımak Nürnberg


Ortaçağdan kalma bir şehir olan Nürnberg savaştan sonra tam anlamıyla yeniden yapıldı. Nürnberg kiliseleri, görkemli şatoları, tarihi birahaneleri ve müzeleriyle adeta bir gotik sanat başkenti
Emre Aköz geçen gün bir yazısında Orta Avrupa kentlerinden ve bunları görmek için ideal bir yol olan nehir (örneğin Ren nehri) üzerindeki gemi yolculuklarından söz ediyordu. Çok haklı: çünkü Akdeniz'e ya da egzotik ülkelere yönelen günümüz yolculuk trendleri, Orta-Kuzey Avrupa'yı unutuyor. Oysa bu yörede olağanüstü güzellikler var.

İşte bir festival nedeniyle keşfettiğim Nürnberg kenti. 500 bin nüfusuyla Bavyera'nın ikinci kenti, Frankonya denen yörenin 'gizli başkenti', 25 bine ulaşmış Türk kökenlileriyle 20 Alman'dan birinin Türk olduğu tarihsel bir kent. İki büyük ve gerçekten görkemli katedrali var: Lorenz ve Sebald. Özellikle Sebald'ı gezerken duvarlar boyunca konmuş dev resimlerde, bu kilise dahil tüm kentin 1945 yılındaki hali gösteriliyor. Gerçekten de, bu gotik sanat başkentinin tarihinde Naziler, Hitler ve savaş çok ayrı bir yer tutuyor.

Tarih içinde bir başkente sahip olmayan Almanya'da krallar bir kentten öbürüne giderlermiş. Ama Nürnberg hem taç giyme kenti, hem de görkemli kale-şatosuyla krallara güven veren bir merkez olmuş. Almanya'nın tarih boyunca gayriresmi başkenti. Onun için Hitler, burasını nasyonal sosyalizmin kalesi olarak düşünmüş. Bugün yıkıntı halinde bir Roma arenasını hatırlatan dev bir binada, 1920 sonlarından 1938'e dek parti kongreleri yapılmış, o ünlü yürüyüşler gerçekleşmiş. İlk Yahudi- karşıtı yasalar da burada çıkmış. Ve müttefikler, savaşın tam sonunda pek gerek olmadığı halde bu kenti bombalamışlar.

Ocak 1945'deki ağır bombardımanda kentin % 90'ı yıkılmış, 2000 kişi ölmüş. Ama savaş sonrası hemen onarıma geçilmiş. Bir plan yapılmış, harfi harfine uygulanmış ve tam 1966 yılında, eski Nürnberg'in restorasyonu bitmiş. Bugün kilometrelerce uzanan kale duvarını, görkemli şatoyu, adını andığım iki büyük katedrali, birçok kiliseyi, sayısız eski evi, Alman tarihinin en ünlü ressamı sayılan Albrecht Dürer'in evini ya da devlet müzesi olan Fembo Evi'ni gezerken, bu görkemli yapıların 50 yıl once tümüyle yerle bir olduğunu düşünmek bile imkansız geliyor. Ama işte Alman iradesi ve Alman plancılığı bu

SAVAŞIN ACI ANILARI
Kentin en eski merkezlerinden birinde biblo gibi duran Frauenkirche (Notre Dame) Kilisesi var. Önündeki geleneksel Pazar yeri ve yakınındaki çok güzel Schöner Brunnen- Güzel Çeşme ile birlikte çeşmenin demir parmaklıkları dilek yeri olarak kullanılıyor. Hepimiz ellerimizi sürüp dilek tutuyoruz. Tam birer turist gibi. Sözünü ettiğim dev Nazi Partisi kongre binasının bir bölümünde, yakın zamanda açılan bir Belge Merkezi- Documentation Center var. Bu modern yapıda, Nazi rejiminin marifetleri sergileniyor: gaz ve ölüm odaları, soykırım ve başka canavarlıkları belgeleyen resimler, gazete başlıkları, filmler ve grafikler. Bu müzeyi yakın zamanda, Bavyera'nın sağcı sayılan bir başkanı açmış. Elbette anlamlı, ama bu, kentte Yahudi mezarlıklarının zaman zaman tahrip edilmesine ve ırkçı eylemlere engel olmuyor. Gözlerimle gördüm: Yahudi mezarlıkları bir köşeye yerleştirilmiş kameralarla korunuyor ve bu utanç verici eylemler önlenmeye çalışılıyor. Bir başka kaçınılmaz ziyareti de mahkeme binasına yapıyoruz. Çünkü bu binanın bir salonunda, ünlü filmde izlediğimiz Nürnberg Duruşmaları yapılmış: 1945'ten 1948'e dek. Ve 12 yüksek Nazi sorumlusu yargılanmış, hemen hepsi ölüm cezasına çarptırılmış. Bugün o salon yine mahkeme, ama boşken bir müze gibi ziyaret ediliyor ve savaşın anıları deşiliyor.

TÜRKLER VE MUTFAKLAR
Nürnberg yaşayan, canlı bir kent. Tramvay, metro ve geniş yollar ulaşımı sorunsuz hale getiriyor. Eski kent hemen tümüyle yayalaştırılmış. Ancak öyle ayarlamışlar ki, yorulduğunuz anda çok yakınınızda bir taksiye ya da metroya ulaşmak kolay. Güneş çıkar çıkmaz, sokaklar küçük orkestralar, gezginci satıcılar, sosis tezgahlarıyla dolup taşıyor. Eski bir binadaki belediye sarayında, başkanın Türk sineması onuruna verdiği kokteyle gidiyoruz. Nürnberg, her düzeyde Türk-Alman kaynaşmasını iyi başaran kentlerden. Türkler politikacılardan aslında seçmen olarak ilgi görüyor ve onlar da yeterince uyum sağlayan tutumlarıyla (hepsi kusursuz bir Almanca konuşuyor) buna yanıt veriyorlar. Zengin şarküteriye dayanan Alman mutfağının yanısıra, özellikle döneriyle Türk mutfağı da gözde. Ama en iyi yemeğimizi, eski kentteki Kon Tiki adlı bir restoranda yiyoruz. Karışık bir mutfak, ama Hawai mutfağı diye sunuluyor. Geniş tepsilerde gelen tadımlık et ve deniz ürünü çeşitleri iştah açıyor. Sonra ana yemekleri seçiyor ve bol bol tüketilen İtalyan ya da bölge şarapları eşliğinde çok iyi bir yemek yiyorsunuz. Elbette bol bol bira da içerek. Almanya bir güzellik, düzen ve bakımlılık cenneti. Tüm yollar kağıt gibi, otoyollar son derece geniş, doğa hiç bir tahribata uğramamış, kaçak yapı diye bir kavram yok, güzellik her yerde galip gelmiş. Kısacası Nürnberg, Bavyera'nın görülmeye değer bir kenti. Ve çok yakınlarında Münich'ten Heidelberg'e sayısız görülmeye değer kent var. Böyle bir gezintiyi de aklınızdan çıkarmayın.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Efeler tehdit, Lazlar silah seviyor
 İlham kaynağım kadınlar
 İtalya'daki hayaller kasabası
 Reklamın iyisi kötüsü olmaz
 İç hatlarda 'first class' dönemi
 Havana'ya bir haller olmuş
 Tasarımda kadın farkı
 Uçakta lüks restoran
 Kanallar şehri' uçakla ucuzladı
 Gençlere özel fiyat
 New York 360 $
 Yaşasın çocuklar
 Bu savaşın benzeri bir daha görülmedi
 Kim demiş dantel demode
 Türkiye'ye özel sayı
 Öğrenciler bu dersleri asmıyor
 İktisatçıların merakı seramik
 Bir kraliçenin düşüşü
 En uzun menzilli uçak
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
STELYO BERBERAKİS
Sevgili Öğretmenim
İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Kokteyl Vakti
New York'un en prestijli araştırma...
FİKRET AYDEMİR
Eflatun Hükümet
Hafta sonu toplanan Eflatun Hükümet,...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Amerika'ya kiminle uçmalı
Önümüzdeki günlerde...
Tahran'da trafik ve din çelişkisi
Tahran'da trafik ve din çelişkisi
Ünlü yazar Orhan Pamuk geçen yıl gittiği İran gezisinde mollalar...
Ben küçükken hep...
Ben küçükken hep...
"Büyüyünce ne olacaksın?" sorusuna verilen cevaplar hayalle gerçek...
İki yılda yedi yakınımı kaybettim nasıl aşk albümü yapabilirdim ki
Maranda adlı son albümündeki "Herkesin Bir Derdi Var/ Cerrahpaşa"...
Kan Kokulu Topraklar
Padişah 5. Murad'ın torunu Fransız gazeteci-yazar Kenize Murad, yeni...
Amerika bu kitabı bekliyor
George W. Bush'un kardeşi Neil Bush'un boşandığı eşi Sharon'ın yazdığı kitap...
Yağlıboya gibi mozaik
Özgün çalışmalarıyla dikkat çeken sanatçı Hakan Demirok, Anadolu mirasımız...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil | Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.