|
|
|
|
|
|
Fabrika gibi okul
Bu lise yılda tam 6 trilyon liralık ciro yapıyor, 1 trilyon liralık vergi veriyor Öğrenciler ayda 200, öğretmenler 500 milyon lira ek gelir elde ediyor
Samsun'daki Atakum Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, ürettikleri ürünleri satarak birçok işletmeyi geride bıraktılar. Öğrenciler okullarına, kendilerine ve devlete para kazandırıyorlar.
TEMİZLİK MALZEMESİ BİLGİSAYAR MONTAJI OKULDA çamaşır suyu, camsil, sabun, bulaşık deterjanı, kolonya, çalışma masası, dış cephe kaplaması üretiliyor, bilgisayar montajı yapılıyor. Piyasada 6 milyara satılan ses sistemleri 3 milyara mal ediliyor.
ÇOCUK ESİRGEME'YE 60 MİLYAR VERDİLER GEÇEN yıl elde edilen 5.8 trilyonun 150 milyar lirası öğrenci ve öğretmenlere paylaştırıldı. Çocuk Esirgeme Kurumu'na 60 milyar bağışlandı.
*** Fabrika gibi meslek lisesi
Samsun Atakum Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, kendi yaptıkları ürünlerle okullarına 5 trilyon 800 milyar lira kazandırıp, devlete bir trilyon lira vergi ödediler.
Onlar güçlerini bir araya getirerek birçok işletmeyi ve fabrikayı geride bırakan bir meslek lisesinin öğrencileri ve öğretim görevlileri. Samsun'daki Atakum Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencisi ve öğretmenleri ile el ele vererek yaptıkları üretimle döner sermaye gelirlerini 5 trilyon 800 milyar liraya kadar çıkarmayı başardı. Lise, kendi sermayesine eklediği bu gelirin yanı sıra devlete 1 trilyonu aşkın vergi girdisi de sağladı. Atakum Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi Okul Müdürü Erol Yerebasmaz, bu paradan devlete kazandırdıkları verginin, yanı sıra kanunlar gereği Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na 60 milyar lira bağışladıklarını, ayrıca üretim yapan öğretmen ve öğrencilere de ek gelir olarak toplam 150 milyar lira verdiklerini açıkladı. Okulun gelirleri ölçeğinde öğrencilerin aylık kazançları 50 ile 200, öğretmenlerin ise 300 ile 500 arasında değişiyor.
7 BRANŞTA EĞİTİM VERİLİYOR SAMSUN'DA 1977 yılında kurulan ve halen 7 branşta eğitim veren Atakum Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi, imalat sektöründe de birçok fabrika ve işletmeyi geride bırakarak trilyonluk ciroya ulaştı. Elektronik, tesisat, yapı-beton, bilgisayar, yapı ressamlığı ve kimya bölümlerinde faaliyet gösteren okul, 5.8 trilyonluk kazancı sadece 2003 yılındaki üretimi pazarlayarak elde etti. Okul Müdürü Erol Yerebasmaz, okullarında bilgisayar montajının yanı sıra, elektronik deney seti, çamaşır suyu, camsil, sabun, kireç çözücü, bulaşık deterjanı, kolonya çeşitleri, öğretmen ve öğrenci masası ile bina dış cephe kaplaması ürettiklerini söyledi.
TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR OKULUN elektronik bölümünde VCD ses ve montaj çalışmaları yürütüldüğünü belirten Okul Müdürü Yerebasmaz, okuldaki üretim ve pazarlama faaliyetlerini şöyle anlatıyor: "Bizdeki ses donanımının maliyeti iki adet hoparlörüyle birlikte yaklaşık 3 milyar lira. Aynı ürünler dış piyasada 6 milyar lira civarında. Bilgisayarlara 3 ay içinde 2 bin 50 tane kesintisiz güç kaynağı ürettik. Birçok kurum ve kuruluşun bilgisayar ihalelerine giriyoruz. Geçtiğimiz yıl 9 bin 600 adet bilgisayar montajını yaptık. Bu yılın ilk 2 ayında ise bu rakam bin 995 oldu. Kimya bölümünde üreterek okullara ve kamu kurumlarına sattığımız temizlik maddelerinden ise 50 milyar lira kazandık. Öğretmen ve öğrenciler, katkıları kadar ücret alıyor. Aramızda sorun olmuyor."
TÜRK EKONOMİSİNE KATKI SAMSUN'DAKİ birçok fabrika ve işyerinden daha çok ciroya sahip oldukları, ancak Ticaret Odası'na kayıtlı olamadıkları için vergi rekortmenleri listesinde yer alamadıklarına dikkat çeken Erol Yerebasmaz şöyle konuşuyor: "Üretim işinde görevli öğretmen ve öğrencilerimiz 2003 yılı içinde toplam 150 milyar lira kazandı. Piyasada üretilen ürünlerden çok daha kaliteli ürünler üretiyoruz. 7 branşta eğitim veren okulumuzda 2 bin öğrenci okuyor. Bu öğrencilerimiz Samsun ekonomisinde de lokomotif rolü üstleniyorlar."
KALİFİYE ELEMAN YETİŞİYOR HIZLA gelişen üretim sektörünün hammadde ve kalifiye eleman ihtiyacını karşıladıklarına dikkat çeken okul müdürü, okulda öğrencilere hem teorik hem de pratik eğitimler verdiklerini belirterek, öğrencilerinin Türk sanayisinin en çok ihtiyacını duyduğu ara eleman açığını kapatacaklarına inandığını söylüyor. Okul bünyesinde üretim yapan birimler dışında teknolojik gelişmeleri takip eden bir de AR-GE gruplarının olduğunu söyleyen Yerebasmaz, "Bilgisayar çağının tüm avantajlarını kullanıyoruz. Dünya endüstrisindeki her türlü gelişmeyi anında okulumuzda da uygulamaya sokuyoruz" diye konuşuyor.
İlhan DEMİRCİOĞLU - MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|