kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Siz de bir fok evlat edinin
Siz de bir fok evlat edinin
Korunmakla görevli dünya mirası

Siz de bir fok evlat edinin

Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırmaları Grubu tarafından yürütülen "Bir Akdeniz Foku Evlat Edinin" kampanyasına bugüne kadar 205 kişi katılarak, foklarla akraba oldu.

Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırmaları Grubu (SAG-AFAG) tarafından yürütülen "Bir Akdeniz Foku Evlat Edinin" kampanyası, AB fonundan karşılanan SMAP adlı çalışmanın sona ermesi ve fokların tehlikeye girmesi üzerine yeniden başlatıldı. Akdeniz Foku Araştırmaları Grubu (AFAG) İletişim Sorumlusu Yeşim Aslan, projenin amacı ve gelişmeleri şöyle anlattı: "Bir Akdeniz Foku Evlat Edinin projesinin amacı, Akdeniz Foku'nun ve yaşam alanlarının Türkiye'de korunması için genel bilinci yükseltmek ve kamuoyu oluşturmak. Proje ilk olarak 1998'de başladı ve bir yıl boyunca devam eden program bünyesinde toplam 145 kişi bağışta bulunarak Akdeniz Foku anne babası ve arkadaşı oldu. 1999 yılında ise proje sona erdi. Ancak ihtiyaç üzerine büyük ilgi gören evlat edinme programını yeniden başlatıldı."

20 MİLYONDAN BAŞLIYOR
Proje bünyesinde Akdeniz Foku anne babası olmak isteyenler 50 milyon TL veya üzeri, Akdeniz Foku kardeşi olmak isteyenler 30 milyon TL veya üzeri ve Akdeniz Foku arkadaşı olmak isteyenler ise 20 milyon veya üzeri bağış yaparak, bu çabaya destek olduklarını kaydeden Aslan, "Bağışta bulunanlara her üç ayda bir yayınlanan AFAG bülteni 'Akdeniz Gezgini', bir teşekkür mektubu, evlat edinme sertifikası ve evlat edinilen fokun bir fotoğrafı gönderiliyor. Ocak ayından itibaren 60 kişi daha proje bünyesinde bir Akdeniz foku evlat edinerek SAD-AFAG çalışmalarına destek oldu" dedi. Avrupa Birliği, fokların ve Akdeniz Fokları'nın yok olmakla karşı karşıya kalmaları üzerine "Biyolojik Çeşitlilik Hassas Noktaların Korunması Yönetimi Bir Akdeniz Ağı Oluşturulması" başlığı ile bir fon kurdu. Bunun ardından da SMAP adlı AB çerçevesinde kısa ve orta vadede eylem planları adlı bir çalışma başlatıldı. 2001 yılında başlatılan ve Türkiye ayağı 170 bin euro olan bu proje, 2003 Aralık ayında sona erdi. Bu çalışmaların ardından Türkiye sahillerinde görülen fok balığı ölümleri artık görünmez oldu. Çalışmalarını aynı hızla yürütmek isteyen AFAG da, 1999 yılında terk ettiği kampanyayı yeniden başlattı. Şimdi bu sembolik bağışlarla, iki yıl boyunca AB fonundan yürütülen çalışmalar sürdürülmeye çalışılıyor.

BALIKÇILARI EĞİTTİLER
Yeşim Aslan, 2 yıl süren çalışmalar ve meyveleri üzerine ise şunları anlattı: "Foklarla, kıyı balıkçıları aynı balıkları avlıyorlar. Dolayısıyla da birbirleriyle rekabet içindeler. Mersin Aydıncık, İzmir Foça ve Karaburun'da var olan ama ana işlevini kaybetmiş, balıkçı kooperatiflerine maddi destek sağladık. Açıkta usulsüz trol ve gırgır avcılığı yaparak, balık neslinin azalmasına yol açanlar ise hem fokları hem de kıyı balıkçılığını mağdur ediyor. Bu kavgada kıyı balıkçılarını destekledik. Baştan bize dost bakmayan balıkçılar, şimdi bizi destekliyor. Bazı yerleri, belirli zamanlarda balıkçılığa kapalı alanlar teklif ettik. Oradaki balık stokları arttı. Bu gelişmeler üzerine Aydıncık'ta balıkçılar da iki yer teklif ettiler. Usulsüz balık avcılarını kendileri ihbar etmeye başladılar. Balıkçıların Akdeniz Foku'nu koruma mücadelesinde başarıya ulaşıldı."

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Çalışmaların aynı şekilde sürdürülmemesi halinde tehlikenin yeniden başlamasının kaçınılmaz olacağını belirten Aslan, "Çevre ve Orman Bakanlığı, AB ve ilgili üniversiteler bizi destekliyor. Eğitim, kamuoyu oluşturma, arazi çalışmaları ve lobi faaliyetlerimiz için sponsorlar arıyoruz. Şu anda eskisi gibi ciddi anlamda fok ölümleri yaşanmıyor. Ama çalışmalar kesildiği için foklar tehlikeye girdi" açıklamasını yaptı.

Salim YAVAŞOĞLU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Beyoğlu eğlence cumhuriyeti!
 Türkler'in seks hayatını çekecek
 Kürşat Başar ve Deniz ne yapıyor?
 BOTOX'un kremi çıktı
 LaresPark zinciri Taksim'de
 Dövmesini gösterdi!
 En POPÜLER mekânlar
 Çağla Şikel yatağı test etti, onayladı!
 L'Oreal'den burs kazanan beş bilim kadını başarıya koşuyor
 Bahar yatak odanızda
 Elifçe ile hobi dünyası
 New York'ta Dev başarı öyküsü
GÜLSE BİRSEL
Herkesin şuursuzca gülmesini istiyorum
Arada olur böyle.
AYŞE TÜTER
Lezzet Sofrası
Karanfilli hindi
Isıtılmış...
Elinde silahla sanki tiyatro oyunu oynadı
Ayşegül Porsuk isimli kadının 52 yerinden bıçaklanmasını seyreden...
Nezarette intihar
Artvin'in Hopa ilçesinde hakkındaki 'taciz' iddiaları konusunda ifade...
İki kardeş sokak ortasında can aldı
Kızkardeşlerini kaçıran gençleri bir parkta kıstıran Barış ve Savaş,...
Cansu,Tan'a aşık
Cansu,Tan'a aşık
Okan Bayülgen'in Deniz Seki ile ilişkisini açıklamasından sonra eski...
Sosyetikler yardım için buluştu
Sosyetikler yardım için buluştu
İstanbul'un elitleri için 'çocuk' denince akan sular duruyor. Bu kez...
Christina evleniyor
Christina evleniyor
Seksi klipleri ve olay yaratan şovlarıyla gündemden düşmeyen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.