|
|
|
|
|
|
Böbrek hastası, diyetine uyarsa mutlu yaşayabilir
Kronik böbrek yetersizliği sorunuyla karşı karşıya olan hastaların sayısı Türkiye'de 26 bini buluyor. Hastalık sinsice ilerlediğinden geç belirti veriyor Florance Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Azizlerli'ye göre bu sinsi hastalığın seyrini yavaşlatmak mümkün
Kronik böbrek yetersizliği sorunuyla karşı karşıya olan hastaların sayısı Türkiye'de 26 bini buluyor. Florance Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Azizlerli'ye göre kan ve idrar testi ile keşfedilebilecek bu sinsi hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkün. Böbrek yetersizliği hayatın sonu anlamına da gelmiyor, yaşamını hastalığın ardından son derece verimli geçiren insanların bulunduğunu, hatta kadın hastaların birçoğunun anne olduğunu anlatan Dr. Azizlerli sorularımızı yanıtladı:
* Böbrek yetersizliği tedavi edilebilir mi? "Akut" denilen böbrek yetersizliği birdenbire gelişir ve daha sonra düzelmesi yani fonksiyonların geriye dönmesi mümkündür. Diğeri ise; "kronik" dediğimiz geri dönüşü mümkün olmayan bir türdür. Akut böbrek yetersizlikleri kan kayıpları, yaygın enfeksiyon, kazalar, ağır yaralanmalar sonucu oluşur. Kronik böbrek yetersizliğinin ise, pek çok nedeni vardır ki, bunlar arasında şeker hastalığı, yüksek tansiyon çok önemli nedenlerdir, bunun yanında bazı ilaçlar ve taşlı böbrek hastalıkları da etkenler arasındadır.
* Kronik böbrek yetersizliği neden fark edilemiyor? Böbrek yetersizliği; böbreğin süzme fonksiyonunun uzun süreli bir zaman çerçevesinde azalmasıdır. En az altı ay ya da daha uzun süre azalmasıdır. Kronik böbrek hastalıklarının kesin tedavisi yoktur ve bu azalma eski düzeyine döndürülemez. Ancak böbreğin süzme fonksiyonu aslında insan vücudunun kullandığının kat kat üzerinde olduğu için, hastalık ancak çok ilerlediği dönemde genellikle fark edilir. Kayıp ileri düzeye ulaşmadığı sürece belirti vermez, hayatımızı etkilemez. Olay ilerledikten sonra; bulantı, kontrol edilemeyen tansiyon, ayakta şişlik, kemik ağrıları, kansızlık ortaya çıktığı zaman bu haberle karşılaşılır.
* Bu hastalığı erken teşhis etmenin bir yolu var mı? Ancak kan ve idrar testi ile anlaşılabilir. Hatta çoğu zaman idrar testi tek başına yeterli olmaz, yanıltır. Ancak erken dönemde, hastanın şikâyetlerine bakarak anlamanın hiçbir yolu yoktur, çünkü fark edilir bir belirti vermez. Fark edilmeye başladığında, artık böbrek yüzde 90 işlevini yitirmiş durumdadır.
DİYALİZ SÜRECİ UZATILABİLİR * İlaçla tedavi edilmesi mümkün mü? Böbrek hastalıklarının tedavisinde ilacın ve diyetin büyük önemi vardır. Böbrek yetmezliği uzun ve maalesef ilerleyici bir süreçtir. Durdurulması mümkün değildir, iyileştirilmesi de... Ancak böbreğin işlevini kaybetme süreci uzatılabilir. İyi kötü bir tedavi ile senelik böbrek kaybını 10'dan 15 yıla uzatabilirsiniz. Böylece hastanın diyalize ihtiyaç duyacağı zamanın gelmesi uzar. Ancak zaman içinde diyaliz tedavisi kaçınılmaz olur. Sadece diyaliz değil, transplantasyon da gerekebilir. Ancak bu süreci uzatmak için yalnızca ilaçlar değil, diyet de çok önemli.
* Kronik böbrek hastası olmak hayatın sonu mu? Dünyada pek çok hastalık var; diyabet, hipertansiyon, astım, alerji gibi.. İnsanlar bu hastalıklarla yaşamayı öğreniyorlar. Bu hastalıklarına karşın üretken ve mutlu bir hayat sürdürebiliyorlar. Kronik böbrek yetersizliği de böyle bir hastalıktır, böbrek fonksiyon kaybını durdurmak henüz mümkün değil, ancak bu kaybı yavaşlatmak mümkün.
TANSİYON KONTROLÜ YAPILMALI * En son nasıl ilaçlar kullanılıyor? Tansiyon kontrolü çok önemlidir. Böbrek hastalarında 13-8.5 tansiyon hedef seçilir. Son 10 senedir piyasada olan, genellikle tansiyon ve kalp ilacı olarak bilinen ilaç grupları var. Bunların kronik böbrek hastalıklarının gidişini yavaşlatıcı etkileri var. Bu ilaçları kullanabiliyoruz. Ayrıca diyet de çok önemli.
* Nasıl bir diyet yapılmalı? Protein kısıtlamasına gidilir. İleri derecede protein kısıtlaması açlığına gitmeden, kilogram başına 0.7 gram protein tüketmelerini sağlamak... Tuz kısıtlaması da yine önemli bir faktör. Mümkünse hiç tuz kullanılmamalı.
* Diyalizi evde yapmak mümkün mü? İki çeşit diyaliz vardır. Karın boşluğu diyalizi hastanın evinde yapılabilir. Kan diyalizi ise, standart olarak merkezlerde yapılır. Karın boşluğu diyalizi hastaların yüzde 80'inin seçtiği yöntemdir. Daha ucuz ve ekonomiktir, hastaların yüzde 90'ı kan diyalizi oluyor.
* Kronik böbrek hastaları anne olabilirler mi? Aslında çok risklidir. Doktor kontrolünde bir gebelik dönemi geçirmeleri gereklidir ki, hipertansiyon tehlikesi nedeniyle gebelikleri tehlikeye girebilir. Bu nedenle önermeyiz. Ancak transplantasyon olan hastalarımızın birçoğu iyileştikten sonra, yine doktor kontrolünde anne oluyorlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|