|
|
|
|
Başbuğ'un laik devlet tanımına destek yağdı
Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Başbuğ’un, ABD’de yaptığı, “Hem laiklik, hem ılımlı İslam devleti bir arada olmaz” açıklamasına siyaset ve yargı çevreleri de katıldı.
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, ABD'de yaptığı, "Hem laiklik, hem ılımlı İslam devleti bir arada olmaz" açıklaması siyaset ve yargı çevrelerinden destek gördü. Org. Başbuğ, ABD temaslarında önemli bir yer tutan Büyük Ortadoğu Projesi'ni değerlendirirken şunları söylemişti: "Türkiye'nin model olma gibi bir iddiası yok. Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu tarih olan 1923'ten beri laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti oldu. İslam devleti modeli gibi kavramlar ortaya atılıyor. Hem laiklik, hem ılımlı İslam devleti bir arada olmaz. Ya biri, ya diğeri olur. Biz anlattık, Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu. Bunun dışındaki düşüncelerin uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu muhataplarımızca çok iyi anlaşıldı." Org. Başbuğ'un bu sözleri üzerine siyaset ve yargı çevrelerinden şu değerlendirmeler yapıldı:
AKP: SAYGI DUYARIZ * Şaban Dişli (AKP Genel Başkan Yardımcısı): Bizim açımızdan bakınca, 'din herhangi bir şekilde bir sıfat olarak kullanılmamalı' diyoruz. Ilımlı İslam partisi, ılımsız İslam partisi denemez. Laiklik gibi dinin de kuralları vardır. İnanan inanır, inanmayan inanmaz. Laik devlet dine mesafeli olacak, biz Komutan'ın görüşlerini saygıyla karşılıyoruz.
* Ertuğrul Yalçınbayır (AKP Bursa Milletvekili): Türkiye Cumhuriyeti'nin yapısı Anayasa ile belli. Bu yapıyı dış güçlerin şekillendirmesi de mümkün değil. Halk kendi inançlarını dinine uygun olarak yaşamaktadır. Dinin sınırlarını belirlemek dış güçlerle olacak iş değildir. ABD'nin İslam'ı ılımlılaştırmak gibi bir projesi varsa, bunun demokrasi ile bağdaşır hali yoktur. Ama onun ötesinde devletimizin laik yapısı konusunda halkımız da hassastır. Bu bağlamda komutanın değerlendirmesi kurumsal bir değerlendirme değil şüphesiz, kurumsal da olsa doğrudur yerindedir.
MUHALEFETTEN DESTEK * Ali Topuz (CHP Grup Başkanvekili): Laik devlette elbette İslam olmaz. Toplumun içinde İslam olabilir. Devlet yönetimimiz elbette laik, sosyal hukuk devletidir. Bunun içinde İslam olamaz. Laik devlet, hiçbir dini ötekine tercih etmeyen, dinsizi bile koruyan bir yapıda olmalıdır. Sayın Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un dedikleri elbette doğrudur.
* Cengiz Altınkaya (ANAP Genel Başkan Yardımcısı): İslam, İslamdır, ılımlı ılımsızı olmaz. Bir kere laiklik iddiasında bulunan bir idare dini eğitim ve inancı da tercihlere bırakmak zorunda. Hem laik olup hem herhangi bir dini inancı devlet politikası olarak belirlemek ve bunu başka ülkelere model olarak ihraç etmek laiklikle ters düşer. Başbuğ'la paralel düşünüyorum. Devlet laikse, inancı saygıyla karşılar, ama kendi bunu yönetiminde rejiminde kullanamaz.
* Mehmet Ekici (MHP Genel Başkan Yardımcısı): İslamın ılımlısı ılımsızı olmaz. İslam vatandaş düzeyinde yaşam biçimi olabilir. Devlet rejimi olarak düşünülemez. Anayasaya göre Türkiye'nin idari yapısı bellidir. Ilımlı İslam kavramını ortaya atanların ne söylediğinden çok neye niyetlendiğini okumak gerekir. Bzim devletimiz, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir.
HUKUKÇULAR NE DEDİ? 'İslamın nasıl olacağı devletten sorulmaz' * Yekta Güngör Özden (Anayasa Mahkemesi eski Başkanı): Zaten devlet adının yanında dinsel bir sıfat olmaz. Bu nedenle laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ve kurtuluş felsefesine uygun yapısı Anayasa'da öngörülen nitelikle gözetildiğinde İslamiyet ile ilişkilendirilmesi hem yanlış hem sakıncalıdır.
* Sami Selçuk (Yargıtay eski Başkanı): Devlet yönetimi için ılımlı İslam kastediliyorsa, devletin dini olmaz. Laiklik, demokrasinin ön koşulu olarak tanımlanıyor. Laiklik, demokrasinin çoğulcu inançlar üzerindeki izdüşümüdür. Ilımlı ya da İslam diye bir şey olmaz, İslamın nasıl olacağına devlet adamları değil, o dine mensup kişiler karar verir.
Zübeyir KINDIRA - Şenol ATEŞ / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|