Park Grubu, Hazine garantisi olmadan, yerli linyit rezervlerini kullanarak elektrik üretmek üzere kolları sıvadı. Adana/Tufanbeyli Linyit Santrali en geç 2008'de bitmiş olacak. Adana/Tufanbeyli Linyit Santrali, alım garantisi olmadan da enerji üretimi yapılacağının en güzel kanıtı olacak. Üstelik santralde kullanılacak linyit de yüzde 100 Türkiye’nin kendi öz kaynağı....
Türkiye'de 2008 yılından sonra ortaya çıkması muhtemel arz eksikliğine karşı EPDK'nın en çok güvendiği kaynak kendisine lisans başvurusu yapan şirketler. Bunlar arasında doğalgazından, linyite ve rüzgara kadar bir çok üretim santrali lisansı var. Ancak Park Grubu'nun lisans aldığı Adana/Tufanbeyli Linyit Santrali Projesi bir çok bakımdan farklı bir öneme sahip. Öncelikle enerji üretiminin yarısından fazlasının doğalgaza teslim edildiği bir dönemde Adana Tufanbeyli Linyit Santrali tamamen yerli kaynaklara dayalı bir üretim öngörüyor. Üstelik bundan önceki dönemde olduğu gibi Hazine garantisi de yok. Yani her şey serbest piyasa şartlarında şekilleniyor.
30 YILLIK LİSANS ALDI Adana/Tufanbeyli kömür sahasının geçen yıl işletme ruhsatını alan Park Grubu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan 30 yıllık elektrik lisansını aldı ve 300 megavatlık yeni santralin proje uygulamasını da başlattı. Planlamalara göre santralin ilk ünitesinin Haziran 2007 ile Mart 2008 döneminde devreye alınması mümkün olacak.
İkinci ünite ise 2008 yılı sonunda üretime başlayacak. Bu yatırımın gerçekleşmesi sonucu yıllık 5 milyon ton kömür kullanılarak, 2 milyar kilovatsaatten fazla net elektrik enerjisi ulusal şebekeye verilecek. Yılda yaklaşık 2-2.3 milyar kilovatsaat elektrik üretimi ise 2003 yılı rakamları ile Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 2'si demek.
Türkiye'nin ileriye dönük elektrik üretiminin yerli linyit kaynaklarından karşılanması için Park Grubu bir süre önce Türkiye'de bulunan ancak bugüne kadar değerlendirilemeyen linyit rezervlerinin araştırılmasına büyük hız vermişti. Bu konudaki ilk çalışma da Adana/Tufanbeyli kömür sahasının etüdleriyle başladı. Ardından da Park Grubu şirketlerinden Ceytaş Madencilik'e ait toplam 1675 hektarlık ruhsat alanları içerisinde yapılan sondaj çalışmaları sonucu 600 hektarlık alana yayılı açık işletmeye müsait 300 milyon tonluk görünür kömür rezervi tespit edildi. Tespit edilen kömür rezervlerinin elektrik üretiminde kullanılmaya uygun olması nedeniyle, ilk etapta 2x160 MW gücünde bir termik santralın kurulması kararlaştırıldı. söz konusu rakamın 600 MW'a kadar erişilebileceği hesaplanıyor.